Όργιο παρανομίας πέριξ και εντός της ΑΣΟΕΕ

Και όλα αυτά στην καρδιά της Αθήνας, στον άλλοτε σφύζοντα από ζωή εμπορικό δρόμο της Πατησίων. Όλοι οι παράγοντες πλέον συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και είναι απορίας άξιο γιατί δεν εφαρμόζεται ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει ότι «σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Παρεμπόριο
και επεισόδια

Ο χώρος μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, επί της Πατησίων, μετατρέπεται καθημερινά σε υπαίθριο παζάρι παρεμπορίου, κυρίως από μετανάστες (λάθρο- ή όχι, ουδείς γνωρίζει). Σύμφωνα με τους πέριξ της περιοχής καταστηματάρχες η κατάσταση είναι εφιαλτική, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα άδεια καταστήματα του άλλοτε ακμάζοντος δρόμου. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι πλανόδιοι μετανάστες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τους χώρους του πανεπιστημίου, ποντάροντας στο πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ είναι πολλές οι πληροφορίες για χρήση χώρων του πανεπιστημίου ως «προσωρινών αποθηκών» εμπορευμάτων. Όσες φορές προσπάθησε η Αστυνομία, με περιορισμένα μέσα, να επιβάλει την τάξη απέτυχε, καθώς αρχικά οι μετανάστες κατέφευγαν στον χώρο της ΑΣΟΕΕ και οι αστυνομικοί δεν ακολουθούσαν. Ακολούθως όμως, όταν πύκνωσε η ΕΛΑΣ τις εμφανίσεις της, οι μετανάστες «ριζοσπαστικοποιήθηκαν». Έτσι μέσα στον Δεκέμβριο τουλάχιστον δύο φορές (τη μία με μεγάλη ένταση) οι μετανάστες επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που προσπάθησαν να επέμβουν, τρέποντάς τους σε φυγή. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά των γνωστών – αγνώστων να αναλάβουν δράση, υπερασπιζόμενοι, υποτίθεται, τους μετανάστες. Επιτέθηκαν λοιπόν στους αστυνομικούς και κατέφυγαν τελικά πάλι στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ.

Ξύλο και επιθέσεις
εντός σχολής

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα επεισόδια που έχουν ανησυχήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ. Πριν από λίγο καιρό, μέρα μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ένοπλη ληστεία με μαχαίρι σε βάρος διδακτορικού φοιτητή στην πίσω πύλη του πανεπιστημίου επί της οδού Μαυροματαίων, ενώ είχε προηγηθεί και άλλο αντίστοιχο περιστατικό σε χώρο εργαστηρίου του πανεπιστημίου. Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, μάλιστα, ο σύλλογος διδασκόντων του ΟΠΑ κατήγγειλε ότι «η εγκληματικότητα τυλίγει πια ασφυκτικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι δράστες αποθρασύνονται», τόνισε ότι έμποροι γύρω από το ίδρυμα το έχουν μετατρέψει σε «ένα άθλιο τριτοκοσμικό παζάρι», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ληστρικές επιθέσεις, οι παρενοχλήσεις και η εξαθλίωση έγιναν για πολύ καιρό ανεκτά από την Πολιτεία». Ο σύλλογος σημείωσε ότι «το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θυμίζει πια πανεπιστήμιο, η δημόσια εικόνα του είναι αποκρουστική, έχει παραδοθεί στον φόβο και στην εγκληματικότητα, διώχνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μακριά και απελπίζει τους εργαζομένους». Και κατέληγε με την απαισιόδοξη φράση: «Δεν είναι ανάγκη να χυθεί πρώτα αίμα για να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι το εκρηκτικό πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Δυστυχώς, το πρώτο αίμα χύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από ένα γεγονός τελείως διαφορετικό. Συγκεκριμένα, μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έγιναν θύματα επίθεσης από στελέχη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, όπως καταγγέλλουν οι γαλάζιοι. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί βαριά ένα στέλεχος της ΔΑΠ, το οποίο έπεσε θύμα επίθεσης 15 τραμπούκων και το οποίο χτυπούσαν ανελέητα και μετά τη λιποθυμία του, όπως λένε στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Σημειώνουμε ότι τα επεισόδια προπηλακισμού, που παλιότερα συνηθίζονταν στην ΑΣΟΕΕ, είχαν ατονήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς είχαν υποβληθεί μηνύσεις από γαλάζιους συνδικαλιστές και οι πράσινοι έψαχναν «συναινετική λύση». Το νέο επεισόδιο όμως αναβιώνει τη «βεντέτα», και αυτή τη φορά τα πράγματα αναμένονται χειρότερα, καθώς γαλάζια στελέχη συζητούν ακόμη και για «αυτόφωρο», ενώ αναδεικνύουν τις ευθύνες του γραμματέα της (πανελλαδικής) ΠΑΣΠ ΑΕΙ, Μιχάλη Νικηφόρου, που προέρχεται από την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ.

****

Στο στόχαστρο η νεανική επιχειρηματικότητα

Φαίνεται ότι σε αυτή τη χώρα βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας. Όταν όλοι κόπτονται για την ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, με έμφαση στη γνώση και την καινοτομία, οι φορολογικές αρχές περί άλλα τυρβάζουν… Πριν από λίγους μήνες το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καταργήσει τη θεσμοθετημένη τριετή περίοδο φορολογικής χάριτος (απαλλαγής) για τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, παρά το ότι είχε ήδη εφαρμοστεί για μία χρονιά και κάποιοι άνθρωποι είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους. Τώρα έρχεται και πάλι το ΥΠΟΙΚ και ανακοινώνει ότι ακόμη και οι μικρές ΕΠΕ, που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντίστοιχη υποχρέωση, θα πρέπει να ελέγχονται από Φοροτέχνες – Ελεγκτές Ειδικών Προσόντων (ΦΕΕΠ) που εργάζονται σε φοροελεγκτικές εταιρείες. Για όσους δεν γνωρίζουν, η μορφή της ΕΠΕ είναι αυτή που προτιμούσαν μέχρι σήμερα όλες οι νέες επιχειρήσεις έντασης γνώσης από νέους επιστήμονες στη χώρα. Τώρα με το κόστος και την επιπλέον γραφειοκρατία που αποφασίζεται, ούτε αυτό το βήμα δεν θα γίνεται. Ή δεν θα κάνουν έναρξη ή θα καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού (Αγγλία, Κύπρος, Βουλγαρία), όπου ήδη παρατηρείται η σχετική τάση. Μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός νέου ευέλικτου τύπου επιχείρησης, όπως είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (μιλώντας Περί Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών), με λιγότερες γραφειοκρατικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπου θα προβλέπεται μάλιστα η συμμετοχή εταίρων με εργασία ή είδος αντί για κεφάλαιο. Πριν καν όμως θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, έρχεται το ΥΠΟΙΚ και «επιτίθεται» στη μόνη υπαρκτή εναλλακτική. Και χωρίς φυσικά να ξέρουμε αν οι ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη θα εφαρμοστούν βάσει χρονοδιαγράμματος μέχρι τον Μάρτη, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει και τους ενδοπασοκικούς – ηγετικούς καημούς στο κεφάλι του. Πάντως, οι ανακοινώσεις του, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούν επιτέλους μία καλή είδηση για τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Η νέα μορφή εταιρείας θα είναι εξαιρετικά ευέλικτη, κεφαλαιουχική, εκ του νόμου εμπορική, με νομική προσωπικότητα, με δυνατότητα μονοπρόσωπης διαμόρφωσης ορισμένης διάρκειας, με καταστατική (μόνο) έδρα την Ελλάδα, χωρίς κρατική εποπτεία, και με ελάχιστο κεφάλαιο ακόμα και ενός ευρώ. Οι εταίροι θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

****

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η πρώτη δημόσια παρουσία της ΟΝΝΕΔ με τον νέο χρόνο ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία» στο Kontra Channel. Μπορεί να μην έβγαλε μεγάλες ειδήσεις, αλλά ήταν μία ειλικρινής συζήτηση για τον ρόλο και το έργο των πολιτικών νεολαιών, τις ευθύνες τους για την εικόνα που έχουν, για τα θέματα ανεργίας των νέων και για θέματα παιδείας. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έκανε σκληρή αυτοκριτική για το παρελθόν, ειδικά για τις φοιτητικές παρατάξεις και το lifestyle. Επέμεινε ιδιαίτερα και με αρκετό (αυθεντικό…) πάθος στην υπεράσπιση των προτάσεων της ΟΝΝΕΔ (οικονομία, θητεία, πρόταση παιδείας). Προς έκπληξη πολλών υπερασπίστηκε τον ρόλο και την τιμή του πολιτικού κόσμου, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην Άννα Διαμαντοπούλου για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έπειτα από αυτό, το θέμα της αύξησης της θητείας αποτέλεσε την πρώτη παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ για τη νέα χρονιά. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, με δήλωσή του, επανέλαβε τις βασικές γαλάζιες προτάσεις και τόνισε ότι διαφωνούν με οποιαδήποτε αύξηση της θητείας. Λίγο αργότερα (και αυτό έχει τη σημασία του…) το γραφείο Τύπου του ΥΕΘΑ διέψευσε επισήμως (προς το γνωστό μαχητικό Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος») ότι η πολιτική ηγεσία σκέφτεται ενδεχόμενο αύξησης της θητείας. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, Αβραμόπουλος και Παπαμιμίκος συνομίλησαν προ δύο εβδομάδων για το θέμα, όπου διεφάνη η πρόθεση του υπουργού να μη συμφωνήσει τώρα με τις προτάσεις των στρατιωτικών για αύξηση της θητείας.

Με ένα άλλο θέμα έκλεισε τη δημόσια παρουσία της η γαλάζια νεολαία την εβδομάδα που πέρασε. Η ΜΑΚΙ, το μαθητικό τμήμα της ΟΝΝΕΔ, εξέδωσε ανακοίνωση για τα θέματα παιδοφιλίας και σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Με σχεδόν οργισμένο τρόπο η ΜΑΚΙ ζητά άμεση απόλυση και απαγόρευση εκ νέου πρόσληψης σε θέσεις εργασίας σχετικές με την εκπαίδευση και την παιδική μέριμνα ατόμων που έχουν παρενοχλήσει ή έχουν διαγνωστεί ως παιδόφιλοι ή επιδειξιμανείς. Επιπλέον, αφού περιγράφει τα περιστατικά, προτείνει λύσεις, οι οποίες χρειάζονται άμεσα, όπως λέει, σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας και διάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού ιστού και συνοχής, με ιδιαίτερα βαριές επιπτώσεις για τους νέους σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά). Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα αδικήματα της παιδοφιλίας και της παρενόχλησης ανηλίκων, η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (πάγια θέση των γαλάζιων) αλλά και άλλες προτάσεις, που αξίζει να τις αναζητήσετε στην ιστοσελίδα τους.

Κινήσεις της ΟΝΝΕΔ

Όσον αφορά τα οργανωτικά και τις άλλες πρωτοβουλίες που προγραμματίζει η ΟΝΝΕΔ, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την πρώτη συνάντηση των γαλάζιων νομαρχιακών του λεκανοπεδίου, όπου κόπηκε και η πίτα του τμήματος. Η είδηση όμως είναι αλλού… Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο υπεύθυνος λεκανοπεδίου ξεκαθάρισαν στους ΟΝΝΕΔίτες ότι το επόμενο διάστημα, και εν όψει εκλογών, οι γαλάζιοι νέοι θα βγουν μπροστά, με θέσεις και απόψεις, απορρίπτοντας τον ρόλο του «παλαμακιστή» (έλεος…) των υποψήφιων βουλευτών. Η ΟΝΝΕΔ στην Αττική θα παρέμβει σε τοπικά θέματα, αλλά θα κάνει και κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις στην περιφέρεια της Αττικής, για να ενισχύσει το μήνυμα, να συσπειρώσει τους νέους στις τάξεις της, αναδεικνύοντας ότι το διακύβευμα των εξελίξεων είναι το μέλλον της νέας γενιάς και μόνη λύση να πάρουν οι νέοι την τύχη τους στα χέρια τους. Αυτό το μήνυμα περιμένουμε να εκπέμψουν οι γαλάζιοι και στην επίσημη κοπή της πίτας της οργάνωσης την επόμενη Πέμπτη στα γραφεία της Μεσογείων, όπου αναμένεται κοσμοσυρροή από νέους και κομματικούς… Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν και η νέα δομή και το προφίλ του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ΟΝΝΕΔ. Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της Μεσογείων προετοιμάζουν το επόμενο debate που θα φιλοξενήσουν στη βιβλιοθήκη τους, το οποίο μαθαίνουμε ότι θα αφορά την τέχνη, ενώ δραστηριότητα ακούμε ότι αναπτύσσει εκ νέου και η γαλάζια Πολιτική Ακαδημία, από την οποία σύντομα περιμένουμε μία παρουσίαση για σεμινάρια, υποτροφίες νέων επιστημόνων κ.λπ.

Προγραμματισμός της ΔΑΠ

Εν όψει της νέας χρονιάς έγινε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση των υπευθύνων πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εκεί δόθηκαν από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο (και με έμφαση…) οδηγίες για σοβαρότητα, σεμνότητα και προσοχή στις δημόσιες κινήσεις της οργάνωσης. Η ΔΑΠ θα συνεχίσει να προβάλλει το αίτημα σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών και Εθνικού Συμβουλίου Σπουδαστών, ενώ θα συνεχίσει σε όλη τη χώρα εξειδικευμένες εκδηλώσεις για επιστημονικά θέματα ανά σχολή. Η είδηση που προέκυψε είναι ότι, παρά τις νέες προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου και παρά τις όποιες συζητήσεις γίνονται (όπως λέμε εμείς…) ή δεν γίνονται (όπως λένε οι εμπλεκόμενοι…) για το θέμα της φοιτητικής εκπροσώπησης, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προετοιμάζεται για εκλογές, οι οποίες θα γίνουν, όπως λένε, «έτσι ή αλλιώς» στους φοιτητικούς συλλόγους. Πέρα όμως από αυτό, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ετοιμάζει και καμπάνια με εκπλήξεις. Στόχος είναι, με τις αφίσες και την επικοινωνία, η γαλάζια φοιτητική παράταξη να απευθυνθεί σε όλους τους νέους, όχι μόνο στους ΔΑΠίτες. Επίσης, μαθαίνουμε ότι θέλουν να «συνομιλήσουν» ευρύτερα με την κοινωνία, όχι μόνο με τον χώρο των πανεπιστημίων. Το μήνυμα που θα εκπέμψουν θα τους φέρει σίγουρα, μας λένε, «απέναντι σε μια γενιά που μας κατέστρεψε».

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Μεγάλη καμπάνια

Θυμάστε που σας γράφαμε ότι η ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει κάτι μεγάλο, εν όψει εκλογών, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Συγγρού; Κάτι που έχει πολλά χρόνια να γίνει από πολιτική νεολαία; Επιβεβαιώσαμε λοιπόν ότι η ΟΝΝΕΔ θα κάνει μεγάλη, ξεχωριστή (εκλογική) καμπάνια για τα προβλήματα των νέων, που θα περιέχει και προτάσεις! Προβλέπουμε μεγάλες στιγμές…

Γούρι

Ο Άρης Καλαφάτης, υπεύθυνος Εξωτερικών και Άμυνας στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ, που εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της IYDU, ήταν καλεσμένος πριν από δύο εβδομάδες στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία» στο Kontra Channel, όπου μίλησε για θέματα στρατιωτικής θητείας. Αποδείχτηκε «γούρικη» η πρόσκληση της εκπομπής… Ευχόμαστε καλή θητεία και ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού ο Άρης Καλαφάτης είναι γνωστός για τη σοβαρότητά του.

Αντιεξουσιαστές…

Τελικά, ο χώρος των «αντιεξουσιαστών» έχει μεγάλη πέραση στα μεγάλα, αστικά κόμματα… Θυμάστε φυσικά ότι ο ΓΑΠ είχε δηλώσει «αντιεξουσιαστής». Τώρα μάθαμε ότι και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εμπνέεται, ενίοτε, από τον «χώρο». Τι εννοούμε; Διαβάστε παρακάτω…

…και έμπνευση

Στη συνέντευξη Παπαμιμίκου στο Kontra Channel, στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία» την προηγούμενη Τρίτη, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αποκάλυψε πώς του «γεννήθηκε η ιδέα» του πολυχώρου openplace για τα κεντρικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Εμπνεύστηκε από πολυχώρο αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω ζωντάνιας και δραστηριοτήτων, και ο οποίος έχει βοηθήσει να αυξηθεί η απήχηση του «χώρου».

Διδάγματα

Εκτός όμως από τα διδάγματα των αντιεξουσιαστών, ο Παπαμιμίκος χρησιμοποιεί συχνά και τα διδάγματα που απέκτησε από την επαγγελματική του ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Είναι από τις αγαπημένες του αναφορές σε σοβαρές συζητήσεις με τους ΟΝΝΕΔίτες και τα χρησιμοποίησε και στην ανωτέρω συνέντευξη για να περιγράψει δρόμους υπέρβασης της κρίσης. Δεν το λέει, αλλά εμείς έχουμε μάθει ότι το θέμα του ποδοσφαίρου είναι πολλές φορές θέμα συζήτησης και με τον «μεγάλο»…

Παράλειψη

Μία σοβαρή παράλειψη, λόγω χρόνου, είχε η συνέντευξη Παπαμιμίκου: δεν ερωτήθηκε για τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Μάλλον είναι δεδομένες, αλλά όχι για τις εκλογές που έρχονται…

Πλάκα

Για την επίθεση την Πέμπτη το βράδυ εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν σε μπαρ στο Παγκράτι μάλλον ακούσατε. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, η αντίδραση – επίθεση προήλθε από νεαρά στελέχη που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι με πολλά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει σχέση ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οπότε την Πέμπτη το βράδυ έγινε η σχετική «καζούρα», ότι δηλαδή ο Πανταζής «βάζει» τους ακροαριστερούς να την «πέφτουν» στους (βενιζελικούς…) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Άμα σε αγαπάνε οι φίλοι σου…

Επιστολογραφίες

Ανοικτή επιστολή προς τους νέους και τις νέες, φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, έστειλε και ο Αντώνης Σαουλίδης, δικηγόρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Συκεών, μεγαλοπαράγοντας των νέων του Κινήματος και πρωτοπαλίκαρο άλλοτε του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γράφουμε άλλοτε, γιατί από την επιστολή δεν βγάλαμε συμπέρασμα… Ακολουθεί κι αυτός όμως την τάση συγγραφής που έχει πιάσει όλα τα πράσινα στελέχη…

Κειμενογραφίες

Την παρουσία τους ήθελαν να δηλώσουν νέοι του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας που πρόσκεινται στην Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι υπέγραψαν κείμενο στο ίδιο «μοτίβο» με αυτό της υπουργού που προηγήθηκε μέσα στην εβδομάδα.
Με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Θεοδωράκο (γραμματέα ΠΑΣΠ ΤΕΙ), Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη και Εύη Ελευθεριάδου, το κείμενο υπογράφουν από τη Νεολαία οι Λάμπρος Λαμπρογιάννης, Ορέστης Μουστακίδης, Χρήστος Πατίκας, Αποστόλης Πανάς, Ανθή Σουλιτσιώτη, Γιούλη Τερζή, ενώ από το ΠΑΣΟΚ οι Λάμπρος Παλάντζας, Γιώργος Αρβανίτης, Παναγιώτης Βιδάλης, Γιάννης Γεννάδιος, Σταύρος Δρούγκας, Χρήστος Δρούζιας, Γιώργος Καλαντζής, Γρηγόρης Κατσίλας, Γιάννης Ράπτης, Μιχάλης Χάλαρης. Κάποιοι σύντροφοί τους θυμούνται ότι παλαιότερα υπέγραφαν περισσότεροι εκ μέρους της ομάδας…

Έκπληξη

Στο κείμενο των νέων της «ομάδας Διαμαντοπούλου» υπάρχουν και υπογραφές που προκάλεσαν έκπληξη. Τουλάχιστον δύο. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, εκ βορείου Ελλάδος, είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει την πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη. Ή συμφωνεί με όλους ή άλλαξε γνώμη…

Απορία

Στο ίδιο κείμενο των «νέων της Διαμαντοπούλου» ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει και η Εύη Ελευθεριάδου. Έχουμε όμως μία απορία: γιατί δεν υπογράφει ως αναπληρώτρια γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και επιλέγει τον τίτλο του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ; Τι θυμηθήκαμε τώρα, θα ρωτήσετε…

Προθεσμία

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση απόψεων περί του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας. Από αύριο «κληρώνει» οριστικά το θέμα της κατάργησης των δύο γενικών γραμματειών, της Νέας Γενιάς και της Διά Βίου Μάθησης, με τη μετατροπή τους σε Διευθύνσεις του υπουργείου, όπως σας γράψαμε πρώτοι σε αυτή εδώ τη στήλη.

Καμία αντίδραση

Από όσα είδαμε, κανείς δεν αντέδρασε επισήμως στα σχέδια περί κατάργησης της ΓΓΝΓ, με εξαίρεση φυσικά κάποιους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί. Φαίνεται λοιπόν ότι το σχέδιο θα περάσει. Ωστόσο, έχει φτάσει στα αυτιά μας η πληροφορία ότι η Διαμαντοπούλου έχει και ορισμένες διαφορετικές εισηγήσεις από άλλες πλευρές…

Φήμες

Αληθεύει ότι η ΓΓΝΓ έχει καλύψει τα οδοιπορικά έξοδα στελεχών οργανώσεων νέων στο εξωτερικό, σε επίσημες συναντήσεις εκπροσώπησης της χώρας, αλλά και στο εσωτερικό, ενώ σε άλλα στελέχη που έκαναν την ίδια δουλειά το απέφυγε; Στην Αχαρνών «πληρώνουν» μόνο όσους τους αρέσουν;

Υποψίες

Ελπίζουμε να διαψευστούν φίλοι της στήλης που μας είπαν ότι η χρηματοδότηση «χώρων συνεργασίας» (co-working spaces) από νέο πρόγραμμα της ΓΓΝΓ θα αφορά κύκλο γνωστών και φίλων ορισμένων…

Απογοήτευση

Στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Οκτώβριο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: έντεκα (11) μονάδες αυξήθηκε η ανεργία των νέων 15 έως 24 ετών μέσα σε έναν χρόνο! Από 34,6% σκαρφάλωσε στο 45,5%. Είναι εμφανές και από τους αριθμούς ποιος πληρώνει την κρίση…


Σχολιάστε εδώ