«Φόρμουλα» συμφωνίας ΓΣΕΕ – εργοδοτών

Στο μεταξύ: Η ανάγκη διάσωσης «μέχρι νεωτέρας» του τριτοκομματικού (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) κυβερνητικού μορφώματος επιβάλλει την πραγματοποίηση του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, υπό το βάρος εκβιαστικών διλημμάτων, όπως η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η επιστροφή στη δραχμή κ.λπ. Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των εργοδοτών συναντώνται εκτός απροόπτου με την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται αλλά και την αρνητική θέση των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Αριστεράς (ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση). Σύμφωνα με πληροφορίες μας: Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες, οι παρασκηνιακές πιέσεις και διαβουλεύσεις, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, να καταλήξουν σε συμφωνία, για να αποφευχθεί η υλοποίηση της απειλής του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου να καταφύγει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη χαρακτηρίστηκε θεσμική εκτροπή. Έτσι, ως συμβιβαστική φόρμουλα, προωθείται η εξής λύση:

• Εφαρμογή της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της (31.12.2012) με όσα προβλέπονται σε αυτή (π.χ. αυξήσεις 2,6% στους κατώτατους μισθούς την 1.7.2012) – συμφωνία που ικανοποιεί την εργατική πλευρά. Και

• Πάγωμα τριετές των αποδοχών αλλά και κάθε μορφής επιδόματος (ωρίμανση, τριετίες κ.ά.) που επιδιώκουν οι «μικρομεσαίοι» εργοδότες (έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες), ενώ ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημ. Δασκαλόπουλο, προϊδεάζει ότι προσέρχεται στο διάλογο χωρίς «κόκκινες γραμμές».

Στα δύο αυτά σημεία θα βασιστεί η τελική συμφωνία, την οποία προεξόφλησε ήδη ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ «σήματα» έστειλαν και οι Χρ. Πρωτόπαπας και Δημ. Καρύδης, όταν έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συμφωνία ευνοεί και η ΝΔ, στην οποία, μετά τις προειδοποιήσεις Παπαδήμου ότι θα πράξει ό,τι απαιτείται «για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας», χωρίς να αποκλείει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκδηλώθηκαν «στάσεις» από τη ΔΑΚΕ κυρίως, που κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι τορπιλίζει τον διάλογο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης διαμήνυσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον προαναγγελθέντα διάλογο υπό πίεση. Η στάση του κ. Κιουτσούκη, πέρα από τα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, θορύβησε και την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, στελέχη της οποίας αντέδρασαν έντονα και κινητοποιήθηκαν για να μεταβληθούν οι αρνητικές προθέσεις της ηγεσίας της ΔΑΚΕ (σ.σ.: σημειώνεται ότι και ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης κατήγγειλε τον κ. Παπαδήμο ως «τροχονόμο» της «τρόικας», προκαλώντας αντιδράσεις και σε κομματικό επίπεδο). Η πιθανότητα να ναυαγήσει ο διάλογος εξώθησε τους «κύκλους του Μαξίμου», όπως και τον υπουργό Επικρατείας Παντ. Καψή να σπεύσουν να «μαζέψουν» την είδηση περί Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι, προεξοφλώντας ότι η ωριμότητα των δύο πλευρών θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο… Πάντως, οι καθηγητές Σ. Ρομπόλης και Αλ. Μητρόπουλος υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο της ΠΝΠ είναι ήδη έτοιμο και όπως πλειάδα συναδέλφων τους (Ν. Μαριάς, Άρης Καζάκος, Δ. Καζάκης κ.ά.), μιλούν για συνταγματική εκτροπή. Εντός της εβδομάδας το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα ξεκινήσει συναντήσεις και με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες, αποδεχόμενοι να συζητήσουν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, βρήκε αντίθετα τα στελέχη της συνδικαλιστικής Αριστεράς Χρ. Κατσώτη, Ν. Τασιούλα (ΠΑΜΕ) καθώς και τους Γ. Γαβρίλη, Ζ. Πεπέ και Θ. Βασιλόπουλο (Αυτ. Παρέμβαση).

Η απεργία της Τρίτης

Σε αντίσταση και αντεπίθεση για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση (περί το 7% το 2012), δημιουργεί στρατιές ανέργων (πάνω από 1.500.000 θα είναι χωρίς δουλειά τη νέα χρονιά), πολλαπλασιάζει τους φτωχούς και τους αστέγους καλούν τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Λαυρίου).Τα προεδρεία του ΕΚ Αττικής καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΕΚ Αθήνας και υποστηρίζεται από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Για αφετηρία ενός γενικού ξεσηκωμού μιλούν οι διοργανωτές της απεργίας, υπογραμμίζοντας ότι έφτασε η ώρα για αποφασιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στις εξελίξεις για την προάσπιση του ελληνικού λαού.


Σχολιάστε εδώ