«ΦΕΥΓΕΙ» ο Βενιζέλος

Και μάλιστα αυτό συνέβη όταν η νεώτερη πρόταση του Γ. Παπανδρέου υποτίθεται ότι θα ξεμπλοκάριζε τις εξελίξεις και θα άνοιγε τον δρόμο για την εκλογή του διαδόχου του πριν απʼ τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δηλαδή, ο Γιώργος, με την πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπαναχώρησε. Δεν επέμεινε στην εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αλλά δέχτηκε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών και βουλευτών τού Κινήματος για εκλογή πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η πρότασή του λέει ότι αυτή η εκλογή –σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή με κάλπες στη βάση– πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτό παραπέμπει σε εκλογή γύρω στα τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη.

Με το επιχείρημα ότι θα ήταν λάθος σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που διακυβεύονται τα πάντα για τη χώρα, το βασικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση να αναλώνεται σε μια διαδικασία εσωστρέφειας.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση του Παπανδρέου δεν έγινε δεκτή απʼ τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από τη συνεδρίαση του ΠΣ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι καν υποψήφιος, αν η εκλογή πάει για Μάρτη!

Το επιχείρημά του, στη δραματική τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον Γιώργο την Παρασκευή, ήταν ότι δεν γίνεται ο ίδιος να ασχολείται με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, να εισπράττει βαρύ κόστος, την ίδια στιγμή που οι άλλοι δελφίνοι σχετικά «ανενόχλητοι» θα κάνουν «προεκλογική εκστρατεία»!

• Υπʼ αυτές τις προϋποθέσεις εγώ δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος, υπογράμμισε στον Γ. Παπανδρέου!

Έπειτα από αυτήν τη δραματική εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τα μέλη του ΠΣ που πρόσκεινται σε αυτόν, τα ενημέρωσε και επανέλαβε ότι πράγματι δεν θα είναι υποψήφιος, αν ο Γιώργος επιμείνει στη νέα πρότασή του!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προσκείμενα στον Βενιζέλο μέλη του ΠΣ δεν τοποθετήθηκαν πάνω στην πρόταση του Γιώργου, στην κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου. Είπαν ότι «επιφυλάσσονται» τόσο η Τ. Αντωνίου όσο και οι Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, ενώ η Σ. Ράπτη και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έλαβαν καν τον λόγο…

Έπειτα από αυτή τη συνεδρίαση ο Β. Βενιζέλος συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών και βουλευτών υποστηρικτών του. Σε αυτήν τη σύσκεψη επανέλαβε τα όσα είχε πει και στον Γ. Παπανδρέου…

Ας μείνει ο Γιώργος με τους… φιρφιρίκους!

Αλλά σε αυτήν τη σύσκεψη ειπώθηκαν πολλά. Και σκληρά, τόσο εναντίον του Γιώργου όσο και εναντίον των άλλων (πιθανών και απίθανων…) δελφίνων και υποψηφίων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, μεταξύ των άλλων που ειπώθηκαν –και τα οποία δεν υιοθετήθηκαν όλα απʼ τον ίδιο τον Βενιζέλο– είναι και τα εξής:

– Ας μείνει ο Γιώργος με τους… φιρφιρίκους του!
– Με αυτά που λέει και κάνει πάει να διαλύσει τη χώρα!
– Λειτουργεί μόνο με υποταχτικούς!
– Τον βολεύουν υποψήφιοι ακόμα και γραφικοί…
– Ας μείνει με τον Στέφανο (Τζουμάκα)!
– Τον Γιώργο δεν τον ενδιαφέρει η χώρα, αλλά μόνο το τομάρι του!
– Τη στιγμή που δίνεται η έσχατη μάχη επιβίωσης της Ελλάδας, ο Γιώργος θέλει να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε μια περίπου τρίμηνη διαδικασία εσωστρέφειας, που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα.
– Όταν θα αρχίσει –σύμφωνα με την πρόταση του Γιώργου– η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, τότε ουσιαστικά θα ξεκινά και η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές. Τι θα προλάβει τότε να κάνει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Απλώς θα οδηγηθεί σαν πρόβατο επί σφαγή…
– Επιπλέον, θα κάνουμε τον Σαμαρά ρυθμιστή των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ…
– Όσα κάνει ο Γιώργος αποτελούν απλώς θέατρο σκιών…

Ο ίδιος ο Βενιζέλος, κατά τις πληροφορίες μας, υπογράμμισε ότι είναι υπέρ των καθαρών λύσεων, τις οποίες προσδιόρισε ως εξής:

• «Εδώ και τώρα» εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το αργότερο ως τα τέλη Γενάρη, και σε καμιά περίπτωση διαρχία.

Μάλιστα, οι πληροφορίες μας επιμένουν πως ο Β. Βενιζέλος στη δραματική συζήτηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, πριν από τη συνεδρίαση του ΠΣ, του είπε χαρακτηριστικά:

• Αν είναι δυνατό, να έχουμε νέο πρόεδρο ακόμα και με τη λήξη των εργασιών του ΕΣ, την Κυριακή!

«Φοβάται τη βάση ο Βαγγέλης»…

Κι ενώ διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ αυτό το δραματικό σκηνικό, οι άλλοι δελφίνοι έχουν διαφορετική προσέγγιση απʼ αυτήν του Βενιζέλου.

Κατʼ αρχάς οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τη νέα πρόταση του Γιώργου αποδέχτηκε ο Α. Λοβέρδος σε συζήτηση που είχε κι αυτός μαζί του πριν από τη συνεδρίαση του ΠΣ.

Επίσης, αυτή είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει νωρίτερα και η Ά. Διαμαντοπούλου, ενώ την είχε αποδεχτεί με δήλωσή του και ο άλλος υποψήφιος, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Θεωρείται δε πιθανό ότι, αν ο Βενιζέλος επιμείνει στη δική του πρόταση και τη βάλει σε ψηφοφορία στο ΕΣ, θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο στελεχών και βουλευτών προσκείμενων στον Γιώργο, τον Λοβέρδο, τον Χρυσοχοΐδη, που θα είναι απέναντι…

Σημειώνεται πως, εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα σε ρήξη με απρόβλεπτες διαστάσεις, αυτή θα είναι η τρίτη μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2007, όταν συγκρούστηκαν σκληρά για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Γιώργος απαίτησε εκβιαστικά απʼ τον Βενιζέλο αλλά και τον Λοβέρδο (ο οποίος στην εσωκομματική σύγκρουση του 2007 ήταν «υπαρχηγός» του Βενιζέλου) να μην προχωρήσουν στην ίδρυση Ομίλου, όπως είχαν προαναγγείλει. Τότε οι δυο τους είχαν υποκύψει σε εκείνον τον εκβιασμό…

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στους άλλους δελφίνους τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι στην ουσία τα όσα δραματικά συμβαίνουν τώρα δείχνουν τον φόβο του Βενιζέλου για εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ απʼ τη βάση, δηλαδή με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, όπως ακριβώς προβλέπεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Βαγγέλης φοβάται ότι σε μια εκλογή απʼ τη βάση θα χάσει απʼ τον Λοβέρδο», επισημαίνουν. Και προσθέτουν ότι η πρότασή του δεν είναι «καθαρή», ότι δηλαδή δεν ξεκαθαρίζει αν θέλει την εκλογή του νέου προέδρου μέσα από διαδικασίες καθολικής ψηφοφορίας και όχι από ένα μικρότερο όργανο…

Απʼ τη μεριά τους, οι «βενιζελικοί» απαντούν ότι και με τη νέα πρότασή του ο Γιώργος ουσιαστικά πάει να βάλει τη διαρχία απʼ την πίσω πόρτα, ότι στήνει παγίδα στους πάντες, ότι πάει να τους «τυφλώσει», με στόχο να παραμείνει τελικά πρόεδρος, ποντάροντας στην κρίση που θα δημιουργηθεί!

Εγκλωβισμένος στην «οικογένεια»…

Γεγονός είναι ότι την τελική απόφαση για τη νέα πρότασή του ο Γιώργος την έλαβε αργά τη νύχτα της Πέμπτης, σε σύσκεψη της «οικογένειας» στο Καστρί. Εκεί επισημάνθηκε ότι η αρχική πρόταση για διαρχία δεν περπατούσε, αφού σχεδόν όλοι την απορρίπτουν και είχαν μείνει να τη στηρίζουν ο… Καρχιμάκης, ο Αθανασάκης, ο Παπουτσής, ο Μπεγλίτης και ελάχιστοι άλλοι. Έτσι, και μπροστά στον ορατό κίνδυνο να υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στο ΕΣ, αν έμπαιναν σε ψηφοφορία οι δύο προτάσεις, αποφασίστηκε η νέα «διορθωτική» πρόταση. Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», μέλη της οικογένειας επέμεναν και έπεισαν τον Γιώργο να γίνει η εκλογή του διαδόχου του τον Μάρτη ουσιαστικά.

Αντίθετα, ακόμα και πιστά σε αυτόν στελέχη, ιστορικά, του είχαν προτείνει και να αλλάξει την αρχική του πρόταση αλλά και να πάει σε εσωκομματικές εκλογές αμέσως, μέχρι τις 5 Φλεβάρη.

Δυστυχώς όμως, όπως τονίζουν αυτά τα στελέχη, απογοητευμένα, ακόμα και οργισμένα με τη στάση του Γιώργου, έχει καταντήσει να αποφασίζει με την οικογένεια, με τον Αθανασάκη και με… τον Άλεξ Ρόντο, ο οποίος τελευταία έχει επανακάμψει στο «περιβάλλον»!


Σχολιάστε εδώ