Στο μάτι του κυκλώνα το ΠΑΣΟΚ
Το να πει κάποιος ότι τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ αποτελούν «τοπίο στην ομίχλη», ακόμα κι αυτό είναι λίγο, με τη δραματική τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις τα τελευταία –κυριολεκτικά– εικοσιτετράωρα.
Μάλλον θα αποτύπωνε καλύτερα τη –σκληρή– πραγματικότητα αν επεσήμαινε κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται επί ξυρού ακμής ή στο μάτι του κυκλώνα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και τη διάσπαση!
Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, οι εμμονές του, η εξάρτησή του απʼ την οικογένεια και άλλα εξωθεσμικά πρόσωπα δημιουργούν ένα κλίμα εκρηκτικό και συμπαρασύρουν το ιστορικό Κίνημα που ίδρυσε ο Αντρέας σε μια δίνη απερίγραπτη.
Οι όποιες συμμαχίες, η όποια διαμόρφωση εσωκομματικών συσχετισμών, θρυμματίζονται, οι προσωπικές στρατηγικές τροφοδοτούνται και ανακυκλώνονται, κάθε εσωκομματικός συνεκτικός ιστός χάνεται.
Και στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ καθημερινά βυθίζεται στον λαό και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πάει σε μια εκλογική ήττα ιστορικών και στρατηγικών διαστάσεων.
Σε αυτό το ρευστό, εν πολλοίς απολίτικο εσωκομματικό τοπίο, χαρακτηριστικά των ημερών που πέρασαν είναι, μεταξύ άλλων:
• Η διάλυση της εσωκομματικής «τρόικας» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, με την προσθήκη και του Μόσιαλου και ορισμένων ακόμα στελεχών). Στην ουσία το κύκνειο άσμα της «έψαλε» η Ά. Διαμαντοπούλου, η οποία λέγεται ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον Βενιζέλο για να γίνει αντιπρόεδρος του κόμματος, εφόσον βέβαια ο Βενιζέλος εκλεγεί αρχηγός, διάδοχος του Γιώργου!
• Οι υποψηφιότητες των Χ. Καστανίδη, Στ. Τζουμάκα, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές των Βενιζέλου, Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη, Λ. Κατσέλη, καθώς και μια πιθανή υποψηφιότητα του Χρ. Παπουτσή. Εδώ βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του ΕΣ. Οπότε για πόσες υποψηφιότητες μπορούμε να μιλήσουμε; Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για κάποιο «αόρατο χέρι» που κατευθύνει διάφορες υποψηφιότητες, με στόχο να ευτελίσει την όλη διαδικασία, επʼ ωφελεία του Γιώργου!
• Η αυτονόμηση πάρα πολλών κομματικών στελεχών και βουλευτών, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να λέγεται ότι η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι «αδέσποτοι». Πράγματι, η πλειονότητα βουλευτών και κομματικών στελεχών αποδεσμεύεται σταδιακά από δελφίνους και κορυφαία στελέχη ή εν πάση περιπτώσει δεν παραμένει στενά προσκολλημένη σε κάποιες δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα το τοπίο να γίνεται ακόμα πιο ρευστό.
• Η πολυδιάσπαση του έως πρόσφατα κραταιού «παπανδρεϊκού» στρατοπέδου, αποτέλεσμα αφενός της κοινής πεποίθησης ότι ο Γιώργος φεύγει και αφετέρου των ατυχέστατων χειρισμών του κατά το τελευταίο διάστημα.
• Η διεκδίκηση ρόλου από στελέχη όπως ο Π. Ευθυμίου, η Β. Παπανδρέου, ο Δημ. Ρέππας, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου, όχι κατʼ ανάγκη πρώτου ρόλου, αλλά πάντως ρόλου διακριτού και με υποθήκη για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…
Ειδικά ο Δημ. Ρέππας έχει το «προνόμιο» να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Γ. Παπανδρέου, ενώ απʼ την άλλη είναι προνομιακός συνομιλητής όλων των δελφίνων, επίσημων ή πιθανών (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Καστανίδης, Παπουτσής). Διεκδικεί έτσι εκ των πραγμάτων έναν ενοποιητικό ρόλο για την επόμενη μέρα και από ορισμένους συντρόφους του χαρακτηρίζεται… «αντικλείδι» για τις εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο παπανδρεϊκό μπλοκ, γίνεται προσπάθεια να προβληθεί μια υποψηφιότητα κοινή, ώστε να μην εμφανιστεί διασπασμένο. Αυτή η υποψηφιότητα μπορεί να είναι εκ των Λ. Κατσέλη, Χρ. Παπουτσή, ακόμα και του Χ. Καστανίδη.
Για τη Λούκα, η οποία εμμέσως πλην σαφώς έχει αναγγείλει πιθανή υποψηφιότητά της, υπάρχει ένας διχασμός στο πάλαι ποτέ παπανδρεϊκό στρατόπεδο. Άλλοι την ενθαρρύνουν, άλλοι όμως δεν τη θέλουν υποψήφια…
Ενώ ακόμα και ο Δημ. Κρεμαστινός προσπαθεί να κερδίσει ρόλο σε αυτό το μπλοκ, και μάλιστα συσπείρωσης «αντιμνημονιακών» στελεχών.