στις Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Χ.Α.: Από διακυμάνσεις είχαμε αρκετές, από τζίρο στα συνηθισμένα, δηλαδή στα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, σε γενικές γραμμές ισχνός. Από συγκινήσεις, πάλι, είχαμε ελάχιστες. Ακόμα και προς το τέλος της εβδομάδας, όταν επιχειρήθηκε αρκετές φορές να καταγραφεί μια αντίδραση, άλλοτε τραπεζοκεντρική κι άλλοτε με χαρτιά εκτός τραπεζικού κλάδου, το μόνο που κατέστη σαφές είναι πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ευμετάβλητη και ρηχή, σε βαθμό που οι αυξομειώσεις στα χαρτιά-σηματωρούς, που είναι και αυτά που ανεβοκατεβάζουν τον Γενικό Δείκτη, γίνονται με ελάχιστα κομμάτια! Ο ισχνός τζίρος που λέγαμε…
δ Κι εδώ ταιριάζουν οι πρώτες ενστάσεις: γιατί όταν ακόμα και έπειτα από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επιχειρείται μια κάποια αντίδραση κι αυτή εξαντλείται και στη συνέχεια εξανεμίζεται, επειδή ο βασικός τίτλος – σηματωρός της αγοράς (για όσους αρνούνται ακόμα να το πιστέψουν, δεν μιλάμε για κάποια τράπεζα, αλλά για την 3Ε) υποχωρεί, εύκολα κατανοούμε για ποιον λόγο το ΧΑ αδυνατεί να ορθοποδήσει. Όπως το καταλαβαίνουμε και από την πιο επιτυχημένη προσπάθεια, αυτή της Πέμπτης, όταν επιχειρήθηκε αντίδραση του Δείκτη μέσω των τραπεζικών χαρτιών.
δ Με δυο λόγια, οι τράπεζες είναι αυτές που -όπως ορθότατα έγραψε στο σχόλιό του καλός συνάδελφος που παρακολουθεί χρόνια το ΧΑ- αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα της αγοράς. Η οποία δεν είναι άλλη από τις φθηνές αποτιμήσεις και την ελκυστικότητα των τιμών, αλλά παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες και δύο-τρία χαρτιά του 20άρη ποδηγετούν και τον Δείκτη και την αγορά.
δ Κάπως έτσι στο ξεκίνημα της εβδομάδας είδαμε και νέα χαμηλά 19 ετών για το ΧΑ, κάπως έτσι βλέπουμε ακόμα και τους παλαιότερους επαγγελματίες της αγοράς να αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν ενεργές τις εταιρείες τους και να… αφήνονται σχεδόν μοιραλατρικά σε σενάρια για ανάκαμψη μόλις δοθεί το επόμενο πακέτο, μόλις «κλείσει» η αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και σε σενάρια για αντίδραση των τραπεζών, μόλις δοθεί στη δημοσιότητα το περιβόητο πόρισμα της Blackrock και αποδειχθεί (;) ότι τα πράγματα στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι τόσο άσχημα όσο πιστεύουμε. Ίδωμεν…
ΥΓ.: Ούτε μια αχτίδα ελπίδας δεν μπορούν τελικά να δώσουν στην πολύπαθη αγορά οι κρατούντες. Τόσος ντόρος και φασαρία έγινε με τη διακήρυξη της κυβέρνησης περί απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, τόσες ελπίδες δόθηκαν σε επιχειρηματίες για μείωση των δυσβάστακτων «χαρατσιών» και του απίστευτου φόρου που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τελικά το νέο νομοσχέδιο θα έλεγε κανείς πως έχει βάλει στόχο να… εκδικηθεί τους επαγγελματίες! Γιατί ουσιαστικά λειτουργεί ως ταφόπλακα των όποιων ελπίδων για επενδύσεις ή για επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας, αν όχι ως μείζον… κίνητρο για να… βγάλει κανείς τα λεφτά του από την Ελλάδα και μαζί και την εταιρεία του! Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος θέτει τον συντελεστή παρακράτησης στο 25% (από 10% που ίσχυε το 2010, οπότε και καταργήθηκε!). Ήμαρτον…
ΥΓ.2: Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε το 50,9%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ. Ομοίως, τον Δεκέμβριο η συνολική αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ (ήταν δηλαδή μειωμένη κατά 45,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έκλεισε στα 26,64 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο.