Στήνουν νέο Μπούργκενστοκ και βάζουν την Κύπρο στη μέγγενη

Για τον λό­γο αυ­τόν τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη έ­χουν προ­χω­ρή­σει σε κα­τα­γρα­φή των θέ­σε­ων των δυο πλευ­ρών και έ­χουν ε­πε­ξερ­γα­στεί ι­δέ­ες για τη γε­φύ­ρω­ση των δια­φο­ρών ε­πί του ε­δα­φι­κού, της ι­θα­γέ­νειας, που σχε­τί­ζε­ται με το θέ­μα των ε­ποί­κων, και ε­πί του πε­ριου­σια­κού, το ο­ποί­ο συ­νι­στά α­καν­θώ­δες ζή­τη­μα και βρί­σκε­ται σε συ­νά­φεια με το ε­δα­φι­κό. Γιʼ αυ­τό, ο ΓΓ του Ο­Η­Ε ευ­νο­εί την κα­τά­θε­ση χαρ­τών, με την πα­ρο­χή ό­μως α­νά­λο­γων α­νταλ­λαγ­μά­των.
Το ναυά­γιο
Ε­σκεμ­μέ­να τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη και ει­δι­κό­τε­ρα ο εκ­πρό­σω­πος του ΓΓ στην Κύ­προ Α­λε­ξά­ντερ Ντά­ου­νερ μι­λούν για α­διέ­ξο­δο και α­φή­νε­ται α­νοι­κτό το εν­δε­χό­με­νο κα­τα­λο­γι­σμού ευ­θυ­νών. Υ­πό το βά­ρος αυ­τών των εκ­βια­σμών, οι Βρε­τα­νοί προ­βάλ­λουν ως ε­ναλ­λα­κτι­κή ε­πι­λο­γή α­πο­φυ­γής του ναυα­γί­ου την Πο­λυ­με­ρή Διά­σκε­ψη. Ή να κά­νει ο Πρό­ε­δρος Χρι­στό­φιας νέ­ες υ­πο­χω­ρή­σεις, οι ο­ποί­ες θα δε­σμεύ­ουν και τον ε­πό­με­νο Πρό­ε­δρο, ε­άν το Κυ­πρια­κό δεν ε­πι­λυ­θεί ε­ντός του 2012.
Το πά­γω­μα
Αυ­τό το ε­ξά­μη­νο θε­ω­ρεί­ται κρί­σι­μο α­πό τους Βρε­τα­νούς, που κι­νούν τα νή­μα­τα στο πα­ρα­σκή­νιο, διό­τι είτε ε­ξευ­ρε­θεί λύ­ση είτε όχι, α­πό την 1η Ιου­λί­ου η Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τί­α α­να­λαμ­βά­νει την Προ­ε­δρί­α της Ε­Ε, ε­νώ τον Φε­βρουά­ριο του 2013 θα διε­ξα­χθούν προ­ε­δρι­κές ε­κλο­γές. Το δεύ­τε­ρο ε­ξά­μη­νο του 2012 θα εί­ναι στην ου­σί­α νε­κρό, α­φού η Τουρ­κί­α αρ­νεί­ται α­πό τώ­ρα να συ­ζη­τή­σει με την Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τί­α ως προ­ε­δρεύ­ου­σα της Ε­Ε χώ­ρα.
Ορ­γή της α­ντι­πο­λί­τευ­σης
Στην Κύ­προ η α­ντι­πο­λί­τευ­ση βάλ­λει ο­μα­δι­κά κα­τά του Προ­έ­δρου Χρι­στό­φια, ο ο­ποί­ος βρί­σκε­ται στην α­πο­μό­νω­ση έ­χο­ντας μό­νο τη στή­ρι­ξη του Α­ΚΕΛ. ΔΗ­ΣΥ, ΔΗ­ΚΟ, Ε­ΔΕΚ, ΕΥ­ΡΩ­ΚΟ και Οι­κο­λό­γοι θε­ω­ρούν ό­τι ο Πρό­ε­δρος Χρι­στό­φιας με τους χει­ρι­σμούς του έ­χει ο­δη­γή­σει την Κύ­προ στη μέγ­γε­νη. Το ΔΗ­ΚΟ κα­λεί τον Πρό­ε­δρο να μη με­τα­βεί στην τρι­με­ρή, ε­νώ ο πρό­ε­δρος της Βου­λής Γιαν­νά­κης Ο­μή­ρου το­νί­ζει ό­τι το κόμ­μα του και ί­διος εί­χαν προ και­ρού προ­βλέ­ψει τις ε­ξε­λί­ξεις. Το ΕΥ­ΡΩ­ΚΟ, α­πό την πλευ­ρά του, ό­πως και οι Οι­κο­λό­γοι υ­πο­στη­ρί­ζουν ό­τι στή­νε­ται μια δια­δι­κα­σί­α α­νά­λο­γη με ε­κεί­νη του Μπούρ­γκεν­στοκ, που θα κα­τα­λή­ξει πριν α­πό την 1η Ιου­λί­ου σε δη­μο­ψη­φί­σμα­τα. Ά­ρα, υ­πο­στη­ρί­ζουν, τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη ε­πι­χει­ρούν να θέ­σουν και ο­ρό­ση­μα και χρο­νο­διά­γραμ­μα. Εί­ναι ταυ­το­χρό­νως α­ντι­λη­πτό ό­τι η τουρ­κι­κή πλευ­ρά θα τη­ρή­σει α­διάλ­λα­κτη στά­ση για να στρέ­ψει τις πιέ­σεις προς την ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή και με ε­λά­χι­στες υ­πο­τυ­πώ­δεις υ­πο­χω­ρή­σεις, ε­άν και ό­ταν το κρί­νει σκό­πι­μο να εμ­φα­νι­στεί ως διαλ­λα­κτι­κή, και να φορ­τώ­σει τις ευ­θύ­νες στην ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά, η ο­ποί­α με­τά τις μο­νο­με­ρείς προ­σφο­ρές του Προ­έ­δρου Χρι­στό­φια για την εκ πε­ρι­τρο­πής προ­ε­δρί­α, τη σταθ­μι­σμέ­νη ψή­φο και την πα­ρα­μο­νή 50 του­λά­χι­στον χι­λιά­δων ε­ποί­κων, δεν έ­χει τί­πο­τε άλ­λο να δώ­σει πα­ρά μό­νο την κυ­ριαρ­χί­α!
Η χα­λα­ρή ο­μο­σπον­δί­α
Ο Δη­μο­κρα­τι­κός Συ­να­γερ­μός, α­πό την πλευ­ρά του, α­σκεί κρι­τι­κή στους χει­ρι­σμούς του Προ­έ­δρου Χρι­στό­φια, αλ­λά δεν δια­φω­νεί μα­ζί του ε­πί της ου­σί­ας. Α­πό­δει­ξη τού­του εί­ναι το δεί­πνο του Νί­κου Α­να­στα­σιά­δη προς τον κα­το­χι­κό η­γέ­τη Ντερ­βίς Έ­ρο­γλου. Μά­λι­στα, ο κ. Έ­ρο­γλου έ­πλε­ξε το ε­γκώ­μιο στον κ. Α­να­στα­σιά­δη δεί­χνο­ντας την πρό­θε­σή του ό­τι θα τον προ­τι­μού­σε για συ­νο­μι­λη­τή, α­φού άλ­λω­στε ο Πρό­ε­δρος του ΔΗ­ΚΟ εί­ναι υ­πέρ­μα­χος της χα­λα­ρής ο­μο­σπον­δί­ας.
Οι πα­νη­γυ­ρι­σμοί
Οι Τούρ­κοι πά­ντως πα­νη­γυ­ρί­ζουν το ό­τι με την ε­πι­στο­λή του ο ΓΓ του Ο­ΗΕ θέ­τει ως κα­τα­λη­κτι­κό ο­ρό­ση­μο λύ­σης την 1η Ιου­λί­ου του 2012 και ό­τι εί­ναι έ­τοι­μος για τη σύ­γκλη­ση της Πο­λυ­με­ρούς, άλ­λως διε­θνούς δια­σκέ­ψε­ως, η ο­ποί­α δεν θα α­σχο­λη­θεί μό­νο με ζη­τή­μα­τα α­σφά­λειας, εγ­γυ­ή­σε­ων και ε­πεμ­βα­τι­κών δι­καιω­μά­των, αλ­λά και με τις ε­σω­τε­ρι­κές πτυ­χές του Κυ­πρια­κού. Ό­πως δη­λα­δή συ­νέ­βη στο Μπούρ­γκεν­στοκ.
Μπλό­κο στον Ο­Η­Ε
Υ­πό το βά­ρος των πιέ­σε­ων ο Πρό­ε­δρος Χρι­στό­φιας, κα­τα­νο­ώ­ντας τους κιν­δύ­νους που ε­γκυ­μο­νού­νται α­πό τη νέ­α τρι­με­ρή, έ­χει α­πο­στεί­λει δι­κή του α­πα­ντη­τι­κή ε­πι­στο­λή προς τον ΓΓ του Ο­Η­Ε, με την ο­ποί­α προ­βάλ­λει τη θέ­ση του ό­τι α­φε­νός για την έλ­λει­ψη προ­ό­δου στο Κυ­πρια­κό ευ­θύ­νε­ται η τουρ­κι­κή πλευ­ρά, διό­τι συ­νε­χί­ζει να εί­ναι α­διάλ­λα­κτη, α­φε­τέ­ρου υ­πό τις

Στήνουν νέο Μπούργκεστοκ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 16
υ­φι­στά­με­νες συν­θή­κες δεν κα­τα­νο­εί για­τί να γί­νει νέ­α τρι­με­ρής στις 22 – 24 Ια­νουα­ρί­ου. Πα­ρά τις πα­ρα­τη­ρή­σεις αυ­τές, ο Πρό­ε­δρος Χρι­στό­φιας δη­λώ­νει την ε­τοι­μό­τη­τά του να με­τα­βεί στη Νέ­α Υόρ­κη, ε­νώ την ί­δια στιγ­μή διά του κυ­βερ­νη­τι­κού εκ­προ­σώ­που Στέ­φα­νου Στε­φά­νου το­νί­ζει δη­μό­σια ό­τι δεν πρό­κει­ται να δε­χθεί προ­τά­σεις γε­φύ­ρω­σης α­πό τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη, ε­πι­χει­ρώ­ντας έ­τσι να κα­τευ­νά­σει τις φω­νές στο ε­σω­τε­ρι­κό που α­να­φέ­ρο­νται σε αλ­λα­γή της δια­δι­κα­σί­ας και την έ­ναρ­ξη της ε­πι­διαι­τη­σί­ας, κα­τά τρό­πον σιω­πη­ρό.

Το πλή­ρες κεί­με­νο της ε­πι­στο­λής του ΓΓ του Ο­Η­Ε Μπαν Κι Μουν προς τον Πρό­ε­δρο Χρι­στό­φια και τον κα­το­χι­κό η­γέ­της Ντερ­βίς Έ­ρο­γλου.

«Α­ΝΑ­ΦΕ­ΡΟ­ΜΑΙ στην τε­λευ­ταί­α μας συ­νά­ντη­ση για το κυ­πρια­κό πρό­βλη­μα που έ­γι­νε στο Green Tree της Νέ­ας Υόρ­κης στις 30 και 31 Ο­κτω­βρί­ου 2011. Συ­ζη­τή­σα­με την α­να­γκαιό­τη­τα να κά­νου­με τις τρέ­χου­σες συ­νο­μι­λί­ες –ει­δι­κά για το πε­ριου­σια­κό, το ε­δα­φι­κό και την ι­θα­γέ­νεια– πιο συ­γκε­κρι­μέ­νες και συμ­φω­νή­σα­με σε α­πτές προ­σεγ­γί­σεις προς αυ­τήν την κα­τεύ­θυν­ση. Συμ­φω­νή­σα­με ε­πί­σης σε προ­σπά­θειες για το πέ­ρα­σμα στο τέ­λος (endgame) των συ­νο­μι­λιών και για μια πο­λυ­με­ρή διά­σκε­ψη. Έ­χω ε­κτι­μή­σει τη δια­βε­βαί­ω­σή σας, κα­θώς και του κ. Έ­ρο­γλου, ό­τι πι­στεύ­ε­τε πως μπο­ρεί­τε να ο­ρι­στι­κο­ποι­ή­σε­τε μια συμ­φω­νί­α.
Στον χρό­νο που με­σο­λά­βη­σε α­πό ε­κεί­νη τη συ­νά­ντη­ση, πλη­ρο­φο­ρού­μαι α­πό τον Ει­δι­κό μου Σύμ­βου­λο για την Κύ­προ κ. Α­λε­ξά­ντερ Ντά­ου­νερ ό­τι τό­σο η ε/κ ό­σο και η τ/κ πλευ­ρά έ­χουν ο­λο­κλη­ρώ­σει πε­ρι­γράμ­μα­τα τα ο­ποί­α πε­ρι­λαμ­βά­νουν τις α­ντί­στοι­χες α­πό­ψεις σας για τη διευ­θέ­τη­ση. Κα­λω­σο­ρί­ζω αυ­τήν τη ση­μα­ντι­κή προ­σπά­θεια.
Η γε­φύ­ρω­ση των ε­να­πο­μει­να­σών δια­φο­ρών, οι ο­ποί­ες ε­ντο­πί­ζο­νται μέ­σα α­πό αυ­τά τα πε­ρι­γράμ­μα­τα, θα α­πο­τε­λού­σε έ­να ση­μα­ντι­κό βή­μα προς την ε­πι­τυ­χή ο­λο­κλή­ρω­ση των συ­νο­μι­λιών.
Ε­νώ κα­τα­νο­ώ ό­τι δεν ε­πι­θυ­μεί­τε χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα, α­νη­συ­χώ ό­τι οι δυ­να­τό­τη­τες για ε­πι­τυ­χή ο­λο­κλή­ρω­ση των συ­νο­μι­λιών θα πε­ριο­ρι­στούν α­πό τη στιγ­μή που η Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τί­α θα α­να­λά­βει την προ­ε­δρί­α της ΕΕ την 1η Ιου­λί­ου 2012. Η δι­κή μας α­ντί­λη­ψη εί­ναι ό­τι αυ­τή τη στιγ­μή ει­σερ­χό­μα­στε στο τε­λι­κό στά­διο της δια­δι­κα­σί­ας στο ο­ποί­ο πρέ­πει να έ­χου­με την έ­γκαι­ρη υ­πο­βο­λή των στοι­χεί­ων για το πε­ριου­σια­κό και την ι­θα­γέ­νεια, τη διε­ξα­γω­γή ου­σια­στι­κών συ­ζη­τή­σε­ων στην ε­περ­χό­με­νη συ­νά­ντη­ση στο Green Tree στις 23 και 24 Ια­νουα­ρί­ου 2012, την τε­λι­κή συ­ζή­τη­ση χαρ­τών και α­ριθ­μών και μια πο­λυ­με­ρή διά­σκε­ψη. Και οι δύ­ο πλευ­ρές πρέ­πει να υ­πο­βά­λουν σχε­τι­κά στοι­χεί­α, τα ο­ποί­α εί­ναι α­πα­ραί­τη­τα για την ε­πί­τευ­ξη συ­γκλί­σε­ων στα θε­με­λιώ­δη θέ­μα­τα και να αρ­χί­σουν αυ­τήν την α­νταλ­λα­γή πριν α­πό τη συ­νά­ντη­ση στο Green Tree.
Παρʼ ό­λα αυ­τά, οι συ­νο­μι­λί­ες βρί­σκο­νται σε στα­σι­μό­τη­τα ε­πί δια­φό­ρων θε­μά­των, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ί­διας της δια­δι­κα­σί­ας ε­φαρ­μο­γής της τε­λι­κής φά­σης, α­φού η μί­α πλευ­ρά δεν συμ­με­τέ­χει σε πο­λυ­με­ρή διά­σκε­ψη μέ­χρι να ε­πι­λυ­θούν οι ε­σω­τε­ρι­κές πτυ­χές του κυ­πρια­κού προ­βλή­μα­τος, ε­νώ η άλ­λη δεν υ­πο­βάλ­λει ση­μα­ντι­κά στοι­χεί­α, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πε­ριου­σια­κού, μέ­χρι να α­να­κοι­νω­θεί πο­λυ­με­ρής διά­σκε­ψη.
Κα­θώς προ­χω­ρού­με σε αυ­τό το τε­λι­κό στά­διο, έ­χω την πε­ποί­θη­ση ό­τι θα μπο­ρέ­σε­τε να σπά­σε­τε το α­διέ­ξο­δο, ώ­στε να εκ­πλη­ρω­θεί ο στό­χος ο ο­ποί­ος κα­τα­γρά­φε­ται στη δή­λω­σή μου η­με­ρο­μη­νί­ας 1 Νο­εμ­βρί­ου 2011, ό­τι οι θε­με­λιώ­δεις ε­σω­τε­ρι­κές πτυ­χές του κυ­πρια­κού προ­βλή­μα­τος θα ε­πι­λύ­ο­νταν μέ­χρι να συ­να­ντη­θού­με ξα­νά στο Green Tree αρ­γό­τε­ρα αυ­τόν τον μή­να, ε­πι­τρέ­πο­ντας έ­τσι τη διε­ξα­γω­γή της πο­λυ­με­ρούς διά­σκε­ψης.
[…] Πα­ρα­κα­λώ δε­χθεί­τε, Ε­ξο­χό­τα­τε, τη δια­βε­βαί­ω­ση των υ­ψη­λών μου προσ­ρή­σε­ων». Θα πρέ­πει να ση­μειω­θεί ό­τι στην ε­πι­στο­λή που α­πε­στά­λη­ στον Έ­ρο­γλου πα­ρα­λεί­πε­ται η α­να­φο­ρά «ε­νώ κα­τα­νο­ώ ό­τι δεν ε­πι­θυ­μεί­τε χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα».


Σχολιάστε εδώ