Σε ρόλο… Μέρκελ!

Στην κατεύθυνση αυτή και με την απειλή της διακοπής της δανειοδότησης κάλεσε εργοδοτικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμφωνήσουν στις αλλαγές σε εργασιακά και μισθολογικά πριν από την άφιξη της «τρόικας». Οριοθέτησε μάλιστα ως… μίνιμουμ τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος, επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (επί της ουσίας τη ΝΔ) για τα πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011. Αλλά, και σε ορισμένα ακόμη (μείωση επικουρικών συντάξεων κ.ά.) που -υποτίθεται- θέτει ως προϋπόθεση η «τρόικα» για να έρθει στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τελική ευθεία

ΣΤΟ… ίδιο μήκος κύματος (του… εκβιασμού!) με τον κ. Παπαδήμο, και οι κ. Μέρκελ και Σαρκοζί διεμήνυσαν ότι, αν δεν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις, δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πυκνώνουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και να δοθεί έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης. Κατά τη συνάντησή της με την Ά. Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έθεσε θέμα αύξησης του ποσού του δανείου (130 δισ.) προς την Ελλάδα, διότι παρά την απομείωση της αξίας των ομολόγων το χρέος της χώρας μας δεν θα είναι βιώσιμο. Στο μεταξύ, οι διαδικασίες ανταλλαγής των ομολόγων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η συμφωνία φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών. Κι αυτό παρά την «υπονομευτική τακτική» των hedge funds και τις πιέσεις των τραπεζών να επιτύχουν καλύτερους όρους (επιτόκια) για τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους και πρόκειται να ανανεωθούν.

Τοπίο στην ομίχλη

ΣΤΗΝ… αντίπερα όχθη το τοπίο είναι θολό και ταραγμένο. Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στον πρωθυπουργό, συναινώντας και στις πιο ακραίες απαιτήσεις της «τρόικας». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο, με κορυφαία στελέχη και βουλευτές να διαφωνούν με τα προωθούμενα μέτρα (περικοπές) και να δηλώνουν ότι θα τα καταψηφίσουν στη Βουλή. Ο Αντ. Σαμαράς, από την πλευρά του, τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στις όποιες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και διευκρινίζει ότι θα συναινέσει σε όποιες ρυθμίσεις συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο Γ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να… απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, θέτοντας όρους προς κάθε κατεύθυνση. Όπως, να γίνει ανασχηματισμός, να μετατεθεί ο χρόνος των εκλογών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ και να συμφωνήσει σε όλα η ΝΔ. Τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν τα «εκβιαστικά διλήμματα» του πρωθυπουργού, ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καλούν τους πολίτες σε αντίσταση. Η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) ότι δεν… στηρίζουν όσο πρέπει την κυβέρνηση!

Στο «κόκκινο»!

Ο διάλογος μεταξύ εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντασης, που επιβαρύνθηκε λόγω των διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα παρέμβει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός και θα καταργούνται 13ος και 14ος μισθός. Για «αιτία πολέμου» μίλησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις. Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «κόκκινο πανί» την κατάργηση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13ου και 14ου, ενώ δεν διαφωνεί με τη μείωση του μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές). Υπό την προϋπόθεση ότι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλυφθούν από άλλους πόρους. Μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων υπάρχουν πολλές προτάσεις: από τριετές «πάγωμα» των μισθών μέχρι μείωση κατά περίπτωση του 13ου και 14ου μισθού. Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίστηκε, μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε, ότι η κυβέρνηση θα περιμένει το τέλος του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και αναλόγως θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ κυκλοφόρησαν σενάρια ως προς την τύχη των δώρων: είτε να μειωθούν στο ελάχιστο, κατά τα πρότυπα του Δημοσίου, είτε να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο (χαμηλό) ποσό για όλους ανεξαιρέτως.

Ώρα μηδέν

ΚΟΜΒΙΚΗΣ σημασίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο και όπου αναμένεται να καθοριστούν το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο Γ. Παπανδρέου. Τις προηγούμενες ημέρες κορυφώθηκαν οι διεργασίες και οι επαφές των στελεχών, ενώ μεγάλωσε ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε η πρόταση της Ά. Διαμαντοπούλου η εκλογή να γίνει μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Σε περίπτωση αιφνιδιαστικών εκλογών πρότεινε η εκλογή να γίνει άμεσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη συνέχεια από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, την απόφασή του να μη μετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ο Σ. Βαλυράκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τις διαδικασίες ως προς την ανάδειξη νέας ηγεσίας.


Σχολιάστε εδώ