Σε επιβολή λογοκρισίας αποβλέπει η βιομηχανία αγωγών!

Και είναι απόλυτα σωστό ότι τα ΜΜΕ βρίσκονται κάτω από την απειλή «δικαστικής ομηρίας».

Και εδώ τονίζει κάτι πολύ σημαντικό η ΕΣΗΕΑ. Οι πολιτικοί και όσοι δημόσιοι παράγοντες νομίζουν ότι θίγονται αποτιμούν με την αγωγή σε χρήμα την τιμή τους. Λέει χαρακτηριστικά:

«Η αναγωγή της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγεί στην υποτίμησή της όταν ως κύριο μέσο προστασίας αυτής επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα»!

Αφορμή για να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ήταν μια ακόμη αγωγή που κατέθεσε κατά εφημερίδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος.

Αυτήν τη φορά είχε την… τιμητική της η «Παρασκευή και 13», από την οποία ζητάει 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της τιμής του που εθίγη, όπως λέει. Την ίδια τιμή έχει κάνει και στο «ΠΑΡΟΝ» ο κ. Πάγκαλος, με αγωγή πριν από ενάμιση χρόνο με την οποία ζητούσε 300.000 ευρώ – ήταν τότε αρκετά… φθηνότερος.

Ως «άσκηση πιέσεως και επιβολή λογοκρισίας» χαρακτηρίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την αγωγή Πάγκαλου και δηλώνει ότι θα παρέμβει σε κάθε στάση της δίκης, επισημαίνοντας ότι:

«Η αγωγή του αντιπροέδρου προστίθεται στις δεκάδες παρόμοιες αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με τις οποίες απειλούνται δημοσιογράφοι και εφημερίδες με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θέτει για μια ακόμα φορά επιτακτικά το μέγα πρόβλημα της ”βιομηχανίας αγωγών” στις οποίες καταφεύγουν συνεχώς περισσότεροι ”θιγόμενοι” και την ανάγκη αλλαγής της υπάρχουσας για το θέμα αυτό νομοθεσίας».

Και προσθέτει με έμφαση:

«Τα ΜΜΕ είναι φορείς δικαιωμάτων, αλλά και φορείς σημαντικής εξουσίας, που λειτουργεί ως μέσο ελέγχου της πολιτικής εξουσίας.

Γι’ αυτό και η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού, στοιχείο απαραίτητο του οποίου είναι η ελευθερία της έκφρασης.

Μια ελευθερία που δεν συμβιβάζεται με την απειλή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων και τη δικαστική ομηρία των λειτουργών του Τύπου με το πρόσχημα της προστασίας από προσβολή της προσωπικότητας».

58 αγωγές κατά του «Π»!

Μια γεύση για το πώς χρησιμοποιούν πολιτικοί αλλά και εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη το… πολυβόλο της αγωγής είναι οι 58 αγωγές που έχει δεχθεί το «ΠΑΡΟΝ». Και αν προσθέσεις τα ποσά που μας ζητάνε ως… αποζημίωση της τιμής τους φτάνουν στα 96.957.735 ευρώ, που σε δραχμές μεταφράζονται στο εξωφρενικό ποσό των 3.303.834.820!

Μόνο ο αλήστου μνήμης Παναγιώτης Τσουπίδης, το πουλέν του Αλογοσκούφη, που τον είχε βάλει πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ζητούσε από το «ΠΑΡΟΝ» 38.000.000 ευρώ (!) με τρεις αγωγές που είχε καταθέσει και τις οποίες έχασε στο δικαστήριο, όπου αποδείχθηκαν αληθή όλα όσα είχαμε αποκαλύψει για τις πολλές αμαρτίες του. Επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος ζητούσε με αγωγή 2.500.000 ευρώ. Μέχρι και ο Ντάνος Κρυστάλλης έχει κάνει 4 αγωγές εναντίον του «Π», απαιτώντας 2.000.000 ευρώ (!), γιατί θίχτηκε η τιμή του που τον αποκαλέσαμε «πράκτορα». Ακόμη και ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης με αγωγή του μας ζητάει 1.120.000 ευρώ επειδή γράψαμε ότι εμπλέκεται το όνομά του στο παραδικαστικό κύκλωμα, πράγμα που αποδείχθηκε από τη δικαστική έρευνα, το δε πόρισμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν καταπέλτης. Να σημειωθεί ότι είχε καταθέσει και μήνυση, την οποία μετά από επταήμερη ακροαματική διαδικασία και προ των ακλόνητων στοιχείων που παρουσιάσαμε, αναγκάστηκε να την αποσύρει. Επιμένει όμως στην αγωγή… Για όλες αυτές τις απηνείς διώξεις κατά της εφημερίδας μας καμία διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, ούτε η σημερινή, δεν βγήκε να πει μια λέξη ούτε φυσικά ήρθε ποτέ στο δικαστήριο να μας συμπαρασταθεί…

Το αναφέρουμε όχι βέβαια ως παράπονο, αλλά ως ένδειξη διακριτικών επιλογών…


Σχολιάστε εδώ