Παράταση ομηρίας για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Ενώ το 2012 ήταν ο αρχικός στόχος για ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η κυβέρνηση σπεύδει απλώς να σταματήσει εντός εξαμήνου το αναλογικό σήμα, όπως γράφαμε προ καιρού, και στη συνέχεια ακολουθεί την ίδια συνταγή ελέγχου του καθεστώτος λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Στο περίφημο πολυνομοσχέδιο, στην ενότητα των επειγόντων θεμάτων της… Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, επιτρέπει στους «νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας να εξακολουθούν να λειτουργούν νομίμως μέχρι την έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση αδειών περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής». Τόσο οι ραδιοφωνικοί όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν προσωρινά, λαμβάνοντας… παράταση στη λειτουργία τους για ένα ακόμη έτος, έως τις 31.12.2012. Όμως, το καθεστώς αυτό με την 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με αφορμή την περίπτωση του Αθήνα TV, κρίθηκε αντισυνταγματικό: «Σε κάθε περίπτωση κατά τον χρόνο της πρώτης συζητήσεως της κρινόμενης υποθέσεως (17.5.2005), ήτοι δέκα περίπου έτη μετά τη θέσπιση του ν. 2328/1995, επτά έτη μετά τη δημοσίευση των πρώτων προκηρύξεων για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και τρία έτη μετά τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 19, παρ. 2 και 3, του ν. 3051/2002, τα χρονικά όρια της συνταγματικής ανοχής είχαν πλέον εξαντληθεί και η επίμαχη διάταξη είχε οπωσδήποτε καταστεί αντισυνταγματική και, ως εκ τούτου, αντίσχυρη».

Το νομοσχέδιο προβλέπει για τους νομίμως λειτουργούντες περιφερειακούς σταθμούς να εξακολουθήσουν επίσης να λειτουργούν, υπό την προϋπόθεση εντός έξι μηνών να λάβουν… έγκριση από το ΕΣΡ για την ψηφιακή εκπομπή του αναλογικού τους προγράμματος και τη… μελλοντική τους συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΕΣΡ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται η διακοπή μετάδοσης του αναλογικού σήματος έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η ολοκλήρωση του νομοθετικού καθεστώτος για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, το οποίο είναι έτοιμο από το καλοκαίρι του 2011 και «πάγωσε» για ανεξήγητους λόγους. Το ΕΣΡ, με νέα σύνθεση από τον Φεβρουάριο του 2012, θα κληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 να προκηρύξει τις συχνότητες και μέσα σε έναν… χρόνο, έως τον Δεκέμβριο του 2013, να χορηγήσει τις άδειες περιεχομένου. Ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση η κυβέρνηση θέτει την 31η Δεκεμβρίου του 2015, επικαλούμενη την απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών.


Σχολιάστε εδώ