Πάρε… Δώσε…

Λεφτά για
αυτοκίνητα υπάρχουν
FΕ­ξή­ντα αυ­το­κί­νη­τα χρειά­ζε­ται για τις α­νά­γκες του το Σώ­μα Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας. Θα τα πά­ρει, λοι­πόν, με leasing και ή­δη ο α­να­πλη­ρω­τής υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, Φ. Σα­χι­νί­δης, ε­νέ­κρι­νε τη σχε­τι­κή δα­πά­νη, με α­πό­φα­ση που δη­μο­σιεύ­τη­κε στη «Διαύ­γεια». Α­να­τρέ­χο­ντας στην α­πό­φα­ση, δια­πι­στώ­νου­με ό­τι τα αυ­το­κί­νη­τα θα ε­πι­βα­ρύ­νουν τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με 324.000 ευ­ρώ τον χρό­νο, για τα πέ­ντε ε­πό­με­να χρό­νια, δη­λα­δή το συ­νο­λι­κό κό­στος θα φτά­σει τα 1,62 ε­κατ. ευ­ρώ. Έ­μπει­ρος πα­ρά­γο­ντας της α­γο­ράς αυ­το­κι­νή­του μάς έ­λε­γε ό­τι με αυ­τό το κό­στος, δη­λα­δή με 5.400 ευ­ρώ τον χρό­νο για κά­θε αυ­το­κί­νη­το, θα έ­παιρ­νε μια ι­διω­τι­κή ε­πι­χεί­ρη­ση έ­να αυ­το­κί­νη­το για τις α­νά­γκες της.
FΣε μια σύμ­βα­ση τό­σο με­γά­λου α­ντι­κει­μέ­νου, ε­άν κά­ποιος αρ­μό­διος α­πο­φά­σι­ζε να ψά­ξει πραγ­μα­τι­κά την κα­λύ­τε­ρη προ­σφο­ρά, το κό­στος θα έ­πρε­πε να ή­ταν πο­λύ χα­μη­λό­τε­ρο, ι­διαί­τε­ρα σε μια πε­ρί­ο­δο που η α­γο­ρά αυ­το­κι­νή­του έ­χει νε­κρώ­σει και κά­θε ε­ται­ρεί­α leasing θα έ­κα­νε τα πά­ντα για να πά­ρει μια τό­σο με­γά­λη δου­λειά. Ό­μως, κα­νείς δεν φαί­νε­ται ό­τι εί­χε τέ­τοια διά­θε­ση σο­βα­ρής διε­ρεύ­νη­σης και τα αυ­το­κί­νη­τα του ΣΕ­ΠΕ θα μας στοι­χί­σουν ε­λα­φρώς α­κρι­βά. Ποιος νοιά­ζε­ται, ό­μως; Λε­φτά υ­πάρ­χουν α­πό τα διε­θνή δά­νεια, και το Δη­μό­σιο δεν νοιά­ζε­ται και πο­λύ, α­κό­μη και σε ε­πο­χές Μνη­μο­νί­ου, για πε­ντα­ρο­δε­κά­ρες. Εί­ναι και αυ­τό έ­να κα­θη­με­ρι­νό πα­ρά­δειγ­μα που ί­σως ε­ξη­γεί το πώς φτά­σα­με ε­δώ που εί­μα­στε…
Συ­ντα­ξιού­χοι σε ο­μη­ρί­α με… νό­μο
FΣε πο­λι­τι­σμέ­νες χώ­ρες αυ­τά δεν γί­νο­νται, τα βλέ­που­με ό­μως στην Ελ­λά­δα: το ε­πι­κου­ρι­κό τα­μεί­ο των ερ­γα­ζο­μέ­νων της Ε­μπο­ρι­κής Τρά­πε­ζας εί­ναι γνω­στό ό­τι α­πορ­ρο­φή­θη­κε α­πό το ε­νιαί­ο τα­μεί­ο των τρα­πε­ζο­ϋ­παλ­λή­λων. Ό­μως, η διοί­κη­σή του δεν έ­δι­νε τα συ­ντα­ξιο­δο­τι­κά αρ­χεί­α στο νέ­ο τα­μεί­ο, αρ­νού­με­νη να ε­φαρ­μό­σει τον νό­μο για την ε­νο­ποί­η­ση. Θυ­μί­ζου­με ό­τι η διά­λυ­ση αυ­τού του τα­μεί­ου διά νό­μου ή­ταν έ­να δώ­ρο του Γ. Α­λο­γο­σκού­φη στην Ε­μπο­ρι­κή, ώ­στε να την α­γο­ρά­σουν με λι­γό­τε­ρα βά­ρη οι Γάλ­λοι.
FΠώς α­ντέ­δρα­σε το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών σε αυ­τή την άρ­νη­ση ε­φαρ­μο­γής του νό­μου; Στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που κα­τα­τέ­θη­κε αυ­τή την ε­βδο­μά­δα στη Βου­λή πε­ριέ­λα­βε διά­τα­ξη… εκ­βια­σμού της διοί­κη­σης του Τα­μεί­ου, μέ­σω… ο­μη­ρί­ας των συ­ντα­ξιού­χων! Η διά­τα­ξη ο­ρί­ζει ό­τι ό­σοι παίρ­νουν προ­σω­ρι­νή σύ­ντα­ξη α­πό το Τα­μεί­ο θα την χά­σουν, μέ­χρι να πα­ρα­δώ­σει τα αρ­χεί­α η διοί­κη­ση στο νέ­ο Τα­μεί­ο, για να γί­νει ο υ­πο­λο­γι­σμός των συ­ντά­ξι­μων α­πο­δο­χών τους. Πού θα πά­ει, σκέ­φτη­καν στο υ­πουρ­γεί­ο, θα πει­νά­σουν οι συ­ντα­ξιού­χοι και το πρό­βλη­μα θα λυ­θεί. Η στή­λη δεν μπο­ρεί πα­ρά να συγ­χα­ρεί τον ε­πι­νο­η­τι­κό και ά­κρως ευαί­σθη­το νο­μο­θέ­τη!
Συ­ντα­ξιού­χος με… μέλ­λον
FΠρώ­ην α­νώ­τε­ρο στέ­λε­χος της ΔΕ­Η, που έ­χει συ­ντα­ξιο­δο­τη­θεί, αλ­λά προ­σλή­φθη­κε εκ νέ­ου με πα­χυ­λό μι­σθό α­πό τον Αρ­θού­ρο Ζερ­βό, για να μη στε­ρη­θεί η ε­πι­χεί­ρη­ση τις πο­λύ­τι­μες υ­πη­ρε­σί­ες του, φαί­νε­ται πως έ­χει, α­κό­μη και στα γε­ρά­μα­τα, λα­μπρό μέλ­λον στη με­γα­λύ­τε­ρη βιο­μη­χα­νί­α της χώ­ρας.
FΟ κ. Ζερ­βός λέ­γε­ται ό­τι προ­ο­ρί­ζει τον εν λό­γω συ­ντα­ξιού­χο για νέ­α διευ­θυ­ντι­κή θέ­ση… πολ­λα­πλών λει­τουρ­γιών, με αρ­μο­διό­τη­τες α­πό τις προ­μή­θειες και την Πλη­ρο­φο­ρι­κή μέ­χρι τη δια­χεί­ρι­ση αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού. Ποιος εί­πε ό­τι στην Ελ­λά­δα του Μνη­μο­νί­ου υ­πο­φέ­ρουν οι συ­ντα­ξιού­χοι;


Σχολιάστε εδώ