Οι κόκκινες γραμμές του Σαμαρά στην «τρόικα»

Με δεδομένο ότι οι τελευταίοι έρχονται –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– με «άγριες διαθέσεις», στη Λ. Συγγρού προετοιμάζονται για τη «μητέρα όλων των μαχών», όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Αντ. Σαμαράς θα επαναλάβει στους εκπροσώπους των δανειστών την προσήλωσή του στην επίτευξη των στόχων που θέτει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα θα διατυπώσει και τις πάγιες ενστάσεις του ως προς το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επαναλάβει τη διαφωνία του σε περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή υλοποιήθηκε την τελευταία διετία και, αντί να ενισχύσει την ανάπτυξη, οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση της ανεργίας. Στις συνομιλίες του με τα στελέχη της «τρόικας» ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει, όπως έχει δεσμευτεί, τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά θα ζητήσει τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν να ψηφιστούν μετά τις εκλογές, από μια κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή. Στο επιτελείο του θεωρούν κρίσιμο το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αν εξασφαλιστεί το OK των δανειστών η επόμενη κυβέρνηση, που όπως πιστεύουν θα είναι της ΝΔ, θα έχει τη δυνατότητα καλύτερης διαπραγμάτευσης. Είτε για να επιδιώξει να «διορθώσει» ορισμένα από τα μέτρα που περιέχονται στο πρόγραμμα είτε για να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις (ισοδύναμα μέτρα). Παράγοντες της Λ. Συγγρού αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια να πεισθούν οι επικεφαλής της «τρόικας» θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα περιθώρια στενά, αλλά «η μάχη θα δοθεί», σημειώνουν.

Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ απορρίπτουν «μετά βδελυγμίας» την ιδέα μιας από κοινού διαπραγμάτευσης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με την «τρόικα». «Τι είδους διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Καρατζαφέρης είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ό,τι ζητούν οι δανειστές;», λένε χαρακτηριστικά. Αποδίδουν δε σε κομματικές σκοπιμότητες το ότι με την πρόταση, που πρώτος διατύπωσε ο Β. Βενιζέλος, έσπευσαν να συμφωνήσουν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντ. Μπακογιάννη. Η εκτίμηση των στελεχών της ΝΔ είναι ότι μέσω αυτής της διαδικασίας επιχειρούν να «εγκλωβίσουν» τον κ. Σαμαρά, ώστε να υποχρεωθεί να συμφωνήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα και να έχει κόστος στις ερχόμενες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ