Μυστική σύσκεψη Καστανίδη

Συμμετείχαν, εκτός του πρώην υπουργού, μεσαία στελέχη και προσωπικοί του φίλοι (έξι άτομα).

Τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη αποφάσισαν ότι ο Καστανίδης θα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος σε οποιοδήποτε σενάριο διαδικασίας (εκλογή από ΚΟ, από ΕΣ ή συνέδριο, από τη βάση).

Ο Καστανίδης ωστόσο δεν θέλει να «αδειάσει» τον Παπανδρέου, αλλά οι φίλοι του τον έπεισαν ότι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να παρέμβει, ώστε ο Παναδρέου να αλλάξει την πρότασή του περί διαρχίας (που δεν γίνεται αποδεκτή από τη βάση και από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ).

Ο Καστανίδης φαίνεται να συζητά ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες (διάλογο) στη βάση του ΠΑΣΟΚ και ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών (όχι άμεσο όπως οι Βενιζελικοί, όχι μακροπρόθεσμο όπως οι Παπανδρεϊκοί), αλλά προβληματίζεται για τη χρονική σύμπτωση με τις διαπραγματεύσεις PSI.

Ο Καστανίδης θέλει να αναδειχθεί σε ξεχωριστό πόλο, τουλάχιστον όσον αφορά τους υπάρχοντες υποψήφιους προέδρους, αριστερής κατεύθυνσης. Σημειώθηκε ωστόσο ότι για να αποκτήσει ακροατήριο στον αντιμνημονιακό χώρο του ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να προβεί σε σκληρή και συγκεκριμένη αυτοκριτική.

Σε υπόδειξη ότι πιθανόν θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με Λούκα Κατσέλη και Χρήστο Παπουτσή, ώστε να συγκροτηθεί «προοδευτικός, αριστερός πόλος» υποψηφιότητας στο ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τον πολιτικό λόγο και όχι τα πρόσωπα, αρχικά ο Καστανίδης αντέδρασε, αλλά από τη συζήτηση με τους συνεργάτες του πείσθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο (ακόμη και ως τρόπος ανάδειξης της δικής του υποψηφιότητας μέσα από συναντήσεις «υποψηφίων» και αναγωγή σε συνομιλητή).

Συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο συζήτησης με Χρυσοχοΐδη – έγιναν μάλιστα κάποιες επαφές στελεχών των δύο πλευρών (χωρίς γνώση των ίδιων των υποψηφίων), όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή βάση πολιτικής ανάλυσης, αλλά όχι κοινές επιδιώξεις ακόμη.


Σχολιάστε εδώ