Κάτω στον Πειραιά

Κάθε εβδομάδα, δύο και τρεις φορές, ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα είναι στα Καμίνια. Τις τελευταίες μέρες που βρέθηκε εκεί έζησε από κοντά την κατάσταση στέρησης και φτώχειας που επικρατούν. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και τον δήμαρχο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκο συγκέντρωσαν ρούχα, τρόφιμα, διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία σήμερα το μεσημέρι στον Άγιο Ελευθέριο αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και του δήμου θα τα μοιράσει σʼ αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Συμβολική είναι και η επιλογή του τόπου, που θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία. Δεν είναι κάποια απρόσωπη πλατεία, κάποια κρύα αίθουσα. Είναι ο ναός του Αγίου Ελευθερίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Καμίνια. Είναι η εκκλησία της γειτονιάς, ο άγιος των φτωχών, που ακούει πολλά παράπονα και αναστεναγμούς καθημερινά από τους ανθρώπους που υποφέρουν. Εκεί επέλεξε ο Κ. Αρβανιτόπουλος να μοιραστούν τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα είδη πρώτης ανάγκης. Παρέα με τους ιερείς και τους επιτρόπους. Και τον απλό κόσμο, που συγκεντρώνεται γύρω από την εκκλησία για να βρει απάγκιο και αποκούμπι στον αγώνα που κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση… Σήμερα το μεσημέρι, λοιπόν, στον Άγιο Ελευθέριο Καμινίων θα γίνει μια εκδήλωση ανθρωπιάς αλλιώτικη από τις άλλες.

// Νέο πλήγμα κατά των δήμων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, με πρόταση νόμου, που κατέθεσε ή θα καταθέσει, το υπουργείο Εσωτερικών θα αφαιρέσει την αρμοδιότητα της έκδοσης αδειών υπαίθριου εμπορίου από τον ΟΤΑ και θα τη μεταβιβάσει στην Περιφέρεια! Δηλαδή οι Περιφέρειες θα εκδίδουν τις άδειες, θα καθορίζουν και θα καρπώνονται τα τέλη, σε χώρους (θέσεις) που ανήκουν στους δήμους! Και βέβαια στους δήμους θα μείνει η… λάντζα, δηλαδή η ευθύνη του ελέγχου των αδειών και της πάταξης του παρεμπορίου! Έτσι οι δήμοι θα έχουν τον ρόλο του… κακού, αφού θα αστυνομεύουν το υπαίθριο εμπόριο χωρίς κανένα όφελος, αφού όλες οι… εισπράξεις θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια. Βέβαια το θέμα δεν θα «περάσει» αβρόχοις ποσί. Οι δήμαρχοι ήδη τα «έχουν πάρει» και ετοιμάζουν σειρά αντιδράσεων (ακόμα και δυναμικών) για να αποσοβήσουν τη νέα αυτή μείωση των ήδη «πετσοκομμένων» πόρων τους.

// Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του, σε συνεργασία με τον Κρίκο Ζωής θα μοιράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 100 και πλέον άπορες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η διανομή των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου από τις 12.00 – 15.00 στα νέα γραφεία του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, στη διεύθυνση Π. Ράλλη 210 και Θησέως 1 στη Νίκαια-Περιβολάκι.

// Αν αληθεύει, είναι πράγματι εξωφρενικό, γιατί σε μια εποχή κρίσης ένας ολόκληρος χώρος που έδινε δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους καθημερινά, κλείνει γιατί ο ΟΛΠ, στον οποίο ανήκει, θέλει να τον παραχωρήσει στην Cosco για να τον κάνει διαμετακομιστικό κέντρο! Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτόρων και Χρηστών Λιμένων Γιάννης Θεολογίτης, ο ΟΛΠ σχεδιάζει να κλείσει το νέο μώλο Δραπετσώνας όπου υπάρχουν 22 θέσεις επισκευής για πλοία για να τον κάνει χώρο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων επεκτείνοντας τη σύμβαση που έχει με την COSCO. Όμως στο νέο μώλο εδώ και χρόνια γίνονται επισκευές πλοίων που συντηρούν την πολύπαθη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος που είναι απέναντι και δίνουν ψωμί σε αρκετές οικογένειες. Όλος αυτός ο κόσμος, αν κλείσει ο νέος μώλος, πού θα πάει να δουλέψει; Στην Κόρινθο, στην Ελευσίνα ή στην… Τουρκία; Όσο κι αν στον βωμό του κέρδους κάποιοι θυσιάζουν τα πάντα, δεν μπορούσε ο ΟΛΠ να βρει εκεί, γύρω στο Νέο Ικόνιο ή δίπλα από την ιχθυόσκαλα, έναν άλλο χώρο για να λειτουργήσει ως επισκευαστική βάση; Σε τέτοιες εποχές δεινής κρίσης, που η ανεργία έχει κάνει τον κόσμο να… παραμιλάει, κάπως λιγότερη αναλγησία δεν θα έβλαπτε. Έτσι δεν είναι;

// Πάνω από 150.000 είδη που είχε κατασχέσει η Δημοτική Αστυνομία του Πειραιά στις εφόδους που κάνει αδιάκοπα για να χτυπήσει το παρεμπόριο, καταστράφηκαν την περασμένη Τρίτη στην Ευριπίδου, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία. Επίσης την περασμένη Πέμπτη μεταφέρθηκαν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης 100.000 cd και dvd που δεν ήταν γνήσια και τα πουλούσαν παράνομα διάφοροι αλλοδαποί λαθρέμποροι. Η… σοδειά της Δημοτικής Αστυνομίας, που υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Δαβάκη κάνει εξαιρετικό και αναγνωρισμένο έργο από όλους, ολοένα και μεγαλώνει, μια και ο αγώνας για την πάταξη του παρεμπορίου είναι διαρκής.

// Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου ανέλαβε ο πρώην γεν. γραμματέας του Δήμου Κορυδαλλού και της Νομαρχίας Πειραιά Μανώλης Αντωνάκος, που ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία στις περασμένες εκλογές. Η εμπειρία και η συνέπειά του είναι εγγύηση για την επιτυχία στο νέο του πόστο. Γιʼ αυτό και η επιλογή από τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου θεωρείται επιτυχημένη. Καλορίζικος!

// Τη μητέρα του έχασε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά Στέλιος Μπρατσιώλης. Ο κόσμος που τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία ήταν η καλύτερη απόδειξη του πόσο αγαπητή ήταν η εκλιπούσα, αλλά και του μεγάλου αριθμού φίλων που έχει ο γιος της. Η στήλη απευθύνει στον φίλο Στέλιο τα θερμά της συλληπητήρια.

***

Πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων της Ζώνης

// Ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας – Επιχειρηματικότητας. Όπως ανακοίνωσε σε ημερίδα που έγινε στο ΕΒΕΠ από τους φορείς της πόλης ο γενικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ. Πατεράκης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα που θα αφορά την κατάρτιση, επανακατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων από τη Ζώνη. Το πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 8 εκατ. ευρώ, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα αμείβονται. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια ανακούφισης των ανέργων της Ζώνης, γιʼ αυτό και η ανακοίνωσή της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Άλλωστε, η ανεργία στο Πέραμα έχει εδώ και χρόνια ξεπεράσει το… κόκκινο και τα προγράμματα αυτά έρχονται σαν… μάννα εξ ουρανού…

***

Απίστευτο και όμως αληθινό: Η Ψυττάλεια έχει γεμίσει από αποξηραμένη λυματολάσπη επειδή δεν έχει τον τρόπο (πόρους) να τη φορτώσει σε πλοία για να τη μεταφέρει στη Γερμανία, με αποτέλεσμα ,αν υπάρξει υπερχείλιση, όλο αυτό το ίζημα να κινδυνεύει με την πρώτη βροχή να χυθεί στον Σαρωνικό! Αυτό όμως δεν λέει τίποτα, καθώς –όπως αποκαλύφθηκε– η λυματολάσπη που μεταφέρεται στη Γερμανία συσκευάζεται και επιστρέφει στη χώρα μας ως λίπασμα! Δηλαδή πληρώνουμε για να τη στείλουμε στη Γερμανία και την ξαναπληρώνουμε για να την αγοράσουμε ως λίπασμα! Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, που επισκέφθηκε την Ψυττάλεια την περασμένη βδομάδα μαζί με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εξέτασαν τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η λυματολάσπη για τη βελτίωση του εδάφους του Ποικίλου Όρους και του Όρους Αιγάλεω, προκειμένου να… προκόψουν οι αναδασώσεις που σχεδιάζονται και να γίνουν τα δύο βουνά καταπράσινα. Σʼ αυτό φυσικά θα συντελέσει αποφασιστικά και η παράλληλη μεταφορά νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας στο Σχιστό, με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο τελικά μάλλον οδεύει προς κατασκευή μετά την επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί και τη συμφωνία Περιφέρειας και ΠΕΣΥΔΑΠ. Αν γίνουν οι δύο αυτές δράσεις, τότε τόσο το Αιγάλεω όσο και το Ποικίλο Όρος θα γίνουν οι μεγαλύτεροι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Για να δούμε…


Σχολιάστε εδώ