Ιερώνυμος μαινόμενος μετά τις αποδοκιμασίες
Στον Πειραιά ανήμερα των Θεοφανίων αγανακτισμένοι πολίτες δεν έκρυψαν την πίκρα τους για τη χαμηλών τόνων παρουσία του Αρχιεπισκόπου, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στον χορό των αποδοκιμασιών των πολιτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε την ενόχλησή του απαντώντας: «Από λόγια χορτάσαμε τόσα χρόνια, πράξεις χρειάζονται». Στη συνέχεια όμως χαμήλωσε τους τόνους, λέγοντας πως «ο κόσμος είναι κουρασμένος και χρειάζεται τη στήριξή μας». Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως η Εκκλησία έχει κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να βοηθήσει τον κόσμο με την κρίση και οι αποδοκιμασίες του κόσμου ήταν λογικό να ενοχλήσουν τον Αρχιεπίσκοπο. Γιʼ αυτό και δύο μέρες μετά δεν άφησε αναπάντητα όλα όσα αφήνουν πολλοί να αιωρούνται κατά της Εκκλησίας περί αμύθητης περιουσίας, θησαυρών σε σεντούκια κ.λπ. Τους προκάλεσε κιόλας, όσους τα υποστηρίζουν, να ανοίξουν ταυτόχρονα τα χαρτιά τους και να τα φέρουν όλα στο φως!
Σε επιστημονική εκδήλωση στα Μέγαρα ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε: «Ακούω αυτές τις μέρες συνθήματα κατά της Εκκλησίας, να δώσουμε τα αποθέματα. Τα αποθέματα της Εκκλησίας, σας μιλώ υπεύθυνα, φτάνουν για τις λειτουργικές μας ανάγκες για έναν ακόμη χρόνο», είπε. Ο κ. Ιερώνυμος απάντησε σε όλα όσα λέγονται για την αμύθητη περιουσία, για τους «θησαυρούς που είναι χαιρέκακα κλεισμένοι σε ντουλάπια και δεν ανοίγουν για να δοθούν στον λαό» και σε όσους διερωτώνται «γιατί να πληρώνονται οι ιερείς από το Δημόσιο». Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολύ κόσμο και αποφεύγουμε να τα αντιμετωπίσουμε φανερά, είπε. Για να μην «αιωρείται αυτό το παραμύθι», τόνισε, «να συσταθεί μία επιτροπή από το κράτος και την Εκκλησία και να φανεί στον κόσμο τι έχει επιτέλους μέσα σʼ αυτά τα σεντούκια. Ποια είναι αυτή η αμύθητη περιουσία που κρατείται βάναυσα και δεν δίδεται στους ανθρώπους που πεινούν». Όμως, συμπλήρωσε, αυτή η πράξη να γίνει και παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. «Όχι μόνο στα της Εκκλησίας, αλλά και στις άλλες διαχειρίσεις πρέπει να έρθουν όλα στο φως για να προχωρήσουμε».
Παρέδωσαν μαθήματα!
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντέδρασε τυχαία με τις αποδοκιμασίες, λένε συνοδικές πηγές. Γνωρίζει καλά και τον αγώνα που κάνουν οι περισσότεροι αρχιερείς πλην εκείνων που ασχολούνται μόνο με την… επικοινωνία και την προβολή τους για να βοηθήσουν τον κόσμο και αισθάνθηκε, λένε, πως αδικείται συνολικά ο κόπος των ανθρώπων της Εκκλησίας. Αυτή η μεγάλη συνδρομή της Εκκλησίας μπορεί να αποδοκιμάζεται από μεμονωμένα πρόσωπα, όμως πολλοί την αναγνωρίζουν. Όπως ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και οι υπουργοί που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Πατρών, Χρυσοστόμου. Πληροφορίες λένε πως οι δύο ιεράρχες μπήκαν στην ουσία των προβλημάτων και προσπάθησαν να μεταφέρουν στους παρευρισκόμενους υπουργούς το πώς έχει … η κατάσταση εκεί έξω στους δρόμους. Και ο κ. Παπαδήμος, λέγεται, εντυπωσιάστηκε από τις καίριες τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου και του μητροπολίτη Πατρών που έδειξαν τον δρόμο στους υπουργούς για το πώς πρέπει να κινηθούν τους επόμενους μήνες για να στηρίξουν την κοινωνία.
Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν η δεύτερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η πρώτη ήταν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, λένε οι πληροφορίες, μεγαλύτερη στήριξη της Εκκλησίας για τον κόσμο που πλήττεται από την κρίση. Οι εκτιμήσεις είναι, ασφαλώς, πολύ δυσοίωνες και για το 2012 και το κράτος αναζητά έναν αξιόπιστο εταίρο όπως οι Μητροπόλεις, που διαθέτουν τον μηχανισμό, την εμπειρία και την… ακεραιότητα –μέγα ζητούμενο στη σημερινή Ελλάδα– για να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες. Τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και τρίτη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Αρχιεπίσκοπο και συνοδικούς Μητροπολίτες για να οριοθετήσουν το πώς θα κινηθούν την προσεχή περίοδο.