Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
«…Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα. Τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν. Εν ολίγοις, η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή, που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος».
Εδώ και είκοσι μήνες ο «έλληνας ασθενής» βρίσκεται στην εντατική. Κάθε τρεις μήνες υποβάλλεται από τους «θεράποντες ιατρούς» της «τρόικας» σε νέο τσεκάπ για να εξακριβωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Γιατί όμως ο ασθενής δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά τα «αλλεπάλληλα φάρμακα» που του δόθηκαν; Γιατί πολύ απλά η συνταγή ήταν λανθασμένη, θα πει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Μπέρενμπεργκ Μπανκ:
«Τα μέτρα ήταν υπερβολικά σκληρά. Η χώρα έκανε περικοπές μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως είναι τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας και μια πιο αποτελεσματική διοίκηση».
Δεν υπάρχει πιο εμφατική απόδειξη της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσαν το «όριο της φτώχειας», το οποίο έχουν ήδη περάσει εκατομμύρια συνέλληνες.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι συγκλονιστικά, και μάλιστα αφορούν το 2010, όταν ακόμη δεν είχαμε πολυνομοσχέδια, Μεσοπρόθεσμα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φόρους, χαράτσια, απολύσεις, χιλιάδες λουκέτα, ανεργία στο 20%. Οι αριθμοί καταγράφουν μια Ελλάδα που είχε 3 εκατ. πολίτες στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήτοι στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης.
Παράλληλα και με βάση τα στοιχεία, το 20,1% του πληθυσμού είναι στο κατώφλι της φτώχειας. Τα νοικοκυριά εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800. Χιλιάδες πολίτες δεν έχουν βασικά αγαθά, δεν έχουν σπίτι, ενώ 550.000 άνθρωποι ζουν σε οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανείς ή εργάζεται με μερική απασχόληση. Παρʼ όλα αυτά το πιο τρομακτικό για την κατάσταση είναι πως πάνω από 1 στα 5 παιδιά (23%) ηλικίας 0-17 ετών κινδυνεύει με φτώχεια. Από την άλλη, το 21% όσων βρίσκονται άνω των 65 ετών έχει επίσης τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
Η ελληνική οικονομία πρέπει και μπορεί να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα, με σκοπό τη διάχυσή τους κάθετα και οριζόντια στην ελληνική κοινωνία. Ανάπτυξη για τους λίγους είναι ανισομερής ανάπτυξη, είναι διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Και η κοινωνική χρεοκοπία είναι χειρότερη από την οικονομική.
Μόνο ζητούμενο η ανάπτυξη. Και για να υπάρξει ανάπτυξη, το μοναδικό φάρμακο είναι μια άλλη συνταγή, που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση.
Χρειάζεται Ηγεσία και Όραμα για να περάσουμε από τη διαχείριση των πολιτικών προβλημάτων σε πολιτικές διαχείρισης των προβλημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής κοινωνίας.
Τρία πράγματα χρειάζονται:
1. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.
2. Απόρριψη του χρεοκοπημένου μοντέλου της Μεταπολίτευσης.
3. Ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Γιατί η Ελλάδα έχει μέλλον…