Διχάζονται και οι ευθύνες στο Κυπριακό!
Την ίδια στιγμή, όμως, οι τουρκικές ευθύνες για λύση του Κυπριακού διχοτομούνται. Δεν ανήκουν μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι ευθύνες
Η κ. Ρία Όμεν, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και κάλεσε, όπως πράττει και στο προσχέδιο της έκθεσής της, «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση» στις προσπάθειες επίλυσής του, η οποία –όπως παρατήρησε– επείγει. Η θέση αυτή είναι ενταγμένη στη λογική του ότι η ευθύνη ανήκει στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
Μια πολιτική θέση η οποία υιοθετήθηκε και από την κυπριακή κυβέρνηση και έχει περάσει στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να τη χρησιμοποιούν η Άγκυρα και το φιλοτουρκικό μπλοκ για να απαλλάξουν την τουρκική κυβέρνηση από τις ευθύνες της σχετικά με τις συνομιλίες λύσης του προβλήματος, ειδικότερα μάλιστα στο πλαίσιο της νέας τριμερούς, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22-24 Ιανουαρίου στο «Green Tree». Τοποθέτηση η οποία αποκαλύπτει το σκεπτικό της κ. Όμεν ήταν η δική της συναφής θέση ότι «δεν μπορεί κάθε έτος να εντάσσει στην έκθεση ό,τι και την προηγούμενη χρονιά». Διότι, όπως εξήγησε, η υφιστάμενη έκθεση ανταποκρίνεται στο υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον. Και ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, έχει δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της κυπριακής κυβέρνησης, η κοινή πεποίθηση ότι η ευθύνη για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανήκει αποκλειστικά στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
Υποχρεώσεις
Εκεί όπου η Τουρκία διατηρεί το βάρος των ευθυνών της είναι, όπως διαφαίνεται και από την έκθεση αλλά και από τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών, στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τις σχέσεις της με την ΕΕ: 1. Στο ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο. 2. Στο ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. 3. Στο ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία. 4. Στο ότι απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των ερευνών που διεξάγει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) για την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Το προσχέδιο
Η κ. Όμεν δεν αναμένεται να δεχτεί πολλές τροπολογίες, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών την 29η Φεβρουαρίου και στην ολομέλεια την 1η Μαρτίου.
Στο προσχέδιο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής για το Κυπριακό:
1. Στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, η οποία είναι αναγκαία, και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση για την τελική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
2. Καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση του στρατού της από την Κύπρο και να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Παραλλήλως, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Καλεί την Άγκυρα να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Επιτροπής Αγνοουμένων για την εξακρίβωση της τύχης τους.
4. Εκφράζει τη λύπη της για τη δήλωση της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία, εάν δεν εξευρεθεί λύση έως την 1η Ιουλίου 2012. Και τονίζει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς όλα τα κράτη-μέλη της, καθώς, όπως παρατηρεί, αυτό είναι ζήτημα αρχής, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για την τήρηση γαλήνιων σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη. Για το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας διευκρινίζει ότι είναι θέμα που προβλέπεται από τις συνθήκες. Τέλος, καλεί την Τουρκία να μην ασκεί βέτο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, όταν υπάρχει συνεργασία με την Κύπρο, ενώ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να τερματίσει το βέτο του αποκλεισμού της Τουρκίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.