Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Οι προβλέψεις όλων των οικονομικών αναλυτών είναι πολύ δυσμενείς για την αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά. Όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα κυμανθεί στο 1,5% έναντι 2,5% της περασμένης χρονιάς και 4,19% το 2010. Εάν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολής και κυρίως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία δεν καταφέρουν να πετύχουν ρυθμούς ανάπτυξης 6-8%, τότε η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε κύκλο ύφεσης, καθώς οι δυτικές χώρες είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν το 2012 μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και ύφεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών μεγάλων επενδυτικών οίκων, αυτή η δυσμενής οικονομική εξέλιξη των δυτικών οικονομιών θα προκαλέσει αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Δύσης και θα οδηγήσει σε σημαντική επενδυτική αδράνεια. Όσα κράτη, και κυρίως κράτη της Ευρωζώνης, ελπίζουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων από αλλοδαπούς επενδυτές θα διαψευστούν. Ειδικά οι χώρες της Ευρωζώνης θα περιέλθουν σε κατάσταση επενδυτικής αδράνειας. Και αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις χώρες της ευρωζωνικού Νότου. Είναι να απορεί κανείς πώς θα καταφέρει η χώρα μας να προσελκύσει νέες επενδύσεις το 2012 και να αρχίσει η υποχώρηση της ύφεσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι εκθέσεις και οι προβλέψεις επισημαίνουν το γεγονός ότι η ΕΚΤ μέχρι τώρα δεν κατάφερε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παρούσης κρίσης στην Ευρωζώνη. Και φοβούνται ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι επουσιώδη και αναποτελεσματικά.
2
Οι οικονομίες του ευρωζωνικού Νότου άρχισαν να κάνουν εξαγωγή προβλημάτων προς τις ισχυρές οικονομίες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς είναι γεγονός ότι και στην οικονομία ισχύει ο νόμος της Φυσικής περί συγκοινωνούντων δοχείων. Τη μεγαλύτερη επιβράδυνση την παρουσιάζει η γαλλική οικονομία, που θεωρείται η δεύτερη ισχυρή στην Ευρωζώνη. Αλλά και η γερμανική οικονομία, η αποκαλούμενη και ατμομηχανή της ΕΕ, άρχισε από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 να παρουσιάζει σημεία υποχώρησης. Οι παραγγελίες στη βιομηχανία έχουν μειωθεί και το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανική παραγωγή. Εκείνο όμως που έχει πληγεί περισσότερο είναι η εγχώρια κατανάλωση. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει δραστικά αυτήν την οικονομική υποχώρηση και παίρνει μέτρα για την τόνωση της ενεργού ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρότεινε να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ΑΥΞΗΣΗ μισθών και συντάξεων, ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα και η κατανάλωση. Και να ανακάμψει η παραγωγική μηχανή. Το ακούσατε αυτό, κ. Παπαδήμο; Ενώ εδώ βλέπουμε ότι λαμβάνονται μέτρα περιορισμού του εισοδήματος, και μάλιστα σε απαράδεκτα μεγάλη κλίμακα, και σερβίρουμε στον λαό φρούδες ελπίδες για ανάκαμψη. Αντίθετα με τα σωστά μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης, στη Γαλλία ο Σαρκοζί αποφασίζει και εφαρμόζει μέτρα λιτότητας για να προλάβει την κρίση. Αλλά αυτά είναι που θα προκαλέσουν τη συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας.
3
Οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης και κυρίως των βαλκανικών χωρών είναι μια ενδιαφέρουσα (από οικονομική πλευρά) περιοχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη πάνω από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές, ενώ ορισμένες αντιμετωπίζουν τώρα και το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε μια βαλκανική χώρα. Δεδομένου του ελληνικού ενδιαφέροντος, θα ήταν χρήσιμο να παρουσιάσουμε τις προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις για το 2012. Στην Αλβανία το 2% έναντι 3,8% που είχε σημειωθεί το 2010 και για το 2012 προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση, με το ΑΕΠ να αυξάνει από 1-1,5%. Αντίθετα, ο πληθωρισμός παρουσιάζει αύξηση έστω και οριακή. Το 2010 έκλεισε στο 3,5% το 2011 αυξήθηκε στο 3,7% και για το 2012 η πρόβλεψη είναι ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 4%. Στη Σερβία το 2011 σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ στο 2,1% ενώ υπολογίζεται ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 11,3%. Για το 2012 η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει μια ελάχιστη άνοδο που οφείλεται στις προσπάθειες ανοικοδόμησης τής Σερβίας. Αλλά και ο πληθωρισμός θα βελτιωθεί και θα φτάσει λίγο κάτω από το 10%. Στη Βουλγαρία το 2011 έχουμε αύξηση του ΑΕΠ 2,2% και του πληθωρισμού κατά 3,6%, ενώ για το 2012 η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 3%. Ενώ στη Ρουμανία η πρόβλεψη για
το 2012 είναι ότι θα υπάρξει μείωση του
ΑΕΠ στο 1,2% (2011=1,7%) και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 4% από 5,9% το 2011.