Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Οι προ­βλέ­ψεις ό­λων των οι­κο­νο­μι­κών α­να­λυ­τών εί­ναι πο­λύ δυ­σμε­νείς για την α­να­πτυ­ξια­κή πο­ρεί­α της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μί­ας κα­τά τη φε­τι­νή χρο­νιά. Ό­λες οι προ­βλέ­ψεις συ­γκλί­νουν ό­τι ο ρυθ­μός α­νά­πτυ­ξης το 2012 θα κυ­μαν­θεί στο 1,5% έ­να­ντι 2,5% της πε­ρα­σμέ­νης χρο­νιάς και 4,19% το 2010. Ε­άν οι α­να­πτυσ­σό­με­νες οι­κο­νο­μί­ες της Α­να­το­λής και κυ­ρί­ως η Κί­να, η Ρω­σί­α και η Ιν­δί­α δεν κα­τα­φέ­ρουν να πε­τύ­χουν ρυθ­μούς α­νά­πτυ­ξης 6-8%, τό­τε η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μί­α θα μπει σε κύ­κλο ύ­φε­σης, κα­θώς οι δυ­τι­κές χώ­ρες εί­ναι βέ­βαιο ό­τι θα πα­ρου­σιά­σουν το 2012 μειω­μέ­νο ρυθ­μό α­νά­πτυ­ξης μέ­χρι και ύ­φε­ση. Σύμ­φω­να με τις ε­κτι­μή­σεις πολ­λών με­γά­λων ε­πεν­δυ­τι­κών οί­κων, αυ­τή η δυ­σμε­νής οι­κο­νο­μι­κή ε­ξέ­λι­ξη των δυ­τι­κών οι­κο­νο­μιών θα προ­κα­λέ­σει α­βε­βαιό­τη­τα στις χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές α­γο­ρές της Δύ­σης και θα ο­δη­γή­σει σε ση­μα­ντι­κή ε­πεν­δυ­τι­κή α­δρά­νεια. Ό­σα κρά­τη, και κυ­ρί­ως κρά­τη της Ευ­ρω­ζώ­νης, ελ­πί­ζουν στην προ­σέλ­κυ­ση νέ­ων ε­πεν­δύ­σε­ων α­πό αλ­λο­δα­πούς ε­πεν­δυ­τές θα δια­ψευ­στούν. Ει­δι­κά οι χώ­ρες της Ευ­ρω­ζώ­νης θα πε­ριέλ­θουν σε κα­τά­στα­ση ε­πεν­δυ­τι­κής α­δρά­νειας. Και αυ­τό ι­σχύ­ει κα­τά μεί­ζο­να λό­γο για τις χώ­ρες της ευ­ρω­ζω­νι­κού Νό­του. Εί­ναι να α­πο­ρεί κα­νείς πώς θα κα­τα­φέ­ρει η χώ­ρα μας να προ­σελ­κύ­σει νέ­ες ε­πεν­δύ­σεις το 2012 και να αρ­χί­σει η υ­πο­χώ­ρη­ση της ύ­φε­σης. Α­ξιο­ση­μεί­ω­το εί­ναι ό­τι ό­λες οι εκ­θέ­σεις και οι προ­βλέ­ψεις ε­πι­ση­μαί­νουν το γε­γο­νός ό­τι η Ε­ΚΤ μέ­χρι τώ­ρα δεν κα­τά­φε­ρε να λά­βει α­πο­τε­λε­σμα­τι­κά μέ­τρα για την α­ντι­με­τώ­πι­ση της πα­ρού­σης κρί­σης στην Ευ­ρω­ζώ­νη. Και φο­βού­νται ό­τι τα μέ­τρα που θα λη­φθούν θα εί­ναι ε­που­σιώ­δη και α­να­πο­τε­λε­σμα­τι­κά.

2
Οι οι­κο­νο­μί­ες του ευ­ρω­ζω­νι­κού Νό­του άρ­χι­σαν να κά­νουν ε­ξα­γω­γή προ­βλη­μά­των προς τις ι­σχυ­ρές οι­κο­νο­μί­ες της Βό­ρειας και Κε­ντρι­κής Ευ­ρώ­πης, κα­θώς εί­ναι γε­γο­νός ό­τι και στην οι­κο­νο­μί­α ι­σχύ­ει ο νό­μος της Φυ­σι­κής πε­ρί συ­γκοι­νω­νού­ντων δο­χεί­ων. Τη με­γα­λύ­τε­ρη ε­πι­βρά­δυν­ση την πα­ρου­σιά­ζει η γαλ­λι­κή οι­κο­νο­μί­α, που θε­ω­ρεί­ται η δεύ­τε­ρη ι­σχυ­ρή στην Ευ­ρω­ζώ­νη. Αλ­λά και η γερ­μα­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, η α­πο­κα­λού­με­νη και α­τμο­μη­χα­νή της Ε­Ε, άρ­χι­σε α­πό το τε­λευ­ταί­ο τρί­μη­νο του 2011 να πα­ρου­σιά­ζει ση­μεί­α υ­πο­χώ­ρη­σης. Οι πα­ραγ­γε­λί­ες στη βιο­μη­χα­νί­α έ­χουν μειω­θεί και το ί­διο ι­σχύ­ει και για τη βιο­μη­χα­νι­κή πα­ρα­γω­γή. Ε­κεί­νο ό­μως που έ­χει πλη­γεί πε­ρισ­σό­τε­ρο εί­ναι η εγ­χώ­ρια κα­τα­νά­λω­ση. Η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θέ­λει να α­ντι­με­τω­πί­σει δρα­στι­κά αυ­τήν την οι­κο­νο­μι­κή υ­πο­χώ­ρη­ση και παίρ­νει μέ­τρα για την τό­νω­ση της ε­νερ­γού ζή­τη­σης στην ε­σω­τε­ρι­κή α­γο­ρά. Το οι­κο­νο­μι­κό ε­πι­τε­λεί­ο της κυ­βέρ­νη­σης πρό­τει­νε να δο­θεί ό­σο το δυ­να­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα ΑΥ­ΞΗ­ΣΗ μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων, ώ­στε να βελ­τιω­θεί το ει­σό­δη­μα και η κα­τα­νά­λω­ση. Και να α­να­κάμ­ψει η πα­ρα­γω­γι­κή μη­χα­νή. Το α­κού­σα­τε αυ­τό, κ. Πα­πα­δή­μο; Ε­νώ ε­δώ βλέ­που­με ό­τι λαμ­βά­νο­νται μέ­τρα πε­ριο­ρι­σμού του ει­σο­δή­μα­τος, και μά­λι­στα σε α­πα­ρά­δε­κτα με­γά­λη κλί­μα­κα, και σερ­βί­ρου­με στον λα­ό φρού­δες ελ­πί­δες για α­νά­καμ­ψη. Α­ντί­θε­τα με τα σω­στά μέ­τρα της γερ­μα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, στη Γαλ­λί­α ο Σαρ­κο­ζί α­πο­φα­σί­ζει και ε­φαρ­μό­ζει μέ­τρα λι­τό­τη­τας για να προ­λά­βει την κρί­ση. Αλ­λά αυ­τά εί­ναι που θα προ­κα­λέ­σουν τη συρ­ρί­κνω­ση της γαλ­λι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

3
Οι α­γο­ρές της ΝΑ Ευ­ρώ­πης και κυ­ρί­ως των βαλ­κα­νι­κών χω­ρών εί­ναι μια εν­δια­φέ­ρου­σα (α­πό οι­κο­νο­μι­κή πλευ­ρά) πε­ριο­χή για τις ελ­λη­νι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις. Ή­δη πά­νω α­πό 1.500 ελ­λη­νι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις χώ­ρες αυ­τές, ε­νώ ο­ρι­σμέ­νες α­ντι­με­τω­πί­ζουν τώ­ρα και το εν­δε­χό­με­νο με­τα­φο­ράς της έ­δρας τους σε μια βαλ­κα­νι­κή χώ­ρα. Δε­δο­μέ­νου του ελ­λη­νι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος, θα ή­ταν χρή­σι­μο να πα­ρου­σιά­σου­με τις προ­βλέ­ψεις για τις οι­κο­νο­μι­κές ε­ξε­λί­ξεις για το 2012. Στην Αλ­βα­νί­α το 2% έ­να­ντι 3,8% που εί­χε ση­μειω­θεί το 2010 και για το 2012 προ­βλέ­πε­ται πε­ραι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση, με το Α­ΕΠ να αυ­ξά­νει α­πό 1-1,5%. Α­ντί­θε­τα, ο πλη­θω­ρι­σμός πα­ρου­σιά­ζει αύ­ξη­ση έ­στω και ο­ρια­κή. Το 2010 έ­κλει­σε στο 3,5% το 2011 αυ­ξή­θη­κε στο 3,7% και για το 2012 η πρό­βλε­ψη εί­ναι ό­τι ο πλη­θω­ρι­σμός θα κυ­μαν­θεί στο 4%. Στη Σερ­βί­α το 2011 ση­μειώ­θη­κε αύ­ξη­ση του Α­ΕΠ στο 2,1% ε­νώ υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι ο πλη­θω­ρι­σμός θα κλεί­σει στο 11,3%. Για το 2012 η πρό­βλε­ψη εί­ναι ό­τι το Α­ΕΠ θα πα­ρου­σιά­σει μια ε­λά­χι­στη ά­νο­δο που ο­φεί­λε­ται στις προ­σπά­θειες α­νοι­κο­δό­μη­σης τής Σερ­βί­ας. Αλ­λά και ο πλη­θω­ρι­σμός θα βελ­τιω­θεί και θα φτά­σει λί­γο κά­τω α­πό το 10%. Στη Βουλ­γα­ρί­α το 2011 έ­χου­με αύ­ξη­ση του Α­ΕΠ 2,2% και του πλη­θω­ρι­σμού κα­τά 3,6%, ε­νώ για το 2012 η πρό­βλε­ψη εί­ναι ό­τι το Α­ΕΠ θα κυ­μαν­θεί στο 3%. Ε­νώ στη Ρου­μα­νί­α η πρό­βλε­ψη για
το 2012 εί­ναι ό­τι θα υ­πάρ­ξει μεί­ω­ση του
Α­ΕΠ στο 1,2% (2011=1,7%) και ο πλη­θω­ρι­σμός θα ε­πι­βρα­δυν­θεί στο 4% α­πό 5,9% το 2011.


Σχολιάστε εδώ