Διά χειρός…

…του Γιάννη Πρετεντέρη από τα «Εμπιστευτικά» του στο «Βήμα»:

Αγγελιοφόρος της «τρόικας»…

«Θέλω να ελπίζω ότι ο σημερινός πρωθυπουργός διαθέτει το κύρος και την αξιοπιστία για να βάλει τα όρια της χώρας πάνω στο τραπέζι. Για να υποστηρίξει ότι δεν είναι μόνο τι δεν θέλουμε αλλά και τι δεν μπορούμε.
Θα το κάνει προφανώς με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν στηριχτεί ανυπόκριτα και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να το πιστέψει και ο ίδιος.
Μόνο που το ερώτημα είναι αν θέλει να το κάνει. Αν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του απλώς ως αγγελιοφόρου παράλογων απαιτήσεων ή ως ασπίδας της χώρας απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις.
Διότι αν ισχύει το πρώτο, ίσως να μη χρειάζεται παπάς για να γίνει η κηδεία που προμηνύεται. Μπορούμε να θάψουμε τη χώρα και από μόνοι μας».
(Σημ. «Π»: Κατά σύμπτωση, στα «Θαρραλέα» χαρακτηρίζαμε τον πρωθυπουργό ως «Θυρωρό της “τρόικας”»…)

******

…του Κώστα Ιορδανίδη, από την ανάλυσή του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η αποτυχία των ιθυνόντων».

Το φιάσκο της «Ελίτ»
«Προς τους επικριτές της νοοτροπίας των Ελλήνων αρκεί η υπόμνηση ότι μια χώρα δεν διοικείται από το πλήθος που αναδεικνύει κατά καιρούς διάφορες πλειοψηφίες στη Βουλή, αλλά από την καθεστηκυία τάξη – με άλλα λόγια πολιτικούς παράγοντες, τα ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, τους συνδικαλιστικούς φορείς και πλείστες άλλες οργανώσεις συμφερόντων.
Κατά συνέπεια το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα είναι μία αποτυχία της ελληνικής «ελίτ», που δίδει τον τόνο αναπτύξεως στον οικονομικό τομέα, διαμορφώνει τη λειτουργία της διοικήσεως, καλλιεργεί κοινωνικό ήθος ή εξαχρειώνει τους πολίτες, όταν δημιουργεί μάζες διεκδικητικές και όχι συντεταγμένες παραγωγικές μονάδες».

******

…του Γιώργου Λακόπουλου από τις «Ματιές» του στα «Νέα».

Τα δύο ρεκόρ του Γιώργου

«Ως τώρα ο Γιώργος είχε το ρεκόρ του πρωθυπουργού που έχασε τη θέση του χωρίς το κόμμα του να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλο ρεκόρ: να χάσει το κόμμα για τους ίδιους λόγους που το πήρε: την επιβίωσή του – του κόμματος. Στην πολιτική αυτό είναι σοβαρός λόγος ώστε κάποιος από παράκλητος να γίνει αποσυνάγωγος».

******

… του Νίκου Μπογιόπουλου, από τη σελίδα του «Ημερόδρομος Ρίζος» στον «Ριζοσπάστη»:
Ποιον πιστεύετε;

«Το κουίζ μας:
Οι μεν εκφωνητές του δελτίου των ειδήσεων του Mega ισχυρίζονται ότι το Mega αξιολογεί τα θέματα “αποκλειστικά με δημοσιογραφικά κριτήρια”.

Ο δε κ. Ψυχάρης, δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΔΟΛ –εκ των ιδιοκτητών του Mega– λέει ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον “κριτήριο” που κανένα (μα κανένα) “δημοσιογραφικό κριτήριο” δεν μπορεί να το παρακάμψει, ότι αυτό το κριτήριο δεν είναι άλλο από το κριτήριο των συμφερόντων και των απόψεων των ιδιοκτητών του Τύπου, και συνεκδοχικά ότι αυτό τελικά είναι το υπέρτατο κριτήριο το οποίο και καθορίζει τον τρόπο που αξιολογεί τα θέματα το Mega και το κάθε Mega.

Εναπομένει, λοιπόν, σε εσάς, στους αναγνώστες και στους τηλεθεατές, να αποφασίσετε:
Ποιον πιστεύετε; Τους εκφωνητές του Mega και του κάθε Mega ή τους ιδιοκτήτες του Mega και όλων (ανεξαιρέτως) των Mega;».


Σχολιάστε εδώ