XΡΗΜΑτιστήριο

> Ξυπνήστε, σηκωθείτε από τους καναπέδες, κάντε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, γιατί οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το τιμόνι της χώρας δεν θα σταματήσουν αν δεν μας αποτελειώσουν… στο όνομα της σωτηρίας μας! Τι κι αν η οικονομία μας βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ύφεση και οι πολίτες έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας… Εντούτοις, αυτή η ανεκδιήγητη συγκυβέρνηση σοσιαλιστών, «γιαλαντζί» τεχνοκρατών, αποπροσανατολισμένων δεξιών, προθύμων, λαγών και λοιπών προχωράει ακάθεκτη στην επιβολή νέων επιβαρύνσεων.

> Ο φόβος φυλάει τα έρημα! Η οικονομική αβεβαιότητα έχει αλλάξει τις επενδυτικές συνήθειες χρόνων, καθώς η ανάληψη ρίσκου έχει δώσει τη θέση της στην ασφάλεια, γι’ αυτό και οι τοποθετήσεις που πρωτίστως επιλέγονται είναι αυτές που τουλάχιστον διασφαλίζουν το ίδιο το κεφάλαιο.

> Στοιχεία, παρακαλώ, αλλιώς καλύτερα να σιωπά. Δεν είναι σχολιαστής σε τηλεπαράθυρο, αλλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος και θεσμικά εποπτεύων! «…να υπάρξει αίσθηση δικαίου…», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος και εύλογα γεννάται το ερώτημα: Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε; Σε ποιες υποθέσεις αναφέρεται; Ποιοι ευθύνονται για αυτές; Έχουν τελεσιδικήσει;

> Προβλέπουν την αποτυχία τους! Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.λπ. φέρονται να έχουν αρνηθεί την εγγύηση των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξεύρεση επενδυτών για να συμμετάσχουν σε αυτές.

> Φειδωλός στις εκτιμήσεις του, μαζεμένος στις προβλέψεις του! Χρησιμοποιώντας πολλά «διπλωματικά αν», ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γεωργάνας δήλωσε εν τέλει αισιόδοξος για την πορεία της χρηματαγοράς το 2012.

> Περί της Επίλεκτος ο λόγος! Σαφώς και με απόφαση γενικής συνέλευσης μια εταιρεία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τον σκοπό της, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι τι σχέση μπορεί να έχει μια κλωστοϋφαντουργία με 1) την παραγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση φωτοβολταϊκών πηγών ενέργειας και 2) την αγορά – πώληση ρύπων…

> Και ο νοών… νοείτω! Μπορεί, όπως μας λένε οι απανταχού «έγκριτοι ενημερωτάδες»… οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ να είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ωστόσο σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία τα οικονομικά του δεν θα αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών που θα προκύψουν, άρα…

> Ποιον συμφέρει η από κοινού πώληση του ποσοστού της ΔΕΠΑ που κατέχουν Δημόσιο και ΕΛΠΕ; Η διοίκηση των δεύτερων πάντως κινήθηκε ορθολογικά, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα των μετόχων τους. Το θέμα είναι αν το Δημόσιο έπραξε δεόντως…

> Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα; Την ώρα που οι εγχώριες μικρομεσαίες ΑΧΕΠΕΥ φυτοζωούν, τα remote members παρέμειναν για το σύνολο του 2011 στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ, κατέχοντας αθροιστικά ποσοστό που αγγίζει το 14%. Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και χρησιμοποιεί την ίδια καραμέλα, επιμένοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των υπηρεσιών του.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει η εορταστική περίοδος και άρχισαν τα όργανα! Μόνο ελπιδοφόρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ποδαρικό για τη νέα χρονιά, αφού κατατέθηκε ήδη μία αίτηση υπαγωγής εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, τη μεθεπόμενη κ.λπ., ο λόγος για τη Μάρακ Ηλεκτρονική.

> Μήπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Είναι λογικό οι Goldman Sachs, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, Societe Generale κ.λπ. αφενός να είναι μέλη της ISDA, που θα αξιολογήσει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, και αφετέρου να έχουν επιλεγεί από τον υπουργό Οικονομικών ως βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου;

> Καλή η πείρα, αλλά να υπάρχουν και οι ανάλογες δυνάμεις! Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα Κύπρου προβλέπει στο καταστατικό της ανώτατο όριο ηλικίας για τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

> Εκεί που η αρμόδια εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών σφυρίζει αδιάφορα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχωράει σε κυρώσεις! Πρόστιμο 8.000 ευρώ επιβλήθηκε εις βάρος της ΑLLIANZ ΕΛΛΑΣ επειδή αρνήθηκε να καταβάλει σε καταναλώτρια που είχε νοσοκομειακή κάλυψη τα έξοδα νοσηλείας που αντιστοιχούσαν στον φόρο προστιθέμενης αξίας.

> «…Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν προβεί σε σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών αγοραπωλησίας έως τις 30 Ιουνίου 2012… θα πρέπει να δώσει στον εντολοδόχο αποεπένδυσης αποκλειστική εντολή να προβεί σε πώληση των συμμετοχών…»! «Ελληνιστί», η ATEbank μάς ανακοίνωσε πως τα assets της (θυγατρικές, συμμετοχές, μετοχές κ.λπ.) είτε θα πρέπει να ξεπουληθούν από την ίδια είτε θα τα ρευστοποιήσουν αναγκαστικά άλλοι… Και τα ερωτήματα είναι πολλά: 1) Τι είδους εκβιαστικά διλήμματα είναι αυτά; 2) Πώς αποδέχτηκαν τέτοιου είδους δεσμεύσεις; 3) Ποιοι έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους;

> Έλεος, ρε παιδιά, θα μας πιάσουν τα κλάματα μέρες που ‘ναι! Επειδή διαβάζουμε κάποια «στημένα» δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ότι εγχώρια ημικρατική τράπεζα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους πελάτες της ενθαρρύνοντάς τους να προβούν σε αναδιαρθρώσεις των υποχρεώσεών τους, θα θέλαμε να επισημάνουμε στα «παπαγαλάκια εκτροφείου» πως μιλάνε για το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα που αρνείται εδώ και δύο μήνες να ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων του, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τις περικοπές των μισθών τους, άρα…

> Τι έχει κάνει σωστά η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για να κάνει κι αυτό; Στην καλύτερη περίπτωση στρεβλό και στη χειρότερη στημένο… είναι το υποτιθέμενο άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα, γεγονός που οδηγεί στη φυγή αρκετών μεγάλων παικτών, όπως της αγγλικής εταιρείας Ladbrokes.

> Ενδοομιλικές απάτες… τα έχουν όλα και συμφέρουν! Μετακύλιση του φόρου μέσω διαδοχικών πωλήσεων της μιας επιχείρησης προς την άλλη, στις οποίες συνήθως συμμετέχουν τα ίδια άτομα, ούτως ώστε στο τέλος να μην αποδίδουν τον φόρο και να εξαφανίζονται.

> Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων που θέλουν, αλλά δεν μπορούν! Με το «ζεστό χρήμα» να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, είναι να απορεί κανείς με την ξαφνική αυστηροποίηση των προϋποθέσεων (μόνο με τη χρήση μετρητών και όχι χαρτιών) για την επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων από τις τράπεζες.

> Οι μεθοδεύσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχουν τελειωμό… Αρκεί να υπάρχει κάποιος εκ των έσω που θα σου υποδείξει τον τρόπο! Είναι θεμιτό να προσλαμβάνεται κάποιος μέσω ΑΣΕΠ καταθέτοντας απολυτήριο λυκείου και στη συνέχεια, αφού περάσει τον πρώτο χρόνο δοκιμής στην υπηρεσία, να αιτείται αναγνώρισης του τίτλου σπουδών του;

> Με τη λογική του λιγότερο κακού! Τι κι αν υπό αυτές τις συνθήκες η πώληση πλοίου πιθανόν να οδηγεί στην εγγραφή λογιστικών ζημίων, εντούτοις η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας των ακτοπλοϊκών κατευθύνει τις διοικήσεις τους προς αυτήν την εναλλακτική.

> Προσεκτικά βήματα! Με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και όχι με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι διοικήσεις των περισσότερων εγχώριων επιχειρήσεων «αλλάζουν» μέρος του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους σε μακροπρόθεσμο.

> Μιλάμε για καλύτερη ποιότητα με αυξημένη προστιθέμενη αξία! Ως χώρα δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει τουριστικά τόσο η ετήσια αύξηση των αφίξεων όσο η ενίσχυση της κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών.

> Απαραίτητες οι διευκρινίσεις, αφού οι διαφορές που προκύπτουν είναι μεγάλες! Με αφορμή τον συμψηφισμό χρεών από φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, μέσω ακινήτων και όχι μετρητών, αναρωτιόμαστε σε ποιες τιμές θα γίνονται… στις αντικειμενικές, στις εμπορικές ή σε αυτές που προκύπτουν από τα κιτάπια των τραπεζών;

> Αλλάζουν τα πάλαι ποτέ κραταιά στάνταρ! Η γειτνίαση ενός καταστήματος με σταθμό του Μετρό λειτουργεί θετικά ως προς την εμπορική του αξία, αφού διατηρεί υψηλή επισκεψιμότητα λόγω της ανοιχτής πρόσβασης και από το μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

>Ίδιος δρόμος, αντίθετη πορεία! Από τη στιγμή που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το Δημόσιο μειώνουν ταυτόχρονα τα έξοδά τους, η πτώση της ζήτησης είναι νομοτελειακή, με αποτέλεσμα, ενώ γίνονται όλοι φτωχότεροι, το χρέος να αυξάνεται συνεχώς.

> Στην οικονομία το κακό για τον έναν ενίοτε είναι καλό για τον άλλο! Ο πληθωρισμός λειτουργεί εις βάρος των αποταμιευτών, αφού οι απαιτήσεις τους περιορίζονται σε όρους αγοραστικής αξίας των χρημάτων τους, ενώ οι μισθοί ακολουθούν την αυξητική πορεία των τιμών και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

> Βλέποντας και κάνοντας! Οι περικοπές των μισθών, η εκτόξευση της ανεργίας, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, η άνοδος των ασφαλίστρων, οι απανωτές έκτακτες εισφορές και η άνοδος των τιμών των καυσίμων οδήγησαν αρκετούς πολίτες να θέσουν σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά τους.

>Μέχρι πρότινος ήταν γνωστός για τη ρητορεία του, την ευφυΐα του και την πληθωρικότητά του, σήμερα φανερώνει και κάποιες άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του, αυτές της κυνικότητας, της εμπάθειας, της αναλγησίας και της ΠΑΣΟΚικής αυθάδειας! Αν και στο παρελθόν είχαμε δικαίως ή αδίκως συγκρουστεί με τη διοίκηση του Συλλόγου των Εργαζομένων της ΑΤΕbank, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σταθούμε στο πλευρό της καυτηριάζοντας την εκ των υστέρων τροπολογία που πέρασε στα μουλωχτά και με τη μορφή του κατεπείγοντος ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να «τελειώσει» κάθε νομικό επιχείρημα του ΣΕΑΤΕ, που έχει καταθέσει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων. Η ένταξη της τράπεζας στον σφαγιαστικό για τα εργασιακά κεκτημένα ν. 4024/2011 απαιτεί πλέον μόνο η «…πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να έχει διοριστεί ή εκλεχθεί από το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), ενεργούντων ως μετόχων, μόνα ή από κοινού…».

• Όσο πιο πολλοί οι εμπλεκόμενοι τόσο πιο δαιδαλώδεις οι διαδρομές των μιζών! Τι κι αν για τη διαχείριση του Γ’ ΚΠΣ δημιουργήθηκαν «μόλις» 33 φορείς… Για την αντίστοιχη του ΕΣΠΑ άγγιξαν τις 106 οι διαχειριστικές αρχές, οι ενδιάμεσοι και οι τράπεζες…

• Ποιος θα έβαζε την υπογραφή του σε μια τέτοια συμφωνία; Αληθεύει ότι η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΣΕΚΑΠ προβλέπει την παραχώρηση στον οριστικό ανάδοχο έναντι συμβολικού τιμήματος και του υπόλοιπου ποσοστού που θα ελέγχει ο βασικός της μέτοχος μετά την αύξηση;

• Πού είναι, ωρέ, κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «γιαλαντζί» επαναστάτες εργατοπατέρες της υπαίθρου; Σε ποια λαγούμια έχουν κρυφτεί οι καλοβολεμένοι ινστρούχτορες των συνεταιρισμών; Τι περιμένουν οι αγρότες για να ξαναζεστάνουν τα τρακτέρ; Δεν ξέρουμε αν έχουν ενημερωθεί, αλλά εφεξής θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα αντίστοιχα φορολογικά βιβλία και στοιχεία.


Σχολιάστε εδώ