ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ

Αυτό που συνέβη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη ήταν ο ορισμός της άκρατης ταπείνωσης για έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος πριν από είκοσι έξι μήνες είχε κερδίσει τις εκλογές θριαμβευτικά και φάνταζε –τότε– απόλυτος κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων, παντοδύναμος!

Δεν είναι μόνο ότι σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια επήλθε η πλήρης απομυθοποίησή του.

Είναι κυρίως ο τραγικός τρόπος με τον οποίο συνέβη αυτό.

Ουσιαστικά, ο Γιώργος την Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο υπέστη μια ταπεινωτική ήττα. Η γνωστή πρότασή του για ένα ιδιόμορφο καθεστώς διαρχίας τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούνιο απορρίφθηκε!

Μπορεί να μην την έθεσε σε ψηφοφορία για να μην καταγραφεί και με αυτόν τον τρόπο η ταπείνωση, αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα μέλη του Οργάνου την απέρριψαν μέσω των τοποθετήσεών τους και ουσιαστικά του άνοιξαν –και μάλιστα όχι… ευγενικά– την πόρτα της εξόδου! Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος εκδιώκεται. Δεν φεύγει. Τον διώχνουν.

Προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα αρχικά του πρωθυπουργού και στη συνέχεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να διασφαλίσει μεταξύ άλλων και εγγυήσεις και… ασφάλεια για το μέλλον του ιδίου και μελών της οικογένειάς του, όπως έχει κατʼ επανάληψη γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Αλλά ούτε αυτό του βγήκε, πολύ περισσότερο αφού το πολιτικό του τέλος στον λαό είχε συντελεστεί μήνες νωρίτερα.

Ουσιαστικά, ο Γιώργος παραιτήθηκε με ταπεινωτικό τρόπο την Τετάρτη (ήταν η τρίτη παραίτηση, όπως σχολίασε πρώην υπουργός) μπροστά στην Τ. Αντωνίου, τον Ν. Σαλαγιάννη, τον Γ. Μίχα, τον Γ. Παναγιωτακόπουλο, τον Π. Κουκουλόπουλο, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Κ. Πανταζή, τη Σ. Ράπτη, τον Δ. Σακελλάρη, τον Κ. Ασκούνη και τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Απέμεινε να τον στηρίζει στην απελπισμένη πρότασή του μόνο ο Μιχ. Καρχιμάκης. Τραγική μοναξιά ενός ηγέτη που πληρώνει τις τραγικές επιλογές του!

Μετράει μέρες…

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πλέον με την ιδέα της πλήρους αποχώρησης πριν από τις επόμενες εκλογές έχει συμβιβαστεί και ο ίδιος ο Γιώργος.

Έχει συμβιβαστεί, μετά την πανωλεθρία του Πολιτικού Συμβουλίου, με το ότι μετράει μέρες (και) στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με το ότι θα παραμείνει μόνο βουλευτής.

Υπάρχουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένες αντιδράσεις ακόμα από την «οικογένεια», κυρίως από τον Νίκο. Αλλά το παιχνίδι των «καθυστερήσεων» και των «παρατάσεων» φαίνεται να έχει χαθεί…

Βέβαια, κάνοντας έναν ακόμα απελπισμένο ελιγμό, ορισμένα στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ την επομένη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου άφηναν να διαρρεύσει πως υπάρχει deal μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τη διαρχία και ότι του έχει δώσει το περιβόητο πια «δαχτυλίδι». Διευκρίνιζαν ότι ο Β. Βενιζέλος σε συναντήσεις που είχε με τον Γ. Παπανδρέου έχει κατʼ αρχήν συμφωνήσει να αναλάβει τον ρόλο του υποψήφιου πρωθυπουργού στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο το διέψευδαν κατηγορηματικά συνεργάτες του Βενιζέλου.

Ενώ ένα άλλο σενάριο που διοχέτευαν επίσης παπανδρεϊκά στελέχη έλεγε πως η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για υποψήφιο πρωθυπουργό, σε περίπτωση που περάσει η διαρχία, θα είναι τελικά η Άννα Διαμαντοπούλου!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρόταση γιʼ αυτήν την ιδιόμορφη διαρχία θεωρείται απίθανο να περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο (θα προηγηθεί, την Παρασκευή, νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου).

Και τούτο επειδή εκτός του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έλαβε σαφέστατα θέση ενάντια στην πρόταση Παπανδρέου, διαφωνούν επίσης τόσο ο Α. Λοβέρδος όσο και ο Β. Βενιζέλος αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών.

Θα πρέπει, δηλαδή, να συμβούν… θαύματα για να περάσει η πρόταση από το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το –εύλογο– ερώτημα πώς τα μικρότερης πολιτικής εμβέλειας στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου αντιστάθηκαν στις «ντρίμπλες» του Γιώργου όταν τα κορυφαία στελέχη δεν είχαν παρόμοιο σθένος στην προηγούμενη συνεδρίαση (Πολιτικού Συμβουλίου και υπουργών), υπάρχει πράγματι η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία «οι μικροί έβαλαν τα γυαλιά στους μεγάλους».

Αλλά, σύμφωνα με μια άλλη, πιο «πονηρή» εκτίμηση», αυτό που συνέβη είχε προαποφασιστεί. Δηλαδή, τα πρωτοκλασάτα στελέχη είχαν επιλέξει να δοθεί η μάχη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Όλα επομένως παραπέμπουν σε εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τις επόμενες εκλογές, που μάλλον θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Απρίλη. Έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι, αν τελικά απορριφθεί η πρόταση Παπανδρέου από το Εθνικό Συμβούλιο, οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου θα ξεκινήσουν μόλις η «τρόικα» ολοκληρώσει την επόμενη επίσκεψή της στη χώρα μας, δηλαδή το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στον Φλεβάρη, αν και κάποιοι μιλούν για Μάρτη.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί και το εξής:

Η γνωστή επιστολή του αδερφού του Γιώργου, του Ν. Παπανδρέου (στο σάιτ iefimerida), με την οποία ασκεί κριτική όχι μόνο στον Αντ. Σαμαρά αλλά και σε πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ότι ο αδερφός του είναι πολύ δημοκρατικός, σε αντίθεση με τον Αντρέα (!) ή τον Καραμανλή, έχει προκαλέσει αρνητικότατες αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν έχουν εκφραστεί και δημόσια (πλην της οξείας αντίδρασης του Ν. Σαλαγιάννη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου).

Πάντως, πολλά στελέχη υπογράμμιζαν και το εξής ως απάντηση στον Νίκο Παπανδρέου:

– Ναι, είναι τόσο… δημοκρατικός ο αδελφός του, ώστε να παραμένει ακόμα πρόεδρος του Κινήματος, ενώ η θητεία του, σύμφωνα με το Καταστατικό, έχει λήξει…

Δεν γνώριζε κανείς τίποτα!

Και μια αναφορά στο παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης του ΠΣ, χαρακτηριστική της νοοτροπίας του αποχωρούντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες μας, η τελική πρόταση που εισηγήθηκε στο ΠΣ ο Γιώργος «έκλεισε» στον στενό οικογενειακό κύκλο και ουδείς άλλος γνώριζε το παραμικρό!

Κανείς, ούτε καν ο εκπρόσωπός του Π. Μπεγλίτης, ούτε καν ο επί σειρά ετών εξ απορρήτων του, ο Ν. Αθανασάκης!

Μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, ακόμα και όταν πρώην υπουργοί, χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις του, του επισήμαναν ότι αν έκανε πρόταση για διαρχία θα δημιουργούσε προβλήματα και θα κινδύνευε να βρεθεί απομονωμένος, τους αγνόησε!


Σχολιάστε εδώ