Τι ζήτησε ο Γιώργος από Μπόμπολα – Ψυχάρη
Η απάντηση του Στ. Ψυχάρη ήταν άμεση. Με δήλωσή του ανέφερε ότι ανεπισήμως η τράπεζα τον πληροφόρησε πως το δάνειο δεν θα του δοθεί, διότι δεν το θέλει το Μαξίμου!
Επίσης, ο επικεφαλής του ΔΟΛ με τη δήλωσή του αφήνει σαφέστατους υπαινιγμούς και για άλλου τύπου και επιπέδου συναλλαγές, εξωθεσμικές έως και αντιθεσμικές, «ρωτώντας» τον τέως πρωθυπουργό γιατί τον κάλεσε στο Μαξίμου (λίγες εβδομάδες πριν από την παραίτησή του), και μάλιστα απ’ την… πίσω πόρτα, και προκαλώντας τον να πει ποιος ζήτησε κάτι απ’ τον άλλο!
Σε αυτόν τον ενδιαφέροντα πόλεμο που ξεκίνησε, αξίζει να αναφερθούν και τα εξής:
– Η ΕΤΕ ουσιαστικά διαψεύδει τον Γ. Παπανδρέου, αφού με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ουδέποτε ζήτησε τη γνώμη του για το αν θα έπρεπε να δοθεί το δάνειο στον ΔΟΛ και ότι απέρριψε την αίτηση για το δάνειο με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.
– Ο εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου, Π. Μπεγλίτης, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ακόμα και το άδειασμα απ’ τη διοίκηση της ΕΤΕ, αργά το βράδυ της Τετάρτης προσπάθησε να ανασκευάσει εν μέρει, λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του τότε πρωθυπουργού πριν αποφασίσει η τράπεζα για το δάνειο, αλλά μετά την απόφαση για τη μη χορήγησή του, όταν έψαξε γιατί τον πολεμά ο ΔΟΛ!
Αλλά το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι πελώριο. Ανεξάρτητα απ’ το ποιος λέει την αλήθεια, ο Παπανδρέου ή ο Ψυχάρης, αυτό που αβίαστα προκύπτει είναι ένα καθεστώς διαπλοκής, γνωστό βέβαια λίγο πολύ, αλλά με ιδιαίτερη και εξαιρετική σημασία όταν ομολογείται, ακόμα και μέσω αντικρουόμενων τοποθετήσεων!
Και επ’ αυτού θα πρέπει και έρευνα να γίνει και πολιτικές αντιδράσεις να προκληθούν. Και τα κόμματα, όλα τα κόμματα, θα πρέπει να πάρουν θέση.
Προκύπτει επίσης και ένα σοβαρότατο ζήτημα –μάλλον προκύπτει μια ακόμα φορά– για τις σχέσεις των ΜΜΕ με την πολιτική εξουσία. Με τρόπο δραματικό.
Πόσο, για παράδειγμα, τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους ανεπηρέαστα;
Πόσο η πολιτική εξουσία είναι σε θέση πότε να τα εκμαυλίζει και πότε να τα εκβιάζει, ώστε να περνά τη γραμμή της;
Και αυτά δεν είναι μόνο ζητήματα διαπλοκής. Είναι πρωτίστως θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα:
– Μήπως (μάλλον… ρητορικό το ερώτημα) αυτό που αποκάλυψε ο τέως πρωθυπουργός (πριν ανασκευάσει), δηλαδή να απευθύνονται στην πολιτική εξουσία, στον πρωθυπουργό, οι τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν ή όχι μεγάλα δάνεια, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση;
– Μήπως έτσι γίνονται υποχείρια της πολιτικής εξουσίας και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι πρέπει να στηρίζουν τα διάφορα deals των αφεντικών τους;
– Μήπως είχε τελικά δίκιο η Μάνια Τεγοπούλου, η οποία έχει καταγγείλει πολιτικές παρεμβάσεις, και συγκεκριμένα απ’ το Μαξίμου, προκειμένου να μη δανειοδοτηθεί η εφημερίδα της, επειδή είχε γίνει «ενοχλητική»;
– Γιατί ο Γιώργος εξέθεσε σε τέτοιο βαθμό την ΕΤΕ; Ήταν μια παρόρμηση ατυχής ή το έκανε συνειδητά;
Γιώργος σε Ψυχάρη – Μπόμπολα: Βοηθήστε με!
Σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη του Στ. Ψυχάρη για την επίμαχη συνάντηση στο Μαξίμου, το ρεπορτάζ του «Π» λέει τα εξής:
• Πράγματι, ο Γιώργος, περίπου έναν μήνα πριν από την αποχώρησή του απ’ την πρωθυπουργία είχε ζητήσει συνάντηση με τους εκδότες του Mega Στ. Ψυχάρη, Γ. Μπόμπολα και Β. Βαρδινογιάννη.
• Την ημέρα που είχε κανονιστεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπως τους είχαν πει από το γραφείο του Γιώργου, οι τρεις εκδότες συναντήθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών και περίμεναν το τηλεφώνημα για το «φιξάρισμα» του ραντεβού.
• Επειδή το τηλεφώνημα καθυστερούσε (είχαν «στηθεί» περίπου μιάμιση ώρα!), ο Β. Βαρδινογιάννης εκνευρίστηκε και αποχώρησε.
• Τελικά, τους ζητήθηκε τηλεφωνικά να μην πάνε στη Βουλή, αλλά στο Μαξίμου, και να μπουν απ’ την πίσω πόρτα.
• Στη συνάντηση με τους Μπόμπολα και Ψυχάρη, ο Γιώργος με πρόσχημα την κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία τούς ζήτησε να στηρίξουν και τον ίδιο και την κυβέρνησή του, τόσο μέσω των εφημερίδων τους όσο και κυρίως μέσω του Mega. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, κινδυνεύουμε, στηρίξτε», ήταν η επωδός του!
Σημειώνουμε ακόμα ότι μετά την αντίδραση Ψυχάρη και τη διαπίστωση ότι είχε διαπράξει γκάφα, ο Γιώργος προσπάθησε να «τα μαζέψει». Έτσι, όπως πληροφορήθηκε το «ΠΑΡΟΝ», την Πέμπτη ο Π. Μπεγλίτης, κατόπιν οδηγιών του Παπανδρέου, προσπάθησε να ρίξει γέφυρες προς την πλευρά Ψυχάρη…
Ενώ ανώτερο στέλεχος του ΔΟΛ δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» πως ό,τι έχει να πει και να απαντήσει ο Στ. Ψυχάρης, θα το κάνει μέσα απ’ το σημερινό «ΒΗΜΑ»…