Σχέδιο Ερντογάν για ευρύτερο εποικισμό και εξίσωση των πληθυσμών στην Κύπρο

Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να γίνει πιο διαλλακτική, αφού απειλεί διά του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, και ειδικότερα στην τριμερή, αργά ή γρήγορα θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που προνοεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους διεθνώς. Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος καταγγέλλει τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει σχέδιο εποικισμού με στόχο να εξισώσει τον πληθυσμό των κατεχομένων με τους Ελληνοκύπριους, έτσι ώστε η αριθμητική ισότητα σε επίπεδο πληθυσμού να μεταφερθεί σε επίπεδο συνταγματικό.

Διεθνής Διάσκεψη

Τα Ηνωμένα Έθνη και παρασκηνιακώς και δημοσίως μιλούν για αδιέξοδο, προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν επιθυμεί το ναυάγιο ειδικώς πριν από την έναρξη της κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2012. Οι Βρετανοί, κυρίως, καθώς και οι Τούρκοι σκληραίνουν τη στάση τους, προκειμένου να οδηγήσουν το Κυπριακό σε μια διεθνή διάσκεψη στην οποία θα επιλύσουν τα ανοικτά κεφάλαια επί τη βάσει μιας σιωπηρής διαιτησίας. Λόγω, όμως, κυπριακών εκλογών και ειδικότερα Προεδρικών σε ένα έτος (τον Φεβρουάριο του 2013) θα είναι δύσκολο να πειστεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να προβεί σε μια τέτοια υποχώρηση, που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ειδικά τώρα που η Κύπρος έχει ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Μοντέλο 2004

Ο βασικός σχεδιασμός των Βρετανών είναι να επιτύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές δεσμεύσεις επί του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια, έτσι ώστε ο επόμενος Πρόεδρος να μην μπορεί να απαγκιστρωθεί ή να μπορεί να προβάλει τον ισχυρισμό για ότι θα το πράξει. Ούτως ή άλλως, οι συνομιλίες στο Κυπριακό θα μπορούν να συνεχιστούν ως τον Απρίλιο – Μάιο.

Εν συνεχεία η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της ΕΕ και μετά τις προεδρικές εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε ο αρχικός βρετανικός σχεδιασμός ήταν να στηθεί μια νέα διαδικασία, ανάλογη με εκείνη του 2004, δηλαδή μια ταχεία διαδικασία με διεθνή διάσκεψη για κλείσιμο του προβλήματος πριν από την 1η Ιουλίου. Το σενάριο αυτό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες φαίνεται δύσκολο, παρότι οι Βρετανοί και οι Τούρκοι θα επιμείνουν επί τούτου, με σκοπό να μπορούν να δικαιολογήσουν στην ΕΕ και αλλού γιατί δεν μπορούν να συνομιλούν με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα της ΕΕ χώρα.


Σχολιάστε εδώ