Πέντε θέματα-φωτιά για το 2012

Αν ήταν δυνατόν να ρίξει κάποιος μια κλεφτή ματιά στο ημερολόγιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το 2012, πιθανότατα να έβρισκε σημειώσεις για όλα αυτά τα καυτά θέματα.

Στην Εκκλησία η εκκλησιαστική «πρωτοχρονιά» είναι κάθε 1η Σεπτεμβρίου. Το ξεκίνημα της ημερολογιακής χρονιάς οριοθετεί όμως την αρχή πολλών νέων δεδομένων και για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Εκκρεμότητες που έχουν μπει σε φάση υλοποίησης και πρέπει μέσα στο 2012 να λήξουν. Αλλά και «υποχρεώσεις» που θα βρει μπροστά του, θέλοντας και μη, όπως είναι η αντίδραση του «μπλοκ» των δυσαρεστημένων Μητροπολιτών, με άτυπο ηγέτη τον Δωδώνης Χρυσόστομο.

Αν ξεφυλλίζαμε τις σελίδες του αρχιεπισκοπικού ημερολογίου, πιθανόν να βλέπαμε τα πέντε θέματα που τον απασχολούν τους τελευταίους μήνες και θα ήθελε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να λήξουν μέσα στο 2012:

• Κατάρ. Για να προχωρήσει η συνεργασία του εμιράτου με την Εκκλησία εκκρεμεί, λένε πηγές των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου, να δοθεί η οριστική έγκριση των μελών της ΔΙΣ μέχρι τον Μάρτιο. Οι πάμπλουτοι επίδοξοι συνεργάτες της Εκκλησίας καλοβλέπουν ακίνητα στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά και σε νησιωτικές μητροπόλεις, που θα μπορούσαν να τα μισθώσουν για πολλές δεκαετίες και να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά.

• Φωτοβολταϊκά. Έλληνες και ρώσοι επιχειρηματίες σε συνεργασία με μεγάλες κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αττική, σε έκταση ιδιοκτησίας της μονής Πεντέλης. «Κάθε ευρώ θα αξιοποιηθεί σε φιλανθρωπίες», λένε στην Εκκλησία και φέρονται αποφασισμένοι να τα βάλουν με όσους αντιδρούν ώστε να μπουν οι βάσεις για το έργο μέχρι τον Ιούνιο.

• Φιλανθρωπίες και έργα. Η νέα χρονιά δεν προβλέπεται καλύτερη για τους Έλληνες. Το αντίθετο μάλλον. Γι’ αυτό και στην Εκκλησία προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Για να προλάβουν την κοινωνική εξαθλίωση χιλιάδων Ελλήνων. Συντονισμένες δράσεις μεταξύ Μητροπόλεων και δήμων (συσσίτια, παντοπωλεία) και με αρμόδια υπουργεία, περισσότερα φιλανθρωπικά έργα και ιδρύματα με την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ είναι οι προτεραιότητες στον συγκεκριμένο τομέα. Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες σπεύδουν να προετοιμαστούν (καταθέτουν προτάσεις, προχωρούν κατασκευές κ.ά.) μέχρι τον Απρίλιο για να «τρέξουν» αν είναι δυνατόν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

• Εκμετάλλευση ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα. Οι οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου, υπό τις εντολές του Μητροπολίτη Ελασσώνος, βγάζουν μέχρι και στο ίντερνετ αγγελίες μήπως και καταφέρουν να ξαναενοικιάσουν ή να δώσουν για εμπορική εκμετάλλευση τα εκατοντάδες ακίνητα που άδειασαν λόγω της κακής προηγούμενης οικονομικής διοίκησης. Στόχος του κ. Ιερώνυμου είναι να γεμίσουν αμέσως τα άδεια ταμεία της Συνόδου και να μπορέσουν να «βγάλουν» τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων, αφού κάθε αποθεματικό επενδύθηκε σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που τώρα έχουν αξία… χαρτοπετσέτας! Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει ένας ακόμη διαγωνισμός για τα ακίνητα-φιλέτα (παλιό υπουργείο Παιδείας στο Σύνταγμα κ.λπ.) που πια η Εκκλησία τα δίνει «κοψοχρονιά», όμως εξαιτίας της κρίσης κανείς δεν ενδιαφέρεται ούτε να περάσει απ’ έξω…

• Ο Δωδώνης και οι «δυσαρεστημένοι». Μπορεί να ακούγεται σαν… τίτλος συγκροτήματος, όμως ο Μητροπολίτης Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσόστομος και άλλοι αντίπαλοι του Ιερώνυμου –Καλαβρύτων και άλλοι που δεν εκδηλώνονται δημόσια– δεν έχουν καμία διάθεση να… παίξουν ευχάριστες μελωδίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 στα ώτα του Αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, λένε στο περιβάλλον τους, τη νέα χρονιά δεν θα αφήσουν να πέσει κάτω καμία «παραφωνία» από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου.

Πολλές ή δύσκολες υποχρεώσεις η αλήθεια είναι πως θα πέσουν στην πλάτη του κ. Ιερώνυμου τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Και σίγουρα πιο δύσκολα θα μπορούσαν να σηκώσουν, αν ήταν στη θέση του, αυτό το βαρύ «φλουρί» του 2012 οι περισσότεροι νεώτεροι Μητροπολίτες. Παρότι καλλιεργούν από τώρα αρχιεπισκοπικό προφίλ με ταξίδια, δημόσιες σχέσεις και υπόγειες συμμαχίες.


Σχολιάστε εδώ