πάρε δώσε

Ο παραλογισμός του «Ήφαιστου»…

• Τον παραλογισμό των ρυθμίσεων για το σύστημα «Ήφαιστος» καλείται να πληρώσει ο Γιάννης Καπελέρης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης αποσυνδέθηκε από την ηλεκτρονική καταχώριση των πωλήσεών τους στο σύστημα και, για να συνεχίσουν να τις δηλώνουν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε θεωρήσει σωστό να επιβάλλονται τα εξής εξωφρενικά πρόστιμα σε όσους καθυστερούσαν: ποσό πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για κάθε λίτρο που θα δηλωνόταν εκπρόθεσμα και αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε όσους υπέπιπταν στην παράβαση για δεύτερη φορά. Για κάθε χίλια λίτρα, δηλαδή, που δεν θα δηλώνονταν έγκαιρα, το πρόστιμο ήταν σχεδόν 400 ευρώ και οι υπότροποι θα έπρεπε να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους!

• Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η στήλη από έγγραφο του υπουργείου, το 2011 διαπιστώθηκαν 19.739 παραβάσεις από 3.417 διακινητές! Θα έπρεπε δηλαδή να επιβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων, που θα «γονάτιζαν» χιλιάδες επιχειρηματίες και πολλοί θα έπρεπε να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης ως υπότροποι. Όλοι στο υπουργείο Οικονομικών (και υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν), από τον Π. Οικονόμου μέχρι τον Γ. Διώτη του ΣΔΟΕ, αλλά ακόμη και τον Δ. Σπινέλλη, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, συμφωνούσαν ότι θα ήταν εξωφρενική η επιβολή των κυρώσεων και ότι θα ήταν απαραίτητη η αντιμετώπιση του θέματος με νόμο. Αυτή την πολιτική απόφαση υλοποίησε ο Γ. Καπελέρης με την περιβόητη, πια, εγκύκλιό του για προσωρινή αναστολή της επιβολής προστίμων, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Και βρέθηκε μπλεγμένος με τους οικονομικούς Εισαγγελείς! Μήπως καλύτερα θα ήταν να διώκονταν για… βλακεία σε βαθμό κακουργήματος αυτοί που επινόησαν τα παράλογα πρόστιμα;

…Και ο επόμενος παραλογισμός

• Δυστυχώς, όμως, όλοι αυτοί οι σοφοί εγκέφαλοι που προσπαθούν (δήθεν) να πατάξουν τη λαθρεμπορία με μαγικές λύσεις, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και όχι με σοβαρούς ελέγχους, τίποτα δεν διδάσκονται από το φιάσκο με το «Ήφαιστος»: το υπουργείο Ανάπτυξης του Μ. Χρυσοχοΐδη κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών του Β. Βενιζέλου ότι αδικαιολόγητα καθυστερεί να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα διασυνδεθούν τα νέα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών, που θα εγκατασταθούν στα πρατήρια, με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Βιάζονται για την εγκατάσταση των πανάκριβων συστημάτων, που δήθεν θα λύσουν άπαξ διά παντός το πρόβλημα του λαθρεμπορίου.

• Δεν βλέπουν, όμως, τι απίθανα προβλήματα θα δημιουργήσει το σύστημα που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα (δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο!), λόγω των εσφαλμένων τεχνικών του προδιαγραφών: το σύστημα προβλέπει καταγραφή των αγορών καυσίμων (εισροές) με αναγωγή σε θερμοκρασία 15 βαθμών, αλλά η πώληση των καυσίμων θα πρέπει να μετριέται με βάση την τυχαία θερμοκρασία της αντλίας, χωρίς αναγωγή στους 15 βαθμούς, δηλαδή με σημαντικά «φουσκώματα», ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες. Πώς αυτές οι δύο καταγραφές θα συμφωνούν μεταξύ τους, όταν η μέτρηση θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο; Κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί αυτό το θέμα, παρότι είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ενώ εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προσφυγή κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τις εσφαλμένες προδιαγραφές! Να κλείσει, δηλαδή, η μεγάλη δουλειά για τις εταιρείες που θα αναλάβουν την εγκατάσταση των πανάκριβων συστημάτων και… έχει ο Θεός.


Σχολιάστε εδώ