Μικρά & ενοχλητικά

Υπέρβαση αδυναμιών

Σχολιάζοντας ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος «Ενοχλητικό» σε προηγούμενο φύλλο μας, με τίτλο «Περίεργες Συμμαχίες», που αναφερόταν στη σύγκλιση των σχέσεών του με τον πρώην Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, σημειώνει σε επιστολή που μας έστειλε:
«Ο Κύριός μας μας έδωσε εντολήν να αγαπάμε όλους, ακόμη και τους εχθρούς μας. Με τον Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομον είχομεν κατά καιρούς ιδεολογικές διαφορές, όχι όμως προσωπικές κ.λπ. Αμφότεροι οδεύομεν ήδη προς την δύσιν της ζωής μας. Δεν αποτελεί λοιπόν υπέρβασιν των αδυναμιών μας οσάκις ο εις προσεγγίζει τον έτερον, ώστε νικητής να είναι η αγάπη; Εφαρμόσαμε την αποστολικήν προτροπήν: ”Ει δυνατόν, το εξ υμών μετά πάντων ανθρώπων ειρηνεύοντες” (Ρωμ. 12, 18)».

Αρρωσταίνουν

Κοντεύει –ζωή να έχει ο άνθρωπος– τα εκατό χρόνια ζωής. Δεν είναι καθόλου έκπληξη που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία. Πριν από μερικές μέρες ο Μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός μπήκε στην εντατική νοσοκομείου της Θράκης. Και όταν όλοι περίμεναν πως τουλάχιστον θα παραιτηθεί, εκείνος δεν το έβαλε κάτω και επιστρέφει στα καθήκοντά του. Ποιοι «αρρωσταίνουν» μαζί με τον Μητροπολίτη Κομοτηνής από αυτό το «μπες-βγες» στα νοσοκομεία; Οι επίδοξοι διάδοχοί του βεβαίως. Τρεις ακούγονται κιόλας από τη Μακεδονία – Θράκη και ένας από την Πελοπόννησο, όμως ο Δαμασκηνός δεν τους έκανε το χατίρι. Τα άμφια μπήκαν πάλι πίσω στην ντουλάπα …

«Υποδιοικητής» στη Ζάκυνθο

Πριν από λίγους μήνες ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος παραιτήθηκε από τη θέση του «πρώτου τη τάξει» στη Μητρόπολη Ζακύνθου για να μπει στη θέση του το πνευματικό του παιδί, ο νυν Μητροπολίτης Διονύσιος. Μέσα στις γιορτές έκαναν την έκπληξη. Ο Διονύσιος ανακοίνωσε στο προσωπικό της Μητρόπολης πως ο παλιός τους προϊστάμενος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης πια, επιστρέφει ως πρωτοσυγκελλεύων! Για όσους δεν γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά, ο πρωτοσύγκελλος είναι ο δεύτερος τη τάξει σε μια Μητρόπολη, σαν να λέμε ο υποδιοικητής. Ο Διονύσιος εξήγησε πως η τιμητική θέση δόθηκε στον κ. Χρυσόστομο για να καταθέσει την εμπειρία του στην τοπική Εκκλησία.
Όμως από το περιβάλλον του διευκρινίζουν πως θα έχει μόνο την «υψηλή εποπτεία». Οι υποχρεώσεις του στο νησί δεν θα τον εμποδίσουν να έχει στραμμένα τα μάτια του στην Αθήνα και να ασχολείται με τα πεπραγμένα. Είναι να μη βάλει κάποιους στο μάτι ο Δωδώνης. Η επιστολή του στο «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη εβδομάδα ενόχλησε πολλούς.

«Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα;»

Αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μήνα Ιανουάριο. Το μόνο καυτό θέμα που έχει στην ατζέντα της δεν είναι άλλο από τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό του ηγουμένου Εφραίμ και το αν θα πάρει θέση ανοικτά υπέρ του. Οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Μεσογαίας πιέζουν την Ιεραρχία να πάρει θέση. Διακινούν και επιστολή με το αίτημα να βγει αμέσως ανακοίνωση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει βγάλει τσιμουδιά, παρότι είναι το πλέον αρμόδιο αφού υπάγεται στη διοικητική δικαιοδοσία του η Μονή Βατοπεδίου.
Είναι όμως άγνωστο αν το κάνει επειδή πάει κόντρα λόγω των σχέσεων του Εφραίμ με τους Ρώσους ή δεν θέλει να «εκτεθεί» με την υπόθεση. «Γιατί δεν μιλάει το Φανάρι; Μόνοι μας θα βγάλουμε πάλι τα κάστανα από τη φωτιά;», έλεγε τις προάλλες στο περιβάλλον του Μητροπολίτης της Κεντρικής Ελλάδας που του έχουν σούρει τα εξ αμάξης κι εκείνου για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα φανεί σύντομα.


Σχολιάστε εδώ