Μάχη μέχρις εσχάτων από τα συνδικάτα

Σοβαρότατοι προβληματισμοί αναπτύσσονται σε ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (εν όψει και των εσωκομματικών εξελίξεων περί διαδοχής του Γ. Παπανδρέου στο αξίωμα του προέδρου του Κινήματος) αλλά και κλυδωνισμοί δημιουργούνται στη ΝΔ καθώς στελέχη της ζητούν ήδη από τον πρόεδρο Αντ. Σαμαρά να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη «μεταβατική κυβέρνηση». Ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ίσως ο μόνος από την «τρόικα» εσωτερικού που λέει σε όλα «ναι» για να σώσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δεν δίστασε να ζητήσει από τη συνδικαλιστική ηγεσία να «συναποφασίσει» τη θυσία αυτών που εκπροσωπεί μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, αλλιώς, όπως είπε:

«Θα χαθεί η δόση των 80 δισ. ευρώ, με συνέπεια δυσάρεστες εξελίξεις με κορυφαία την «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».

Κι αυτό παρότι ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ), αποδέχθηκε την αναποτελεσματικότητα των επαχθών μέτρων που έχουν ληφθεί από τα προηγούμενα Μνημόνια της ντροπής και της υποταγής που συναποφάσισαν «τρόικα» και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος προχώρησε ακόμη πιο πολύ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο φτάσαμε στον πάτο, αλλά τρυπήσαμε και το βαρέλι…».

Με πρωτοφανές πολιτικό κλίμα ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς «εγγυημένη» τη συνοχή της «μεταβατικής κυβέρνησης» οι μνημονιακοί εξωτερικού και εσωτερικού απτόητοι, παρά τη δυστυχία και την εξαθλίωση που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό οι οικονομικές τους επιλογές, επιχειρούν και τώρα τη συντριβή και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων.

Μπροστά σε έναν μειλίχιο Λ. Παπαδήμο και παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντ. Καψή, οι συνδικαλιστές Γ. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ / ΠΑΣΚΕ) Γ. Κιουτσούκης, Βαγγ. Μουτάφης και Στ. Ανέστης εμβρόντητοι και παγωμένοι άκουσαν τον νέο εκβιασμό της «τρόικας» για την καταβολή της νέας δόσης:

= Επανεξέταση του ελάχιστου μισθού (σ.σ.: γράψαμε ήδη ότι επίκειται εντός του Φεβρουαρίου νομοθετική παρέμβαση για κατάργηση του κατώτατου μισθού). Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Κατάργηση της ωρίμανσης και ακόμη πιο ευέλικτες μορφές εργασίας.

Συνολικά απορρίφθηκαν οι υποδείξεις του κ. Παπαδήμου για διαπραγμάτευση και αποδοχή των όρων των δανειστών και πιστωτών. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι η ΕΓΣΣΕ είναι κόκκινη γραμμή για τη ΓΣΕΕ, ο Στ. Ανέστης ανέφερε ότι «είναι ήδη ζούγκλα η αγορά εργασίας» για να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον κ. Κουτρουμάνη «να φροντίσει να ενταθούν οι έλεγχοι και να τιμωρηθούν οι εργοδότες που παραβιάζουν τους νόμους». Μπροστά στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και απαντώντας στον κ. Κιουτσούκη, ο πρωθυπουργός δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησής του, όταν είπε:

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές απέναντι σε ”τρόικα” και δανειστές. Κι αυτό γιατί αν κάτι τέτοιο υπάρξει, δεν πρόκειται να μας δανείσουν».

Με την αίσθηση ότι δέχθηκε ακόμη έναν εκβιασμό η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ αποχώρησε από το Μαξίμου, όπου καταγράφηκε πάντως η αντίθεση του κ. Κουτρουμάνη σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για μείωση του κατώτατου μισθού (ΕΓΣΣΕ). Τις επόμενες μέρες:

=Συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ όπως και η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Σε επίπεδο συνομοσπονδίας θυελλώδης αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) είχε διαφωνήσει με την ανταπόκριση στο κάλεσμα του κ. Παπαδήμου, όπου συμμετείχαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Οι εκπρόσωποι των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων Γ. Πέρρος και Γ. Γαβρίλης θα στηρίξουν την κήρυξη εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων με αφετηρία την 17η του Γενάρη κατά την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) διοργανώνει 24ωρη απεργία συμπαράστασης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Ανεξαρτήτως των διαφοροποιήσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η μαχητική αντίσταση κατά των μνημονιακών πολιτικών μέτρων συσπειρώνει όλους όσοι θεωρούν ότι είναι η ώρα της τελικής αναμέτρησης για την ανατροπή τους. Είναι προφανές όμως ότι ο κατακερματισμός των συνδικαλιστικών δυνάμεων αποδυναμώνει την αντίστασή τους. Ήδη η Αυτόνομη Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τη συμμετοχή του προεδρείου στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ενώ η ΔΑΚΕ διά του γραμματέα της κ. Κιουτσούκη καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αν δεν μπορούν να βάλουν φρένο στις παράλογες απαιτήσεις της «τρόικας» και των δανειστών, να παραιτηθούν.

Και στα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) έχει σημάνει συναγερμός για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Για απόρριψη κάθε όρου και μέτρου της «τρόικας» και αποχώρηση από την ΕΕ μίλησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ ο εκπρόσωπος της Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης καλεί σε άμεση αντίσταση τον ελληνικό λαό και ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης και πολιτικής.

Οι δραματικές εξελίξεις, όπως διαγράφεται ο σχεδιασμός τους σε βάρος των εργαζομένων, έχουν θέσει σε κινητοποίηση σειρά εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Η Μετ. Στεκουλέα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ελλάδος, όπως και ο Θ. Βασιλόπουλος (γεν. γραμματέας) που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, προειδοποιούν «Ή αυτοί ή εμείς» και προετοιμάζουν αντεπίθεση με στόχο πια και την ανατροπή της κυβέρνησης. Εντατικές ήταν οι ζυμώσεις και οι επαφές μεταξύ συνδικαλιστών και κομματικών φορέων μετά τη ζοφερή συνάντηση Παπαδήμου – προεδρείου της ΓΣΕΕ που βρήκε συμμάχους τόσο τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕ Δημ. Ασημακόπουλο όσο και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδη. Πάντως συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων δεν πρόκειται να γίνει τη Δευτέρα, όπως ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, καθώς οι συνδικαλιστικές παρατάξεις υποστηρίζουν ότι πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Από τους χώρους όλων των συνδικαλιστικών φορέων εκτιμάται, μετά τις συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους αρμόδιους παράγοντες, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων «τρόικας» – μεταβατικής κυβέρνησης έχει ήδη τεθεί το θέμα της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας. Όλα φαίνεται ότι κρέμονται από μια κλωστή και έως τον Μάρτιο όλα θα έχουν κριθεί.

• Ζήτησε άραγε κάποιο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου πότε, πώς και ποιοι γνώριζαν την καταστροφική επιλογή για ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και γιατί απέκρυψε από όλους την οικονομική κατάσταση της χώρας – αποκλείοντας έτσι ακόμη και τη συζήτηση για τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που πράγματι θα έσωζαν τον ελληνικό λαό…


Σχολιάστε εδώ