Καληνύχτα, ήλιε…
Ο Γιώργος φάνταζε μοναχικός καβαλάρης, με συνεπιβάτη τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και δίπλα του, αλλά μακριά του πολιτικά, τους άλλοτε συνοδοιπόρους του και υποστηρικτές του. Θα μπορούσε να έχει και έναν άλλο, τηλεοπτικό τίτλο: Ο Γιώργος, μόνος, ψάχνει οπαδούς στο Πολιτικό Συμβούλιό του. Όπως όμως εξελίχθηκαν τα ζητήματα, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα-πτώμα, που καλούνται όλοι τους να το θάψουν άκλαυτο, γιατί αν το αφήσουν θα βρωμίσει πολύ, και είναι κρίμα.
Πέραν των ήδη γνωστών διαλόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τι ακριβώς διημείφθη, υπήρξαν και άλλοι πιο έντονοι διάλογοι που δείχνουν το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει με τον Γιώργο στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Σαλαγιάννης, γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Καρδίτσας και βέρος Σαρακατσάνος που δεν μασά τα λόγια του, είπε ορισμένες αλήθειες. Μεταφέρουμε τον διάλογο με τον Γιώργο:
Νίκος Σαλαγιάννης: Πρόεδρε, δεν μπορεί να ξεκινήσουμε την πορεία ανασυγκρότησης της παράταξης χωρίς στέρεα θεσμικά θεμέλια, δηλαδή χωρίς τήρηση των καταστατικών διαδικασιών. Γιατί είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο κρίσιμα, οδυνηρά χρόνια κανένα εκλογικό όργανο του ΠΑΣΟΚ δεν λειτούργησε ουσιαστικά, κανένα δεν ρωτήθηκε, κανένα δεν αποφάσισε. Έχετε μεγάλη ευθύνη γιʼ αυτό, όπως έχουμε κι εμείς που το επιτρέψαμε και το ανεχθήκαμε.
Πρόεδρος: Άρα είχε δίκιο ο αδελφός μου με το γράμμα που έστειλε…
Σαλαγιάννης: Πρόεδρε, τέτοια γράμματα να στέλνει ο αδελφός σας, και δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία.
Πρόεδρος: Εμείς είμαστε δημοκρατική οικογένεια και ο αδελφός μου έχει την άποψή του…
Σαλαγιάννης: Ναι, αλλά την υιοθετείτε. Αλλά ο αδελφός σας λειτουργεί ως εκπρόσωπος δυναστείας και μιλάει ως πρίγκιπας στους υπηκόους. Έτσι βλέπει τη χώρα και την παράταξή μας και τη δημοκρατία, δυστυχώς.
Στη συνέχεια μίλησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, συνεπής στις μέχρι σήμερα θέσεις του, αφού άσκησε σκληρή κριτική στον Γιώργο για τις πολιτικές επιλογές του, αλλά και για τα πρόσωπα που επέλεξε να τις εφαρμόσουν, και ζήτησε να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες. Συνέδριο τώρα, εκτός αν γίνουν πρώτα οι εκλογές, οπότε εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να εφαρμοστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Άσκησε επίσης κριτική στους υπουργούς που ασχολήθηκαν με τη δημόσια διοίκηση και την έκαναν μπάχαλο, όπως χαρακτηριστικά είπε φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Ραγκούση.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είπε στον Γιώργο ότι το δαχτυλίδι του 2004 δεν ευνόησε κανέναν, ούτε τον ίδιο ούτε και τον Σημίτη, ζήτησε θεσμικές διαδικασίες για να έχει προοπτική και συνέχεια η παράταξη. Συμφώνησε ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν αμέσως γιατί ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει. Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας και μέλος του ΠΣ Τόνια Αντωνίου, με έντονη συναισθηματική φόρτιση αλλά και χωρίς να μασάει τα λόγια της, όπως πάντα, είπε στον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου:
«Πρόεδρε, είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή για την παράταξη και τη χώρα. Σήμερα διακυβεύεται η ύπαρξη της παράταξης αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μια απλή κρίση άλλων εποχών. Βασική λοιπόν αρχή μας πρέπει να είναι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών. Όπως θα γνωρίζετε κι εσείς, εγώ προσωπικά δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό. Θα σας πως την άποψή μου καθαρά, όπως πάντα. Θα πρέπει να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες. Εκλογή ηγεσίας αμέσως με σεβασμό στο Καταστατικό μας, διαφορετικά να είστε εσείς υποψήφιος στις εκλογές. Επίσης δεν χρειάζονται, πρόεδρε, μισά βήματα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την παράταξη. Διότι με τα μισά βήματα σας πληροφορώ ότι δεν θα βρείτε ούτε υποψήφιους για τις εκλογές. Επίσης σας πληροφορώ ότι πολλοί συνάδελφοί μου βουλευτές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιοι αν δεν αλλάξουν όσα πρέπει να αλλάξουν στο ΠΑΣΟΚ.» Στη συνέχεια πήραν τον λόγο και άλλα μέλη του οργάνου που τοποθετήθηκαν πάνω στην πρόταση του προέδρου, ανάμεσά τους και η αιχμηρή άποψη Γιάννη Μίχα για το γρήγορο των διαδικασιών και την εκλογή από τη βάση. Υπήρξαν επίσης διάφοροι διάλογοι των μελών του οργάνου, όπως ο διάλογος του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου με τον Ασκούνη ότι γνωρίζονται από παλιά, καθώς και η ατάκα της Τόνιας ότι γνωρίζει και εκείνη καλά τον Παντελή Οικονόμου από παλιοπαρέες. Και του ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα των διαδικασιών. Υπήρξε επίσης ένας διάλογος αυτοκριτικής του Γιώργου προς την Τόνια, όταν ο πρόεδρος της είπε ότι έκανε λάθος που δεν συνέχισε να την έχει υπεύθυνη στον ρόλο που της είχε αναθέσει το 2004, του συνηγόρου της άλλης άποψης (κοινώς του διαόλου) και η Τόνια τού απάντησε ότι «από το 2007 που δεν σας ψήφισα, αγαπητέ πρόεδρε, με κόψατε παντελώς». Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του Γιώργου, για τα στελέχη που χρησιμοποίησε και ότι δεν νιώθει ενοχές, η Τόνια τον διέκοψε και του είπε ότι «τα στελέχη που αναδείξατε, αναβαθμίσατε, καθιερώσατε και μας οδήγησαν εδώ, εσείς συνεχίζετε να συνομιλείτε μαζί τους για να βρουν τάχατες λύσεις για το πρόβλημα που δημιούργησαν. Καλύτερα να ρωτάτε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που έχουν σχέση με την κοινωνία και μιλούν μαζί της».
Και το κλείσιμο του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν όλα τα λεφτά. Ο Γιώργος ζήτησε να κάνουν την Πέμπτη κάτι πρωτότυπο και όλοι πάγωσαν. Πολλοί σκέφτηκαν ότι ίσως πάρουν τις σκούπες να καθαρίσουν την Ιπποκράτους, ο Γιώργος όμως ζήτησε να κάνουν νέο Πολιτικό Συμβούλιο για την απασχόληση, οπότε παρενέβη η Τόνια –περασμένα μεσάνυχτα κόντευε, μία η ώρα– και του είπε χαριτολογώντας ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν έτοιμες προτάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα και έτσι τη γλίτωσαν όλοι και ανακουφίστηκαν.
Οι προτάσεις για την απασχόληση μπορούν να περιμένουν, οπότε οι άνεργοι να μην ανησυχούν. Ο Γιώργος τούς σκέφτεται.
Εν κατακλείδι, αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να γράψει ιστορία με την άρνησή του να στηρίξει την πρόταση του προέδρου. Τα λοιπά στο Εθνικό Συμβούλιο.
Όπως και να έχουν όμως τα βήματα, ετούτο το Πολιτικό Συμβούλιο έβαλε τα γυαλιά στους πρωτοκλασάτους υπουργάδες, που δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με τον Γιώργο στη συνεδρίαση προ των γιορτών. Για μια ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί. Όποιος έχει μέσα του την ευθύνη και την αγάπη για την παράταξη αγωνιά και δεν μασά τα λόγια του.