Θα φύγει τσαλακωμένος…

Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για «μεταβατική διαρχία» συνάντησε ισχυρότατες αντιδράσεις από οκτώ τουλάχιστον στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και δεν ψηφίστηκε. Ήταν μια γερή ψυχρολουσία, προάγγελος του τι τον περιμένει.

Όπως μάλιστα τόνισε ένας εκ των παλαιότερων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, «όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο τσαλακωμένος θα φύγει ο Γιώργος. Έχει την ευκαιρία ακόμη να προφυλάξει ό,τι έχει μείνει από το πολιτικό του κεφάλαιο και να αποχωρήσει σε αυτήν τη φάση, διατηρώντας τουλάχιστον εντός του κόμματος έναν σημαντικό αριθμό στελεχών και βουλευτών υπό την επιρροή του». Ακόμη, εμμέσως πλην σαφώς καταλόγισε ευθύνες σε ορισμένα πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «πολλές φορές τού παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα για όσα συμβαίνουν και κυρίως για τους συσχετισμούς που υπάρχουν», επισημαίνοντας ότι «είναι εκτός πραγματικότητας όσοι λένε στον Γ. Παπανδρέου πως παραμένουν στο πλευρό του 80 με 90 βουλευτές και πολλά μεσαία κομματικά στελέχη».

Τα κορυφαία στελέχη και ιδίως οι επίδοξοι δελφίνοι δεν φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, να έχουν βρει «κοινή περπατησιά» στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Αν και λίγο μετά τη νέα θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκίνησε μια προσπάθεια για συνεννόηση και κοινή στάση πρωτίστως ανάμεσα στους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία ενδεχομένως να έπαιρναν μέρος και οι Κώστας Σκανδαλίδης και Άννα Διαμαντοπούλου. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, όμως, ο μόνος που είχε πάρει επίσημα θέση με δήλωσή του ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου για διαρχία επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο εδώ και τώρα». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να θεωρεί συνυπεύθυνο με τον κ. Παπανδρέου όποιον αποδεχθεί την πρόταση περί διαρχίας.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Βενιζέλο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους βουλευτές και τα στελέχη που τον ακολουθούν είναι κάθετα αντίθετοι με την πρόταση του κ. Παπανδρέου για διαρχία και την απορρίπτουν (όπως έγινε και στο Πολιτικό Συμβούλιο από τα στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο).

Από αρκετούς, ωστόσο, γίνεται λόγος για μια «διατεταγμένη διάσταση απόψεων» στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου, προκειμένου, αφενός, οι «μετριοπαθείς» να λειτουργήσουν σαν γέφυρες με το παπανδρεϊκό στρατόπεδο ώστε να περάσουν τα περισσότερα στελέχη του στο πλευρό του κ. Βενιζέλου και, αφετέρου, «η σκληρή πτέρυγα» να απορροφήσει τους κραδασμούς από τους «αντιπαπανδρεϊκούς» και να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την προσχώρησή τους στο «στρατόπεδο Χρυσοχοΐδη».

Η μέχρι τώρα «προσεκτική στάση» του Ευ. Βενιζέλου για να κρατήσει τις ισορροπίες φαίνεται να του δημιουργεί και κάποια προβλήματα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους βασικούς βουλευτές που τον στήριζαν και με σκληρές «αντιπαπανδρεϊκές θέσεις», ο Δημήτρης Λιντζέρης, φέρεται να πέρασε στο στρατόπεδο του Αντρέα Λοβέρδου. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Παπανδρέου υπέστη πραγματική πανωλεθρία, καθώς απορρίφθηκε ουσιαστικά η πρότασή του –κάτι που εγείρει μείζον πολιτικό θέμα για τον ίδιο–, αφού τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αποφάσισαν να συνέλθουν εκ νέου στις 12 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο εισήγησης στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το τελευταίο, ως το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, θα κληθεί να αποφασίσει σε συνεδρίαση που θα γίνει στις 14-15 Ιανουαρίου αν η εκλογή του προέδρου θα γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει μια μεταβατική ουσιαστικά διαρχία, σύμφωνα με την οποία ο νέος πρόεδρος θα εκλεγόταν από τη βάση μετά τις εθνικές εκλογές, με τον ίδιο να παραμένει έως τότε ενεργός πρόεδρος του κόμματος και τρίτο πρόσωπο να οδηγεί το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, όμως, βρήκε «τείχος» απέναντί του από τους Τ. Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλο, Ν. Σαλαγιάννη, Σ. Ράπτη, Ν. Ανδρουλάκη, Κ. Πανταζή, Δ. Σακελλάρη και Γ. Μίχα, που ζήτησαν επιτακτικά εκλογή προέδρου πριν από τις εκλογές και απορρίπτουν τη διαρχία.

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ξεκαθαρίζοντας στη δευτερολογία του ότι «δεν υπάρχει θέμα διαρχίας» και πως ο ίδιος θα φύγει, καθώς αυτό που θέλει είναι να διευκολύνει το κόμμα, επιμένοντας πάντως ότι δεν είναι εφικτές οι πολύ σύντομες διαδικασίες.


Σχολιάστε εδώ