Η χρονιά του δράκου…

Από πολλές πλευρές επισημαίνεται η ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας από όλες τις δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Αρωγός του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου τάχθηκε ο Κ. Παπούλιας, με την επισήμανση ότι του «κάνουν πόλεμο», προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια ότι η στάση του δεν συνάδει με τον ρόλο του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης και επιστροφή της χώρας στη δραχμή ισοδυναμεί με «κόλαση» για τους πολίτες. Στη ίδιο μήκος κύματος και άλλοι τραπεζίτες, που έκαναν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας αρκετές δεκαετίες πίσω. Παρεμβάσεις που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, που έκαναν λόγο για καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού του κόσμου, ώστε να μην αντιδράσει στα νέα άδικα και επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κατ’ εντολή της «τρόικας». Οι επικεφαλής έρχονται ξανά στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, αποφασισμένοι να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις και να δεσμεύσουν με απόλυτο τρόπο κυβέρνηση και κόμματα που τη στηρίζουν για την πιστή και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο. Στις συναντήσεις του με τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ και εργοδοτικούς φορείς ο πρωθυπουργός απηύθυνε τελεσίγραφο, λέγοντας ότι, αν δεν υλοποιήσουμε όσα μας ζητάει η «τρόικα», η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία τον ερχόμενο Μάρτιο. «Ξεχάστε τα κεκτημένα, δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις», ήταν το μήνυμά του, θέτοντας θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αλλά και περικοπής του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ασάφειες
ΚΙ ενώ ο Λ. Παπαδήμος ζητάει από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, εν όψει και της άφιξης της «τρόικας», το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό. Το ΠΑΣΟΚ κατατρύχεται από τα εσωκομματικά του προβλήματα, τα οποία προκαλούν αστάθεια στην κυβέρνηση. Η ΝΔ επιμένει στη διενέργεια εκλογών πριν από το Πάσχα, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει νέα μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων, που δείχνουν αναπόφευκτα λόγω της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό και το έλλειμμα του 2011. Αυτό έχει συνέπεια το θέμα των επικουρικών να πάρει νέα αναβολή, αφού η ΝΔ ζήτησε να προηγηθεί το «κούρεμα» των ομολόγων, προκειμένου τότε να διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης «απειλεί» με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν κι εφόσον δεν τηρηθούν οι… όροι που θέτει προς κάθε κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, τη δέσμευση της ΝΔ για την ψήφιση των νέων μέτρων αλλά και τη μετάθεση των εκλογών για το 2013! Κλειδί των εξελίξεων, οι απαιτήσεις που θα διατυπώσουν οι επικεφαλής της «τρόικας» τόσο για τα πρόσθετα μέτρα όσο και για το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση. Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ενώ γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για ελληνικό αίτημα το ύψος απομείωσης της αξίας να αυξηθεί από το 50% στο 75%.

Παίζει παράταση…
ΤΡΙΓΜΟΥΣ προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να παρατείνει τον χρόνο παραμονής του στην ηγεσία. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πρότεινε το μοντέλο μιας μεταβατικής διαρχίας: Ο υποψήφιος του κόμματος για την πρωθυπουργία να εκλεγεί πριν από τις εκλογές (πιθανότατα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα), ενώ η ανάδειξη αρχηγού να γίνει μετά τις εκλογές, στην… καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο. Η πρόταση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των περισσότερων μελών, που επέμειναν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση επιδεινώνει την κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στο κλίμα αυτό ο κ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ τις οριστικές αποφάσεις στο θέμα της διαδοχής θα τις λάβει το Εθνικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για την πρωθυπουργία ούτε για την αρχηγία δεν έπεισε τα κορυφαία στελέχη, που θεωρούν ότι στο βάθος του μυαλού του έχει να παραμείνει στην αρχηγία. Εξ ου και διαφώνησαν με το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας καθαρές λύσεις «εδώ και τώρα», ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάει στις εκλογές με νέο αρχηγό.

Ερωτήματα
ΝΕΑ τροπή στην υπόθεση των οικονομικών Εισαγγελέων. Λίγα 24ωρα μετά το «κλείσιμο» της υπόθεσης των καταγγελιών τους για άσκηση πιέσεων, προκειμένου να συγκαλύψουν σκανδαλώδεις υποθέσεις, οι Εισαγγελείς επανήλθαν με δύο κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση, ερωτήματα και αντιδράσεις. Ζήτησαν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων Γ. Καπελέρη για τη μη είσπραξη προστίμων από χιλιάδες ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων για σημαντικές παραβάσεις. Παράλληλα, διατύπωσαν αιχμές κατά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ότι βιάστηκε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να τους δώσει προθεσμία να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα. Η άσκηση ποινικής δίωξης υποχρέωσε (έπειτα από εντολή του Β. Βενιζέλου) τον κ. Καπελέρη να παραιτηθεί, αν και, όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε καμιά παράβαση εκ μέρους του και η μη είσπραξη των προστίμων οφείλεται στις δυσλειτουργίες του ελεγκτικού συστήματος «Ήφαιστος». Η ΝΔ έκανε λόγο για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ τα μικρότερα κόμματα κατήγγειλαν προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.


Σχολιάστε εδώ