Είμαστε όλοι συνεργοί στο έγκλημα…

Η όμορφη ηθοποιός όμως δεν έμεινε εκεί… Μας πήγε παραπέρα… Μας ξάφνιασε όταν μας είπε ότι δεν θέλει να ξορκίσει την κρίση, αλλά «να τη βιώσουμε για να καταλάβουμε τα λάθη μας», αν και θεωρεί ότι τα «λάθη που κάνουμε είναι δώρα».

Ωστόσο, η Μπέσυ Μάλφα είναι φιλοσοφημένη γενικότερα. Θεωρεί ότι «ευτυχία είναι μερικά πλησιάσματα με το αντικείμενο του πόθου μας», ότι «η τηλεόραση φαντάζει στις μέρες μας σαν κακομοίρα», ότι «οι Ελληνίδες μοιάζουν όλες με σαραντάρες», ότι «η έλλειψη παιδείας φέρνει μεγάλο κενό στην ψυχή», ότι «στα δύσκολα ο Έλληνας έχει τον Ξένιο Δία» και ότι «η αλήθεια στη ζωή είναι ο Θεός»!

Απολαύστε την…

// Πλατεία και ηθοποιοί γίνεστε ένα. Κάτι συμβαίνει φέτος στο θέατρο «Λαμπέτη», σαν να ζυμώνεται εκεί κάποια επανάσταση. Είναι αίτημα πανλαϊκό το «μέχρι εδώ, φτάνει ο κεφαλικός φόρος και η κατοχή;».
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες γίναμε μικροί σαν άνθρωποι και αυτά που περνάμε τώρα είναι οι συνέπειες των λανθασμένων επιλογών που κάναμε. Μπορεί να με βρίσκει αντίθετη το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου, αλλά οι Έλληνες έχουμε μερίδιο ευθύνης για τα διακοποδάνεια! Αυτή η εφεύρεση δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Δεν πιστεύω ότι φταίνε μόνο οι πολιτικοί μας για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Ξέρω ανθρώπους που τόσα χρόνια ασχολιούνταν με το μεγάλο αμάξι που πήραν ή που θα πρέπει να πάρουν, με τα ρούχα που θα φορέσουν και με τις κάρτες τους. Αν τα προηγούμενα χρόνια δεν οδηγούσες Τσερόκι και δεν φορούσες Κάλβιν Κλάιν εσώρουχο, δεν ένιωθες κάποιος. Δεν έχετε δει που όλες οι γυναίκες στην Ελλάδα, από 18 χρόνων έως 65, μοιάζουν με 40; Όλες πλατινέ μαλλί, Γκαλιάνο τσάντα και Γκούτσι τζιν… Το λάιφ στάιλ θέλει τη γυναίκα σαραντάρα!

// Έχει ανάγκη η Ελληνίδα όλες αυτές τις φίρμες για να δείξει όμορφη;
Η Ελληνίδα είναι πολύ σημαντική γιατί έχει μια εξωστρέφεια. Γίνεται όμορφη και λαμπερή, αυτό σπάνια το βλέπεις σε Ευρωπαία, γιατί είναι γυναίκα πληθωρική, με καμπύλες, γήινη, χυμώδης, με γλύκα και χαμόγελο. Δεν έχουμε καμία φίρμα ανάγκη, για να είμαστε θελκτικές και σεξουαλικές…

// Ποιο νούμερο στην επιθεώρηση αντιπροσωπεύει την Ελλάδα του σήμερα;
Το νούμερο με τον Κώστα Κόκλα. Του φοροφυγά που περνούσε από το «Τζάκσον» στο Κολωνάκι και σηκώνονταν οι μπριζόλες όρθιες να τον χαιρετήσουν (γέλια) και τώρα υποδύεται τον άφραγκο για να μην προκαλεί. Ο τύπος αυτός, ο Ντίνος, σ’ όλο το νούμερο λέει: «Δεν ήξερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι υπάρχει ανεργία και φτώχεια». Φυσικά, αφού ο Έλληνας έφτασε στο σημείο να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και την οικογένειά του και όταν ξέσπασε η κρίση έβγαλε τα λεφτά στην Ελβετία. Στην Ελλάδα δεν ξορκίζεται το κακό με το να αναλάβουν τις ευθύνες τους ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, αλλά να καταλάβουμε ότι για αυτό το έγκλημα κατά της χώρας μας είμαστε όλοι συνεργοί.

// Δεν θέλετε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση;
Όχι. Εγώ δεν θέλω να ξορκίσουμε το κακό, θέλω να το βιώσουμε για να καταλάβουμε τα λάθη μας. Στην επιθεώρηση υποδύομαι μια Αλβανίδα, που ο γιος της είναι πρώτος μαθητής στο σχολείο και εκείνη με τον άνδρα της δούλεψαν σκυλίσια και απέκτησαν και μαγαζί και σπίτι στην Ελλάδα, και με πιάνουν κάθε φορά τα κλάματα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί διάβασα στο «Έψιλον» της «Ελευθεροτυπίας», μετά από μια έρευνα που έγινε, ότι οι αριστούχοι μαθητές στα δημόσια σχολεία είναι Αλβανοί. Οι Αλβανοί της πρώτης γενιάς ήταν αυτοί που είχαν ζήσει τη φτώχεια και όταν ήρθαν στην Ελλάδα ήθελαν να ριζώσουν. Δούλευαν και μάζευαν και για τα παιδιά τους ήθελαν ελληνική παιδεία. Ενώ τα δικά μας παιδιά τα μεγαλώσαμε με το πώς θα κάνουν φιγούρα και επίδειξη το ένα στο άλλο, οι Αλβανοί αισθάνονταν Έλληνες μέσα από την ελληνική μόρφωση.

// Από τα λάθη του μαθαίνει ο άνθρωπος;
Θεωρώ τα λάθη θεία δώρα! Βοηθούν στην εξέλιξή μας, όποια κι αν είναι αυτή. Άλλωστε, ο άνθρωπος γεννήθηκε για να συγχωρεί και να αγαπάει ανά τους αιώνες.

// Θεωρείτε ότι η σάτιρα πουλάει στις μέρες μας; Σας ρωτάω γιατί η επιθεώρηση αναβιώνει στο θέατρο, ο Λάκης Λαζόπουλος σκίζει στην τηλεόραση… Είναι μόδα η σάτιρα ή ανάγκη;
Τη σάτιρα δεν την έχει ανάγκη μόνο η πολιτική, αλλά και η τέχνη. Η σάτιρα είναι πνευματική τροφή. Ωστόσο, άλλο η κωμωδία από την πλάκα, το χαχανητό, τον χαβαλέ, τη βωμολοχία, τη δολοφονία της ελληνικής γλώσσας. Σάτιρα με σάτιρα διαφέρει. Εγώ θέλω τους θεατές όχι μόνο να διασκεδάζουν αλλά και να προβληματίζονται. Δεν είναι η επιθεώρηση να κατεβάζουμε τα βρακιά μας… Γιατί υποτιμούμε τους θεατές μας;
Η τέχνη είναι εγρήγορση, η τέχνη είναι επανάσταση!

// Ποιος φταίει για τη φίμωση της ουσιαστικής τέχνης;
Η τηλεόραση, που μας κάνει πλύση εγκεφάλου. Η τηλεόραση μου φαντάζει σαν κακομοίρα που φοβάται να πολεμήσει για το καλό. Είναι πολύ δυνατό Μέσο και θα μπορούσε να παράγει πολιτισμό και ωραίες δουλειές. Αντιθέτως τα κανάλια κοιτούν μόνο το κέρδος και ό,τι αρπάξουν. Στην τηλεόραση όλα τελειώνουν γρήγορα και είναι αναλώσιμα. Αυτή είναι η φύση του Μέσου. Ας μείνει τουλάχιστον η ουσία.

// Οι νέοι βλέπουν τηλεόραση;
Οι νέοι έχουν κουραστεί να τρώνε το ίδιο φαγητό. Το βλέπω και από τα παιδιά μου. Η τηλεόραση νομίζει ότι πουλάει προϊόντα κατανάλωσης στους νέους, αλλά αυτοί έχουν προχωρήσει. Εδώ έχουν αλλάξει τη διατροφή τους που είναι θέμα πολιτισμού… Θα παραμείνουν πιστοί στην τηλεόραση;

// Γιατί νιώθετε τυχερή;
Νιώθω τυχερή για τους γονείς μου, που με μεγάλωσαν ώστε να εκτιμώ το κομμάτι ψωμί που βγαίνει με κόπο και να μην ψάχνω για το παντεσπάνι. Το χαίρομαι όλο αυτό που κερδίζω για την οικογένειά μου και για την τέχνη μου και έχω καθαρό το κούτελό μου.

// Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι έχετε ταλέντο;
Αν για αυτούς το να παίζω, να γράφω, να σκηνοθετώ, να χορεύω, να τραγουδάω ονομάζεται ταλέντο, για εμένα είναι ανάγκη. Δεν μπορώ αλλιώς. Το ταλέντο το ονομάζω ανάγκη.

// Τι είναι ευτυχία;
Ευτυχία είναι μερικά πλησιάσματα με το αντικείμενο του πόθου σου…

// Τα χαράτσια και η αδικία θα φέρουν ξανά τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα; Η κοινωνική εξέγερση είναι προ των πυλών;
Το θετικό των αγανακτισμένων είναι ότι ξέφυγαν από την αποχαύνωση της τηλεόρασης. Τα πρότυπα της τηλεόρασης ήταν αυτά των μεσημεριανών. Τουλάχιστον φέτος τα μεσημεριανά έχουν γίνει πιο καλοσυνάτα. Αφού πλέον δεν έχουν καλεσμένους, δεν έχουν θέματα, έβαλαν μυαλό. Είναι δυνατόν να καλείς τον ηθοποιό και να τον απαξιώνεις; Αυτό με ενοχλούσε αφόρητα.

// Γιατί ο ηθοποιός δεν πρέπει να δέχεται κριτική;
Άλλο να τον κριτικάρεις για την παράσταση που παίζει και άλλο για το ρούχο που φοράει. Ο ηθοποιός παράγει τέχνη, δεν είναι διασκεδαστής. Είναι ένα πολυσύνθετο ον που παράγει πολιτισμό μέσω της υποκριτικής. Για ποιο λόγο ο ηθοποιός έγινε για τα μεσημεριανά ένα ματαιόδοξο πλάσμα που είναι μέσα στα λούσα και το λάιφ στάιλ; Αν πιστεύουν ότι είμαστε πάμπλουτοι, βρίσκονται σε πλάνη. Οι ηθοποιοί βγάζουν το ψωμί τους ως… ανθρακωρύχοι. Αν δείτε σε τι καταστάσεις δουλεύουμε οι ηθοποιοί, μάλλον προς επικίνδυνες αποστολές κλίνει το επάγγελμα.

// Πώς βλέπετε τα ριάλιτι;
Δεν πιστεύω στα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας. Τα παιδιά που έχουν πάρει σωστή παιδεία από την οικογένεια και το σχολείο δεν καταφεύγουν σ’ αυτού του είδους την προβολή. Η έλλειψη παιδείας φέρνει ένα τεράστιο κενό στην ψυχή, το οποίο δεν γεμίζει με τα της τηλεόρασης.

// Τι θα μας σώσει στα δύσκολα;
Ποιος θα περίμενε ότι ο Έλληνας θα καθόταν σε συσσίτιο, θα έψαχνε στα σκουπίδια, θα έχανε τη δουλειά του; Αυτό που θα σώσει την Ελλάδα είναι η ανταλλακτική οικονομία. Ο θεός της Ελλάδας είναι ο Ξένιος Δίας. Δεν μπορούμε να τον χάσουμε αυτόν τον θεό, εμείς τον έχουμε εφεύρει άλλωστε. Στα χωριά ακόμη τον ξένο θα τον βάλουν στο σπίτι τους, θα τον κεράσουν. Στην πόλη πιάσαμε την καλή και δεν θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός μας. Όταν πιάσουμε πάτο, τότε θα δούμε φως στις ανθρώπινες σχέσεις.

// Με τι συμβουλές πορεύεστε στην κρίση;
Με τις συμβουλές των γονιών μου. Ο πατέρας μου μου έλεγε ότι το σημαντικό στον άνθρωπο δεν είναι η ομορφιά, αλλά η εξυπνάδα του. Το εσωτερικό κάλλος που έλεγε ο Σωκράτης.

// Θα σας δούμε και στην τηλεόραση φέτος…
Η μυθοπλασία είναι ανάγκη στην τηλεόραση. Χαίρομαι που ο ΑΝΤ-1 αποφάσισε να γυρίσει ένα καθημερινό σίριαλ, γιατί οι Έλληνες ηθοποιοί θα βρουν δουλειά. Το σίριαλ «Είναι στιγμές» δεν μ’ απασχολεί που είναι καθημερινό και η έκθεση θα είναι μεγαλύτερη. Μ’ απασχολεί να παίξω καλά τον ρόλο μου.

// Δελτία ειδήσεων βλέπετε;
Με πειράζουν. Έρχομαι σε ψυχολογικό αδιέξοδο.

// Η μεγάλη αλήθεια στη ζωή ποια είναι;
Ο Θεός. Ο ήλιος της δικαιοσύνης. Το φως της γνώσεως. Έχω μεγάλη πίστη μέσα μου. Και έτσι ό,τι και να μου συμβεί, θεωρώ ότι μπορώ να το αντέξω. Ο άνθρωπος είναι μια πολύ δυνατή ύπαρξη που ξεπερνά την όποια κακουχία και αρρώστια.

// Η κρίση που περνάμε είναι ελληνική;
Όχι. Και τα πρόσωπα να αλλάξουν η κρίση θα παραμείνει. Οι ισχυροί του πλανήτη έχουν άλλα σχέδια για τη νέα τάξη πραγμάτων. Μόνο αν ξεσηκωθούν σύσσωμοι οι λαοί, θα γίνει η μεγάλη ανατροπή πολιτικά, αλλιώς θα συνεχίζονται να εξυπηρετούνται συμφέροντα.

// Τι εύχεστε για το 2012;
Υγεία. Για μένα αν υπάρχει υγεία κάθε στόχος πραγματοποιείται!

// Με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση είστε ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι-πρότυπο και έχετε δημιουργήσει μια πολύ ωραία οικογένεια με τρία παιδιά. Ποιο είναι το συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου;
Με τον Γεράσιμο είμαστε τόσο διαφορετικοί, αλλά πνευματικά ολόιδιοι.


Σχολιάστε εδώ