Δυσαρέσκεια για Παπαδήμο

Παράλληλα, διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο στην περίπτωση που ορισμένοι επιχειρήσουν να παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσουν να αποσύρουν τους υπουργούς και παράλληλα τη στήριξή τους στον Λ. Παπαδήμο. «Όσοι εκπονούν τέτοια σχέδια θα μας βρουν απέναντι, η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό», προειδοποιεί ο Αντ. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την αποχώρηση της «τρόικας» από την Αθήνα ο κομματικός μηχανισμός θα μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ θα ξεκινήσουν μια σειρά διαδικασίες που συνδέονται άμεσα με την προσφυγή στις κάλπες. Δηλαδή, θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου την τελική επιλογή θα κάνει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ θα ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό θα καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα ενταθούν οι πιέσεις από παράγοντες εντός κι εκτός Ελλάδας προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης, επισημαίνουν όμως ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να υποχωρήσουν. «Όταν ολοκληρωθεί το θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων, θα προκηρυχθούν εκλογές, δεν θα υπάρχει λόγος άλλης καθυστέρησης», σημειώνουν. Εξ ου κι ο κ. Σαμαράς τις προσδιόρισε για το τέλος Μαρτίου, το αργότερο, εφόσον εξελιχθούν ομαλά οι διαδικασίες, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του χαρακτηρίζει ως πιθανότερη ημερομηνία την 11η Μαρτίου.

Οι επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες αναμένεται να είναι δύσκολες και επίπονες για την ηγεσία της ΝΔ. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αναχαιτίσει τις εσωτερικές πιέσεις όλων όσοι, επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, επιζητούν την προώθηση και την υλοποίηση μέτρων και αποφάσεων που εκφεύγουν της ατζέντας της σημερινής κυβέρνησης. Παράλληλα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις της «τρόικας» και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το «πόσο μακριά θα φτάσουν αυτήν τη φορά ο Τόμσεν και η παρέα του». Οι ανησυχίες τους δεν περιορίζονται μόνον στα πρόσθετα μέτρα που πιθανότατα θα απαιτήσουν για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και το έλλειμμα του 2011. Εκεί η στάση της ΝΔ θα είναι σαφής και ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς επίσης και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όμως στη Λ. Συγγρού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των δανειστών να θέσουν όρους και προϋποθέσεις που μπορεί να συνδέονται είτε με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών (μετάθεση της ημερομηνίας) είτε με την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία όχι μόνο της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και του Μνημονίου που θα την ακολουθεί. Στην περίπτωση αυτή «θα έχουμε σύγκρουση», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αντιλαμβάνονται ότι στην προσπάθειά τους αυτή οι επιτελείς της «τρόικας» θα βρουν συμπαραστάτες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΛΑΟΣ, που για λόγους καθαρά κομματικούς επιθυμούν και επιδιώκουν την παράταση του βίου της κυβέρνησης και παραπομπής των εκλογών στις ελληνικές καλένδες. «Αν ορισμένοι θέλουν να παίξουν κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουν εκλογές γιατί φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού».

Με τη σκληρή στάση που επιλέγει ο πρόεδρος της ΝΔ συμφωνούν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη, που επισημαίνουν ότι στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν της συμφωνημένης ημερομηνίας θα σημάνει μεγαλύτερη φθορά για το κόμμα. Δεν λείπουν, ωστόσο, κι εκείνοι που πιέζουν για ακόμη πιο σκληρή στάση και προτείνουν αποχώρηση αμέσως από την κυβέρνηση και σύγκρουση με την «τρόικα». Από την άλλη, υπάρχουν και στελέχη που εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης, προκειμένου να είναι εκείνη που θα λάβει όλες τις δύσκολες και με πολιτικό κόστος αποφάσεις. Παρατηρούν ακόμη ότι η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια τόσο δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενώ τα περιθώρια για την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Επικαλούνται μάλιστα την περίπτωση του ισπανού Μ. Ραχόι, ο οποίος, όταν εξελέγη πρωθυπουργός, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει θέσεις και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά. Με τις απόψεις αυτές δεν συμφωνεί ο κ. Σαμαράς, καθώς πιστεύει ότι, αν η ΝΔ παρατείνει την παραμονή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θα υποστεί φθορά, καθώς θα κληθεί να συμφωνήσει σε επώδυνα και άδικα μέτρα, με συνέπεια να χάσει έδαφος στην προσπάθειά της για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.


Σχολιάστε εδώ