αμυντικά θέματα

Ξαναχτύπησε ο Μπεγλίτης

• Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο τέως ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης παραδέχτηκε επιτέλους ότι το «ξήλωμα» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχε να κάνει με σενάρια εκτροπής. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι κρίσεις «έγιναν κανονικά»! Και ότι δεν υπήρχε το ίδιο σκεπτικό με τις κρίσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον Αύγουστο του 2009, οι οποίες έγιναν έναν μήνα πριν από τις εκλογές.
Τι να πει κανείς! Η εμμονή του τέως υπουργού να δικαιολογεί μια πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια, η οποία μας έκανε διεθνώς ρεζίλι, έδωσε έναυσμα για διασπορά φημών που διέσυραν τις Ένοπλες Δυνάμεις και καταρράκωσαν το ηθικό των στελεχών, προκαλεί θυμηδία. Αυτό που δεν κατανοεί ο τέως υπουργός είναι ότι κανείς δεν θα έλεγε τίποτα, αν μια σταθερή κυβέρνηση προχωρούσε σε κρίσεις ηγεσίας, αλλά όλοι κατήγγειλαν το γεγονός ότι αυτές, όπως και οι ευρύτατες «καρατομήσεις» των ανώτατων στρατιωτικών συμβουλίων έγιναν από μια κυβέρνηση που «έπεφτε» εντός λίγων ωρών, όπως και έγινε!
• Τα ναυτικά κλιμάκια της Κω και της Καρπάθου καθώς και το ακριτικό Καστελλόριζο επισκέφθηκε ο νέος αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης. Ο αρχηγός επέλεξε τις πρώτες μέρες του χρόνου να επισκεφθεί τους ακρίτες του Αιγαίου, να τους εμψυχώσει αλλά και να περάσει και ορισμένα μηνύματα στην «απέναντι όχθη». Εξ ου και η συμβολική επίσκεψή του στο Διακλαδικό Παρατηρητήριο του Καστελλόριζου. Σωστή κίνηση.

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

• Δύο ηγετικές προσωπικότητες που άφησαν τη σφραγίδα τους στο Πολεμικό Ναυτικό, οι ναύαρχοι ε.α. Τιμόθεος Μασούρας και Θωμάς Κατωπόδης, αμφότεροι αξιωματικοί των υποβρυχίων, βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών για το δίτομο έργο τους «Τα Ελληνικά Υποβρύχια» (Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος, τόμοι Α΄και Β΄, Πειραιάς 2010). Την πανηγυρική εκδήλωση που έγινε λίγα 24ωρα πριν από το τέλος του 2011 τίμησε με την παρουσία του και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Πρόκειται περί ενός εξαιρετικού βιβλίου με σπάνιες φωτογραφίες και πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα, το οποίο η στήλη συνιστά ανεπιφυλάκτως.

Ναρκοαφιέρωμα

• Στο φύλλο της 16.10.11 είχα σχολιάσει, πάρα πολύ ήπια, την απόφαση του ΥΕΘΑ (κ. Π. Μπεγλίτη) να αναθέσει, ύστερα από πολλές παλινωδίες, την καταστροφή των υπόλοιπων ναρκών κατά προσωπικού (το 1/3 είχε ήδη καταστραφεί από κοινοπραξία υπό τα κρατικά ΕΑΣ) σε μια ελληνική εταιρεία, η οποία απείχε μακράν από το να εξασφαλίζει τις αναγκαίες και νόμιμες προϋποθέσεις ανάληψης αυτού του έργου.
• Η εισηγητική έκθεση (ΓΕΣ/ΔΥΠ/5/Οκτ. 11) αποτελεί ένα αγλάισμα σκέψης και ενέργειας. Όντως…
• Όλα υπό την πίεση του ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ και του ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΟ.
• Σταματήσαμε εκεί, ευχόμενοι μάλιστα επιτυχία στην ανάδοχο εταιρεία SOUKOS R.
• Δεν θα επανερχόμαστε αν, εν τω μεταξύ, δεν προέκυπταν θέματα, τα οποία ουδέποτε απασχόλησαν τους αναθέσαντες την εργολαβία, προβλημάτισαν όμως, και πολύ σωστά, τον νέο Α/ΓΕΣ, Αντγο Κων. Ζαζιά, ο οποίος θέλησε, όπως πληροφορούμεθα, να υπεισέλθει σε στοιχειώδεις λεπτομέρειες αλλά και στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.
• Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος των ΕΑΣ, Στ. Ανδριάνης, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το ορθόν της ανάθεσης και επέμενε, μη εισακουόμενος, να συνεχίσουν την καταστροφή τα ΕΑΣ, μήπως και κερδίσουν μερικά ευρώ, που τα έχουν ανάγκη.
• Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΕΑΣ ελάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι θα πάρουν τη συνέχιση του έργου, ξαφνικά όμως «ουρανόθεν επέμφθη» προσφορά της εταιρείας SOUKOS R, η οποία είχε λάβει μέρος στον αρχικό διαγωνισμό, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε για πολλούς και ποικίλους λόγους. Πότε κατάφερε να αναβαπτιστεί η εταιρεία, ώστε να μπει στον χορό;
• Έστειλε μια αρχική προσφορά 492.000 ευρώ (μεγάλη η απόστασή της από αυτήν των ΕΑΣ), δεύτερη 400.000 ευρώ και τρίτη ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ! Τι γίνεται εδώ;
• Πληροφορίες φέρουν την εν λόγω εταιρεία να έχει υπογράψει σύμβαση καταστροφής απλών πυρομαχικών (146/05) με την ΠΑ, την οποία ακόμη δεν έχει φέρει εις πέρας!
• Θα επαναλάβω το τετριμμένο πλέον, ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία, με μικρές εξαιρέσεις, κερδίζει την παρασιτική ύπαρξή της σπαταλώντας κεφάλαια που δεν της ανήκουν. Ιδιαίτερα στο υπουργείο Άμυνας, που δεν σπαταλά μόνο, αλλά σπεκουλάρει σε κέρδη εν ονόματι της πατρίδας.
• Ούτε ο χώρος ούτε οι γνώσεις μου, μου επιτρέπουν να προβώ σε συστηματική ανάλυση στοιχείων, προσφορών κ.λπ. Το κάνει αυτό τώρα το ΓΕΣ. Απλώς σημειώνω την αναλγησία του κράτους έναντι Οργανισμών του (τους διοικούντες των οποίων αυτό διορίζει), που τους παρουσιάζει ως «σεσηπός προϊόν», την ίδια στιγμή που θέλει να τους πουλήσει. Τους απαξιώνει και μετά ψάχνει για αγοραστή…

Συμπέρασμα

• Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, παρουσιάζεται ως αναξιόπιστη χώρα διεθνώς, λόγω ανεπάρκειας των πολιτικών της. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, τα ΕΑΣ φέρουν αρκετό ποσοστό ευθύνης, αλλά και αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια της πολιτικής εξουσίας, γιατί αυτή διορίζει το μάνατζμεντ και τις διοικήσεις.

Miracolo! Miracolo!

• Τα ΕΑΣ έλαβαν, εν μέσω καταιγίδας, δάνειο 20 εκατ. ευρώ! Μπράβο στη γενναία τράπεζα που τα δάνεισε!
• Εναπόκειται στον πρόεδρό τους Στ. Ανδριάνη να βρει τη χρυσή τομή κατανομής του. Στις αμοιβές προσωπικού, τα χρέη (προ ημερών τούς διέκοψαν το ρεύμα) και τη συνέχιση χρηματοδότησης συμπαραγωγών σε εξέλιξη, που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. Τα ΕΑΣ πρέπει να ανακτήσουν το απολεσθέν κύρος τους…
• Αν ακολουθηθεί η παλαιά συνταγή και η διοίκηση υποκύψει στις συνδικαλιστικές πιέσεις, τότε, περί τον Απρίλιο, διοίκηση και εργαζόμενοι ας μπουν στην ταχεία Αθηνών – Σκοπίων να πάνε στην ΠΓΔΜ να δουλέψουν στα ορυχεία…

Δεν ξεχνά…

• Δεν ξεχνά την προηγούμενη ιδιότητά του, του αξιωματικού, ο αν. τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος στις καθιερωμένες ευχετήριες δηλώσεις του στάθηκε δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επιθυμώ επίσης να ευχηθώ ξεχωριστά στα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τους θεματοφύλακες των εθνικών μας δικαίων, που με τον διαρκή αγώνα τους διασφαλίζουν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα…». Το αίμα νερό δεν γίνεται…


Σχολιάστε εδώ