Κάνει καμπάνια για την προώθηση της ομοφυλόφιλης συντροφικότητας!

Μη φανταστείτε όμως ότι η δράση της ΓΓΝΓ θα αφορά κάτι από τα παραπάνω… Η ΓΓΝΓ, λοιπόν, ανακοίνωσε πρόγραμμα με αντικείμενο την προώθηση του σεβασμού στη σεξουαλική διαφορετικότητα αλλά και την εικόνα της ομοφυλόφιλης συντροφικότητας! Ο κρατικός φορέας νεολαίας αποσκοπεί, όπως λέει, στην εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι νέοι στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα που θα έχει τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ» θα υλοποιηθεί το 2012 σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Θετική Φωνή», που ασχολείται με τα θέματα των ομοφυλοφίλων.

Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιδιώκει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος να προωθήσει, τόσο στις νέες και στους νέους όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, το μήνυμα ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, εμποδίζοντας τελικά τους νέους ομοφυλόφιλους να «ζουν όπως και οι άλλοι». Φαινόμενα όπως η βία, σωματική και ψυχολογική, και ο ρατσισμός, που συχνά στιγματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στο περιθώριο, ακόμα και στην αυτοκτονία, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση ενός συστήματος αξιών με σκοπό την κατανόηση των κοινωνικών ωφελειών που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα κάθε μορφής είναι άλλωστε, μας πληροφορεί η ΓΓΝΓ, μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα συνεχές ζητούμενο στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης ευρωπαϊκής κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο. Το πρώτο στάδιο του προγράμματος συνίσταται στη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να προβληθεί η εικόνα της συντροφικότητας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και να εξοικειωθεί η κοινή γνώμη με αυτήν την καθημερινή και ανθρώπινη διάσταση της σχέσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, σε αντίθεση με το συχνά προβεβλημένο από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές στερεότυπο σχέσης που ενέχει χαρακτήρα χυδαιότητας ή αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή κοινωνικού στιγματισμού. Η εκστρατεία περιλαμβάνει καταχωρίσεις στον Τύπο, διανομή φυλλαδίων και άλλου ενημερωτικού υλικού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδων με θέμα τη συμβίωση των γκέι και των λεσβιών εφήβων με τις οικογένειές τους μετά την ανακοίνωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας (coming out), με σκοπό τη στήριξη των ίδιων και την ευαισθητοποίηση των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η επιλογή εκπόνησης του εν λόγω προγράμματος αποτελεί ένα ρηξικέλευθο βήμα υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των νέων που διεκδικούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα της σεξουαλικής τους ταυτότητας» και «πραγματοποιείται για πρώτη φορά από κρατικό φορέα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει ταυτόχρονα έναν νέο δίαυλο προσέγγισης και επικοινωνίας με ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας που υφίσταται διακρίσεις».

Ερωτήματα
Η πρώτη απορία που, καλοπροαίρετα, έρχεται στο μυαλό οποιουδήποτε παρατηρητή είναι γιατί η ΓΓΝΓ επέλεξε τώρα, μέσα στον ορυμαγδό των προβλημάτων και των αδιεξόδων της νεολαίας, να κάνει καμπάνια για το συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον παρατηρούμε ότι το πρόγραμμα βγαίνει λίγους μήνες ή εβδομάδες πριν από την παράδοση της ηγεσίας της ΓΓΝΓ στον επόμενο γενικό, λόγω των συμπεφωνημένων εκλογών. Τι δείχνει άραγε το ότι η ΓΓΝΓ επιλέγει αυτήν τη δράση ως «τελευταία» καμπάνια; Ακόμη μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η «αντιεπικοινωνιακή» χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, μέσα στις εορτές. Υποθέτουμε, μάλιστα, ότι επέλεξαν να βγάλουν το πρόγραμμα στη δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή, αφού είχαν κλείσει οι κυριακάτικες εφημερίδες. Γιατί άραγε; Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, πολύ έντεχνα, ότι πρόκειται για μοναδική πρωτοβουλία κρατικού φορέα, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό ότι τόσο η ΓΓΝΓ όσο και πολλοί άλλοι κρατικοί φορείς έχουν κάνει πολλάκις εκστρατείες κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού. Απλώς μέχρι τώρα οι κρατικοί φορείς επέλεγαν να μην εστιάζουν στους ομοφυλόφιλους, αλλά σε κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν είναι άλλωστε «ρατσιστικό» να θεωρούνται από τους «προστάτες τους», και μάλιστα κρατικούς φορείς, οι ομοφυλόφιλοι ως έχοντες ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας; Ποιος τελικά έχει «κόλλημα»; Και αφήνουμε τελευταίο το κρίσιμο ερώτημα της χρηματοδότησης. Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το κόστος της συγκεκριμένης καμπάνιας; Με ποια διαγωνιστική διαδικασία, από εκείνες που ευαγγελιζόταν μέχρι πρόσφατα η ΓΓΝΓ, επιλέχθηκε η θεματολογία και η συγκεκριμένη συνεργασία; Πόσες φορές έχει συνεργαστεί η συγκεκριμένη ΜΚΟ με τη ΓΓΝΓ, πότε και πώς πάρθηκε η απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Δεν σκέφθηκε κανένας στην Αχαρνών ότι με τις συγκεκριμένες επιλογές είναι πιθανό να δημιουργηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα και να χαθεί ο στόχος που βάζουν; Ουδείς επιθυμεί να γίνονται οι νέοι θύματα των επιλογών τους, λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, αλλά μήπως τελικά η ΓΓΝΓ «χάνει το δάσος»; Εμείς κάνουμε τις ερωτήσεις που καλόπιστα θα έκανε κάθε ενημερωμένος παρατηρητής και περιμένουμε τις απαντήσεις. Γιατί δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι είμαστε «ανοιχτοί», «διαφανείς» και «διαυγείς», πρέπει και να το αποδεικνύουμε…

****

Πράσινες συζητήσεις

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες της εφημερίδας, παράλληλα με όσα ακούσατε μέχρι σήμερα για τη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα. Εμείς όμως οφείλουμε να σας παρουσιάσουμε κάποια από τα γεγονότα που δεν θα δείτε αλλού, διότι οι νέοι του Κινήματος, ακόμη και όταν είναι υψηλόβαθμα στελέχη, δεν έχουν μεγάλο πέρασμα στα ΜΜΕ… Για όσους δεν το γνωρίζουν ή το έχουν ξεχάσει, σημειώνουμε ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος υπάρχουν τρία νεαρά στελέχη, με μεγάλη επιρροή στη νεολαία του κόμματος: Ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής (φωτό), ο επικεφαλής του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών Δημήτρης Σακελλάρης και ο πάλαι ποτέ «επικεφαλής» των νεαρών εκσυγχρονιστών Νίκος Ανδρουλάκης. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος είχε εκλεγεί και πρώτος σε ψήφους, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί οργανωτικό και πολιτικό κεφάλαιο της ομάδας Βενιζέλου. Οι δύο πρώτοι, Πανταζής και Σακελλάρης, ανήκουν στο λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», το οποίο είχε στηρίξει παλαιότερα με πάθος τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά εκφράζεται με σκληρή γλώσσα για την τελευταία κυβερνητική διετία του Κινήματος. Ο γραμματέας της Νεολαίας στην τοποθέτησή του άσκησε κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, στο πλαίσιο των απόψεων που σας έχουμε παρουσιάσει αρκετές φορές, πλέον της κριτικής για την επιλογή συμμετοχής της Άκρας Δεξιάς στην κυβέρνηση. Εστίασε στην ανάγκη εκκίνησης των εσωκομματικών διαδικασιών (που θα συμπαρασύρουν και τη Νεολαία), με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο τη συζήτηση από τη βάση ως την κορυφή για αναλυτική αυτοκριτική, για μια νέα πολιτική πρόταση, με νέα πρόσωπα, νέα όργανα και νέα ηγεσία. Ο Δημήτρης Σακελλάρης, από την άλλη, άσκησε πολύ σκληρή κριτική, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το έριξαν τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και έφεραν απέναντι την κοινωνία. Η βάση της ανάλυσης Σακελλάρη ήταν ότι ο «μνημονιακός μονόδρομος» οδηγεί σε διάλυση το ΠΑΣΟΚ και ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει, δεν θα έχει πια μέλλον. Εστίασε μάλιστα στο πολιτικό περιεχόμενο των όποιων υποψηφίων προέδρων, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο που πρέπει να λύσει το Κίνημα δεν είναι ποιος θα κάτσει στον προεδρικό θώκο, αλλά τι θα εκφράζει πολιτικά.

Πράσινες
αντεγκλήσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το στιγμιότυπο του διαλόγου που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο μεταξύ του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή και του υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου. Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκούσε ο γραμματέας της Νεολαίας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η νέα γενιά της χώρας θα «λουστεί» το σύνολο των αποτελεσμάτων των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν για τα επόμενα 15-20 χρόνια και άρα δικαιούται να ξέρει εκ των προτέρων λεπτομέρειες. Απευθυνόμενος κυρίως προς τους υπουργούς που συμμετείχαν, ανέφερε, απ’ όσα μάθαμε, ότι οι νέοι πρέπει να ξέρουν πόσο «υποθηκεύετε» και «υποθηκεύεται» το μέλλον τους, σημειώνοντας τόσο τα νέα μέτρα όσο και το θέμα του δικαίου που θα διέπει τη σύμβαση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, ύστερα από σχεδόν έξι ώρες συνεδρίασης, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε αναφερθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και το περιεχόμενό της! Αυτό το σημείο της τοποθέτησης του Κώστα Πανταζή προκάλεσε την παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά, τονίζοντας ότι ο γραμματέας της Νεολαίας έχει κάποιο δίκιο στην ανάλυσή του, αλλά δεν πρέπει να λέγονται έτσι, και μάλιστα δημόσια, αυτά τα πράγματα διότι ρίχνουν νερό στο μύλο απόψεων όπως αυτές που εκφράζουν οι καθηγητές Μαριάς, Μπέης κ.λπ. Ο Κώστας Πανταζής απάντησε στον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι κακώς εκλαμβάνει ως προσωπική αιχμή την τοποθέτησή του. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανταπάντησε ότι δεν είναι τα πράγματα όπως τα βλέπει ο γραμματέας των «μικρών» και τον κάλεσε σε «πηγαδάκι» στην άκρη της αίθουσας για να το συζητήσουν καλύτερα! Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέλυσε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και του διεθνούς πλαισίου στον γραμματέα της Νεολαίας και εκείνος ζήτησε από τον υπουργό να βάλει «κόκκινες γραμμές» για τη χώρα και τις επόμενες γενιές.

****

ΓΑΛΑΖΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Συγγρού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά, όπως ξέρετε, οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι δεν οριστικοποιούνται από την αρχή. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε όσα ονόματα έχουμε διασταυρώσει μέχρι στιγμής. Κατ’ αρχάς έχουμε τη μικρή αλλά πλήρως αξιόμαχη ομάδα των «επίσημων» ΟΝΝΕΔίτικων υποψηφιοτήτων, δηλαδή ενεργών μέχρι σήμερα ΟΝΝΕΔιτών που θα κατέβουν υποψήφιοι. Πρώτος στη λίστα είναι ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς, έχει συγκροτήσει πολύ ισχυρό μηχανισμό και έχει πολύ ενεργό παρουσία στα τοπικά ζητήματα του Πειραιά. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η ΟΝΝΕΔ έχει ένα τόσο υψηλά ιστάμενο στέλεχος υποψήφιο σε εκλογή με σταυρό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα από πλευράς ΟΝΝΕΔ θα είναι υποψήφιοι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Ρέθυμνο, ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Ημαθία, ο Παντελής Τσακίρης στη Β’ Θεσσαλονίκης και ο Γιώργος Τοπαλίδης στην Κοζάνη. Οι «επίσημοι» υποψήφιοι της ΟΝΝΕΔ θα έχουν την πολυεπίπεδη στήριξη της Μεσογείων και της οργάνωσης γενικότερα, στο πρότυπο των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η ΟΝΝΕΔ θέλει να υποστηρίξει λίγους αλλά εκλεγόμενους υποψηφίους και όχι να «γεμίσει ψηφοδέλτια». Από εν ενεργεία ΟΝΝΕΔίτες συζητούνται ακόμη τα ονόματα των Παναγιώτη Κουτσογιάννη (Β’ Αθήνας), Κώστα Ιωάννου (Υπόλοιπο Αττικής), Δήμητρας Λυγούρα (Ηλεία) και Γιάννη Τζεβελέκου (Σέρρες), αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Πέρα όμως από τους εν ενεργεία ΟΝΝΕΔίτες συζητούνται και άλλοι νεαρής ηλικίας υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς η Συγγρού δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανανέωση των ψηφοδελτίων αλλά και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, νέους σε ηλικία υποψηφίους θα έχουμε στη Β’ Αθήνας τους Νίκο Κωστόπουλο (οικονομολόγο, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και γιο πρώην βουλευτή Αρκαδίας), Δέσποινα Μπακάλη (επιχειρηματία και στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην αντιπρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας), Αλέξανδρο Αρβανιτάκη (διεθνολόγο, συνεργάτη του Χρ. Λαζαρίδη) και Βάσω Τζότζολα (δικηγόρο, πρώην αν. γραμ. Τύπου της ΝΔ). Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι -νεαρής ηλικίας μεν, αλλά εξόχως προβεβλημένοι- οι Νότης Μηταράκης, Βασίλης Κικίλιας και Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ παρατηρείται δυστοκία στην ανεύρεση άλλων νέων σε ηλικία προσώπων, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μάλλον άνισος με τα ηχηρά ονόματα της περιφέρειας. Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι πιθανότατα υποψήφιες οι Λιάνα Γούτα και Άννα Ευθυμίου, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της Πόπης Καλαϊτζή, λόγω της θητείας της ως Επάρχου Λαγκαδά αλλά και της γνωστής κόντρας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στην Πέλλα θα είναι υποψήφιος ο Διονύσης Σταμενίτης (πολιτικός μηχανικός), ενώ στις Σέρρες ακούγεται το όνομα του επιχειρηματία Θόδωρου Καμπούρη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα μαθαίνουμε ότι νεαρούς σε ηλικία υποψηφίους θα έχει η ΝΔ στην Αρκαδία (Βασίλη Κοντοζαμάνη και Κώστα Βλάσση), στην Ηλεία (Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Διαµαντή Σεϊτανίδη), στην Κορινθία (Χρήστος Δήμας και Βασίλης Μπαλάφας). Ονόματα προστίθενται (και ενίοτε αφαιρούνται…) από τις λίστες συνεχώς, καθώς η Συγγρού προσπαθεί να τελειώσει με το θέμα της καλύτερης δυνατής συγκρότησης των ψηφοδελτίων, οπότε θα επανέλθουμε σύντομα.

****

Υπερασπιστές των Παιδιών

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών», που υλοποιείται από την UNICEF σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού, που εδρεύει στη Γενεύη, ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για την προστασία των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, μαθαίνουν τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση). Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά διασκεδάζουν, παίζουν, προβληματίζονται, μαθαίνουν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν, εφόσον το επιθυμούν, κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα αποτελέσματα της δουλειάς των παιδιών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στον χώρο του, όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από την UNICEF για τη συμμετοχή τους αυτή.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

2012 ευχές
Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες μας να έχουν μία χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη, προκοπή και επιτυχία. Να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Ευχόμαστε σε όλους όσοι ασχολούνται με τις οργανώσεις νέων να κάνουν αποτελεσματική δουλειά. Και σε όλους τους νέους να προκόψουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, με όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Και ακόμη, ο καθένας μας να είναι όπως ακριβώς επιθυμεί…
Στιγμιότυπο
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (ή του διευρυμένου οργάνου που υποτίθεται ότι ήταν το ΠΣ) κάθονταν στη σειρά, ο ένας δίπλα στον άλλο, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Πανταζής και Δημήτρης Σακελλάρης. Να σημαίνει κάτι αυτό για το μέλλον ή απλώς ήθελαν να αποφύγουν κακές «μνημονιακές» παρέες δίπλα τους;
Απορία
Αφού η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο διευρυμένη (και με απλούς βουλευτές, εντέχνως επιλεγμένους) και αφού τελικά μέχρι και «περαστικοί» έμπαιναν στη συνεδρίαση (όπως κάποιος υφυπουργός, που «πέρασε» από τα γραφεία), γιατί η Νεολαία του Κινήματος δεν απαίτησε να συμμετέχει ολόκληρη η Συντονιστική της Γραμματεία στη συνεδρίαση; Τουλάχιστον αυτοί έχουν και κάποια θεσμική κομματική θέση…
Βενιζελικοί
Ένας από τους βασικούς οργανωτικούς και πολιτικούς εγκεφάλους του στρατοπέδου Βενιζέλου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πάλαι ποτέ ομαδάρχης των «εκσυγχρονιστών» στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ συμπαρατάσσεται κα πάλι, όπως και το 2007, στο πλευρό του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει «όλο το παιχνίδι» με το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ στις ηλικίες έως 40 ετών, καθώς έχει απόλυτο έλεγχο της ομάδας στη Νεολαία αλλά και πλήρη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας. Δεν φαίνεται, πάντως, να έχουν αναδειχτεί δίπλα του άλλα στελέχη της Νεολαίας…
Λοβερδικοί
Αντίθετα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει συγκροτήσει κάποιον μηχανισμό. Είχε φροντίσει από νωρίς να κάνει σημαντικό άνοιγμα σε στελέχη Νεολαίας. Βασικός οργανωτικός του εγκέφαλος είναι το παλιό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Χρήστου, ο οποίος αποτελεί εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια φίλο και συνεργάτη του υπουργού, από την εποχή που και οι δύο βρίσκονταν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο ένας ως καθηγητής και ο άλλος ως μέλος και αργότερα επικεφαλής της ΠΑΣΠ. Στο γραφείο του Λοβέρδου μαθαίνουμε ότι εργάζονται, επίσης, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Αρκαδινός και Ζακυνθινός, καθώς και ο Λαμπρίδης από τη Σπουδάζουσα.
Οι άλλοι
Μόλις ολοκληρωθεί το παζλ των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, θα ασχοληθούμε και με τους νεαρούς ομαδάρχες των άλλων υποψηφίων. Ήδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκροτεί ισχυρή ομάδα, αν και προς το παρόν αποτελείται από νεαρά στελέχη με επιρροή στην κοινωνία, αλλά όχι στον μηχανισμό. Αν παραμείνει στην κούρσα, θα επανέλθουμε και με ονόματα…
Ομάδα
Από τη Νεολαία, και ιδιαίτερα από την πλευρά Πανταζή, κρατήστε τα ονόματα των Χρηστίδη, Καρβούνη, Κουκουδάκη και Ζαλοκώστα. Κάτι μας λέει ότι θα τους βρούμε μπροστά μας, όταν οριστικοποιηθούν «οι άλλοι» που γράφουμε παραπάνω…
Πρόβλεψη Ι
Αν και όλα είναι σχετικά, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, εμείς προβλέπουμε ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ (αν συνεχίσει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ…) θα έχει διαδικασίες, νέα ηγεσία και νέα όργανα εντός του έτους, ίσως πριν ολοκληρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες το Κίνημα. Μάλλον έχουν αργήσει…
Απολογισμός
Τον ετήσιο απολογισμό της ετοίμαζε η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει ήδη κυκλοφορήσει. Είναι πολύ περήφανοι και ευχαριστημένοι οι ΟΝΝΕΔίτες για τη δουλειά που έχουν κάνει…
Ικανοποίηση
Το ίδιο ικανοποιημένοι είναι και στη Συγγρού από τη δουλειά των «μικρών». Όσο πιο ψηλά τα κλιμάκια, τόσο μεγαλύτερη η ικανοποίηση. Ελπίζουμε ότι καταλάβατε…
Σχεδιασμός
Βάζουμε και στοίχημα ότι αυτή η ικανοποίηση και η συνεργασία Μεσογείων – Συγγρού θα εξελιχθούν σε κάτι πολύ καλό. Ίσως μάλιστα να αφορά κάτι που δεν έχουμε δει τα τελευταία είκοσι, τουλάχιστον, χρόνια από πολιτική νεολαία. Ας μη βιαζόμαστε όμως…
Βαρύτητα
Αν δεν τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις, η γαλάζια νεολαία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση το επόμενο διάστημα στα θέματα παιδείας και ιδιαίτερα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Λέτε να μας ετοιμάζουν εκπλήξεις;
Επιτυχία
Πάντως, στη Μεσογείων λένε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προσέλευση νέων μελών και την ενασχόλησή τους στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Για να δούμε αν το νέο μείγμα (περισσότερη πολιτική, λιγότερο lifestyle) θα κρατήσει τους ΔΑΠίτες…
Πρόβλεψη ΙΙ
Είναι προφανές ότι το 2012 θα είναι η γραμμή εκκίνησης και των υποψήφιων διαδόχων Παπαμιμίκου. Ήδη προθερμαίνονται οι Ιωαννίδης, Μαρτάτος, Σακαρετσάνος, παίζει φυσικά και πάλι ο Αξιώτης, ενώ θα έχουμε τουλάχιστον ένα νέο πρόσωπο στο κάδρο σύντομα…
Απάντηση
Ως απάντηση σε σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με την έλλειψη ΟΝΝΕΔιτών στα Επιμελητήρια, πρέπει να εκλάβουμε δελτίο Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Εξέλεξαν τρία στελέχη, μας ενημέρωσαν, στο Επιμελητήριο του νομού και μάλιστα ένας, ο Κώστας Γαβιώτης, εκλέχθηκε και αναπληρωτής πρόεδρος. Άντε και εις ανώτερα…

****


Σχολιάστε εδώ