MUSIC+ MEDIA

// Καθώς η χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της, τα οικονομικά προβλήματα όλης της αγοράς αρχίζουν να γίνονται πλέον αξεπέραστα, σε σημείο που και οι πολυεθνικές δισκογραφικές να αρχίζουν πια να αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές περικοπές εξόδων.
// Η κίνηση της «Ελευθεροτυπίας» για ένταξή της στο άρθρο 99 ήταν μεν μια φυσική εξέλιξη, από την άλλη, όμως, ακόμα κι έτσι υπήρχαν εταιρείες δισκογραφικές και κινηματογραφικές που την απεύχονταν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιταχύνει διαδικασίες στον μεγαλύτερο εκδοτικό όμιλο της χώρας.
// Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούμε να μιλάμε για καταστροφικές εξελίξεις, καθώς τα ανοίγματα που υπάρχουν σε δισκογραφικές και σε εταιρείες κινηματογραφικών δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλα και θα είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν με δεδομένη την πλήρη αποδυνάμωση του λιανεμπορίου.
// Τις ημέρες αυτές η πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 50%, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν για τίποτε άλλο πέρα από τα απολύτως απαραίτητα.
// Όπως γράψαμε πρόσφατα, θετική εξέλιξη για τον κλάδο της μουσικής βιομηχανίας είναι η συμφωνία για τη δημιουργία της ΓΕΑ από τις Grammo, Ερατώ και Απόλλων. Στόχος του οργανισμού δεν είναι απλώς η ενιαία είσπραξη συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού για το παρεξηγημένο θέμα των δικαιωμάτων.
// Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με πρωτοβουλίες του ΔΣ της ΓΕΑ, το οποίο αποτελείται από καταξιωμένα στελέχη της δισκογραφίας, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας έχουν αρχίσει να αλλάζουν την άκαμπτη στάση τους για τα θέματα πειρατείας.
// Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρούμε ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το 2012, καθώς όλες οι δυτικές χώρες αρχίζουν να εφαρμόζουν μια όλο και πιο αυστηρή στάση απέναντι στην πειρατεία περιεχομένου.
// Η τεχνολογία έχει πλέον ωριμάσει και σε κάθε αγορά υπάρχουν αξιόλογες νόμιμες υπηρεσίες, που κάνουν αρκετά έντονο lobbying ώστε να αποκλειστούν μικρά και μεγάλα πειρατικά sites.
// Το αργότερο πριν από το Πάσχα στη χώρα μας θα έχουμε πολλές και καλές νόμιμες μουσικές υπηρεσίες, άρα θα πρέπει να θεωρούμε ότι αντίστοιχη θα είναι η στάση και των ελλήνων internet providers.
// Σε αυτό σίγουρα θα παίξει ρόλο και το ότι η Google ετοιμάζεται να κάνει πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών του YouTube στην Ελλάδα.
// Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οι έλληνες χρήστες παρακολουθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο video τον μήνα στο YouTube, νούμερο το οποίο μας κατατάσσει στο top 10 των χωρών παγκοσμίως, ξεπερνώντας χώρες μεγέθους Πολωνίας σε κίνηση.
// Το ότι το YouTube καταλήγει σε συμφωνίες με εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων σημαίνει ότι θα μπορεί σε αυτήν την κολοσσιαία κίνηση να πουλάει διαφήμιση, την οποία η Google είναι διατεθειμένη να μοιράζεται με τους δικαιούχους.
// Αυτό κατʼ αρχάς σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι δημιουργοί θα μπορέσουν να αρχίσουν να καλύπτουν από κάπου μέρος της επένδυσής τους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαφήμισης που θα μοιραστούν θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά ελλήνων παραγωγών περιεχομένου.


Σχολιάστε εδώ