2.500.000 οικογένειες ζουν στο όριο της φτώχειας

Οι, συνήθως, γιορτινές χριστουγεννιάτικες μέρες μοιάζουν με παρελθόν, ενώ κυριαρχεί πια η αβεβαιότητα του ελληνικού λαού για το μέλλον, ο φόβος για χρεοκοπία της χώρας, η οργή για τους πολιτικούς υπευθύνους που οδήγησαν στη σημερινή καταστροφή (εθνική και οικονομική). Σε αντίθετη με τους τρεις κυβερνητικούς «εταίρους» (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ), σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η μόνη απάντηση στα οξύτατα προβλήματα και τα κοινωνικά αδιέξοδα είναι η προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναστραφεί το καταστροφικό κλίμα που επικρατεί την τελευταία διετία.

Αναφανδόν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής τάσσονται οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων (Κ. Τσικρικάς, Ηλ. Ηλιόπουλος, Ηλ. Βρεττάκος και Δημ. Αγκαβανάκης, Δεσπ. Σπανού / ηγεσία της ΑΔΕΔΥ) όπως και το προεδρείο της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος, Ν. Κιουτσούκης, Γ. Γαβρίλης, Γ. Πέρρος). Στην ΑΔΕΔΥ η συμπαράταξη είναι σαφής (με όλες τις εύλογες διαφοροποιήσεις), σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ, στην οποία η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ τηρεί στάση αναμονής εν όψει των ενδοκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση συγκλίνουν σε έναν πιο ενεργό, παρεμβατικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος με ενιαία δράση και το ΠΑΜΕ προχωρεί, όπως πάντα, σε δυναμικές κινητοποιήσεις χώρια από τις άλλες παρατάξεις.

Σημειώνεται ότι μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Πατησίων, καθώς έπειτα από καταγγελίες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με έκθεση-καταπέλτη, απευθύνεται στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υπενθυμίζει την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τις κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Το ΔΓΕ απευθύνεται και στην «τρόικα» εξωτερικού, με την επισήμανση ότι οι διεθνείς συμβάσεις θέτουν σαφή όρια στις οικονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της. Ευθείες όμως βολές και κατά της διετούς διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου εξαπολύει ο διεθνής οργανισμός, που υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, και τα εξής: Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις, ως αποτέλεσμα των Μνημονίων, καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις όπως:

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι δίκαιοι όροι αμοιβής και εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και ο κοινωνικός διάλογος για την άσκηση πολιτικών απασχόλησης και ασφάλισης. Και μπορεί ο κ. Παπαδήμος, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, στους οποίους κοινοποιήθηκε η έκθεση, να απέφυγαν κάθε σχόλιο, όμως σημαντικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στηρίζονται σ’ αυτήν και «πιέζουν» τις ηγεσίες τους να συμμορφωθούν και να αντιμετωπίσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την «τρόικα» και τα Μνημόνια. Επειδή μάλιστα «εκεί ψηλά» στις ηγεσίες γνωρίζουν την επιρροή των συνδικαλιστικών παρατάξεων στα «παιχνίδια εξουσίας», οι πρώτες επιπτώσεις είναι πια εμφανείς. Έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που εισπράττει τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών από όλη τη χώρα για την επιλογή να συμμετάσχει σε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση, εμφανίζεται αμετακίνητος τόσο ως προς τον χρόνο των εκλογών (περί τις 19 Φεβρουαρίου) όσο και στην άρνησή του για ανάληψη ευθυνών, όπως ήταν η πρόταση του υπουργού Εργασίας για μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2012 (σ.σ.: από το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε ανοιχτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου, όταν άλλοι τάσσονταν υπέρ της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων). Μάλιστα η συγκέντρωση των αντιμνημονιακών που διοργάνωσε ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης, στην οποία συμμετείχαν στελέχη όπως οι κ. Ν. Νικολόπουλος, Ν. Κιουτσούκης (πρόεδρος ΔΑΚΕ), Φίλ. Ταυρής, Γ. Βασιλόπουλος (ΕΚΑ) εξελίχθηκε σε εκδήλωση κατά του Μνημονίου. «Εκλογές για να αλλάξει η μνημονιακή πολιτική» ήταν η κοινή θέση-αίτημα των συγκεντρωμένων. Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο του το «ΠΑΡΟΝ», η μάζωξη έγινε σε ταβέρνα της Δάφνης που ονομάζεται «Αντιμνημονιακή», στην οποία τραγουδά η «Αντιμνημονιακή Κομπανία».

Ως προς τις προθέσεις του κ. Μανώλη, πληροφορούμαστε ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις επικείμενες εκλογές». «Στα καρφιά» και η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚΕ, που εμφανίζεται συσπειρωμένη σε δύο πόλους. Απ’ τη μια η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ υπό τον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο και απ’ την άλλη η πιο ξεκάθαρη και δραστήρια αντιμνημονιακή, υπό τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου κέρδισε την προεδρία του κόμματος χάρη και στην υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.

Η ηγετική ομάδα ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ σε όλη τη διάρκεια της επέλασης της «τρόικας» διατήρησε έστω και υποτυπώδεις επαφές με την κυβέρνηση Παπανδρέου, φάνηκε όμως απρόθυμη και «αδύναμη» να ματαιώσει τα Μνημόνια της ντροπής και της υποταγής, που εξόντωσαν τον ελληνικό λαό και διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες.

Η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ επέλεξε να πολεμήσει πρόσωπα, όπως τον σκληρό μνημονιακό Α. Λοβέρδος, που προαλείφεται για διάδοχος του κ. Παπανδρέου, ή τον επίσης σκληρό εκσυγχρονιστή Γ. Ραγκούση, και λιγότερο την απάνθρωπη και άδικη πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στη ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ (παρότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητεί τρόπους και διεξόδους για παραμονή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ) η ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ δεν φαίνεται να πείθεται από τις δηλώσεις μετανοίας των κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ευάγγ. Βενιζέλου. Η όποια τοποθέτηση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι συνδικαλιστές, θα εκφραστεί «όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα». Αντιθέτως οι αντιμνημονιακοί συνδικαλιστές Ν. Φωτόπουλος, Στ. Σαλουφάκου (ΕΚΑ) Μετ. Στεκουλέα (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων) όπως και ο πρόεδρος του ΕΚ Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αδιάφοροι για τις ενδοπασοκικές τριβές και τους διαγκωνισμούς για την προεδρία «όσων στήριξαν και ψήφισαν την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ευρωπαϊκή εποπτεία και εφάρμοσαν αποφάσεις που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, φτωχοποίησαν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, έκλεισαν επιχειρήσεις και δημιούργησαν στρατιές ανέργων».

Οι αντιμνημονιακοί συνδικαλιστές, που εκφράζουν και τα περισσότερα μέλη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, προσδοκούν την ανάδειξη ηγεσίας από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ τις οποίες επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τόσο η ηγεσία όσο και το υπουργικό επιτελείο του κ. Παπανδρέου. Η θεοποίηση των «αλλαγών», που όσες συντελέστηκαν ήταν σε βάρος του ελληνικού λαού, απορρίπτεται από τη συγκεκριμένη ομάδα των συνδικαλιστών, που υποστηρίζουν ριζικές ανακατατάξεις.

Και συμφωνούν εν πολλοίς με την επισήμανση του Γ. Παναγιωτακόπουλου (μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου) σύμφωνα με την οποία «η χώρα βαδίζει ακυβέρνητη, ο λαός οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης περικυκλωμένο από δεκάδες δελφίνους και υποψήφιους αρχηγίσκους, ενώ η κοινωνία του γυρνάει την πλάτη…».

• Η εμπλοκή στη μείωση των επικουρικών συντάξεων που εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και αρνήθηκε η ΝΔ δημιουργεί αιχμηρά ερωτήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως μας πληροφορούν οι πιο αρμόδιοι, οι καθηγητές Αλ. Μητρόπουλος και Σ. Ρομπόλης, η μείωση των επικουρικών συντάξεων προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2012, που ήδη ψήφισαν οι «μνημονιακοί εταίροι».


Σχολιάστε εδώ