Όλα του γάμου δύσκολα…

ΕΝ μέσω διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να δρομολογήσει τις αναγκαίες αποφάσεις και να θέσει τις βάσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων. Η προσπάθεια γίνεται πιο δυσχερής λόγω των αρρυθμιών που παρουσιάζει η κυβέρνηση, τη συνεχιζόμενη φιλολογία για τον χρόνο των εκλογών αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών. Παράλληλα, στην κυβέρνηση έχουν «μεταφερθεί» και τα ανοιχτά εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, με τους επίδοξους «δελφίνους» να ανταλλάσσουν βολές με φόντο τη διαδοχή. Ο Λ. Παπαδήμος είναι προβληματισμένος και ενοχλημένος με την εικόνα της κυβέρνησης και διεμήνυσε προς τους υπουργούς να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Μέσω του εκπροσώπου του επισήμανε ότι «δεν είναι όμηρος κανενός», θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η τύχη της κυβέρνησης εξαρτάται απόλυτα από τα κόμματα που τη στηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό ανακυκλώνονται σενάρια περί ανασχηματισμού, με αντικατάσταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, όταν κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Σημείο τριβής, τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα αλλά και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης. Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων, πιθανότατα και τη ρύθμιση για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, ενώ εμμένει στη θέση της ότι τα όποια νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν μετά τις εκλογές. Ως προς τις εκλογές, η ΝΔ επιμένει να διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ, αντίθετα, ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε εκ νέου παράταση της θητείας.
Αβεβαιότητα
ΠΑΡΑΤΑΣΗ στο κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας στο ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου μετατέθηκε για μεθαύριο Τρίτη, οπότε αναμένεται ο Γ. Παπανδρέου να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για την «επόμενη ημέρα». Η αναβολή αποφασίστηκε λόγω της διπλής συνεδρίασης (Τετάρτη- Πέμπτη) του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναβολή προκάλεσε έντονη δυσφορία μεταξύ των στελεχών που θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να καθυστερήσει τις εξελίξεις. Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε δριμύτερος στην κριτική του για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε λάθος το Μνημόνιο, ενώ επέκρινε τον τέως πρωθυπουργό ότι διόρισε υπουργούς άπειρους πολιτικά και φίλους του. Αναταράξεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, που ζήτησε εκλογές το αργότερα μέχρι τον Μάρτιο, ενώ για τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις εκλογές. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις και εξέφρασε την αντίθεσή του στη «λύση» της διαρχίας. Από την πλευρά της, η Ά. Διαμαντοπούλου είναι κατά της επίσπευσης των διαδικασιών, ενώ ο Γ. Ραγκούσης επανήλθε στη θέση του η εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει με κάλπη και από τη βάση του κόμματος.
Φιλολογία
Η δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των νυν και πρώην βουλευτών προκάλεσε τη… συνήθη φιλολογία. Ότι στις δηλώσεις καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά παραμένει άγνωστος ο τρόπος που αποκτήθηκαν. Ενώ η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα και τα «πόθεν έσχες» των επιχειρηματιών της χώρας!.. Σοβαρές μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει, πλουσιότερος και με αυξημένα έσοδα ο Γ. Καρατζαφέρης, φτωχότερη κλασικά η… Αλ. Παπαρήγα. Από τους πλέον εύπορους και η Ντ. Μπακογιάννη, που μαζί με τον σύζυγό της (Ισίδ. Κούβελο) διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις και ακίνητη περιουσία. Βουλευτές με καταθέσεις στην Ελβετία δεν υπάρχουν (τουλάχιστον δεν το δήλωσαν…), αλλά έντεκα (11) εξ αυτών απέσυραν καταθέσεις 100.000-400.000 ευρώ, χωρίς να αποσαφηνίζεται το πού διοχετεύτηκαν τα χρήματα. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν ορκωτοί λογιστές, ενώ τα ονόματα των βουλευτών τηρούνται μυστικά μέχρι νεωτέρας. Ανειλικρινής κρίθηκε η δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε… ξεχάσει να δηλώσει το περιβόητο σπίτι του στην περιοχή της Ακρόπολης. Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού, που υποστήριξε ότι έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περιουσιακή κατάστασή του.
Κλειστόν άστυ
ΑΛΛΑΖΕΙ προς το χειρότερο η εικόνα της Αθήνας. Η οικονομική κρίση, η εγκληματικότητα και η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Λόγω της ύφεσης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η φτώχεια και η εγκατάλειψη εξαπλώνονται. Υπάρχει ραγδαία αύξηση του εμπορίου ναρκωτικών, της πορνείας, του παρεμπορίου, που δημιουργούν κλίμα εντεινόμενου φόβου και ανασφάλειας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Λόγω και των αναρίθμητων απεργιών και διαδηλώσεων έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ξένων επισκεπτών, με αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι εκπέμπουν SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση και την Πολιτεία τη λήψη σειράς μέτρων για την αναστροφή της κατάστασης. Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι αναφορές του δημάρχου Γ. Καμίνη κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ενθαρρυντικές, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για την ένταση των μέτρων φύλαξης και ασφάλειας του κέντρου της Αθήνας. Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής απέδωσε ολιγωρία και ανεπάρκεια στον δήμαρχο Αθηναίων και δευτερευόντως στον υπουργό Υγείας.


Σχολιάστε εδώ