υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Αν οι απόψεις που διατύπωνε πριν από μερικούς μήνες, επιδοτούμενη από νορβηγική ΜΚΟ που είχε χρηματοδοτήσει και την καμπάνια υπέρ του Σχεδίου Ανάν, η κ. Πραξούλλα Αντωνιάδου αντιμετωπίζονταν όπως οι γνωστές απόψεις όσων πιστεύουν ότι για την κυπριακή τραγωδία ευθύνονται εξίσου με τους Τούρκους, αν όχι και περισσότερο, οι Ελληνοκύπριοι, η επιλογή της για τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας στην κυβέρνηση Χριστόφια μετατράπηκε σε ανησυχία.

• Με το κλίμα αυτό που έχει δημιουργηθεί με τις απόψεις της νυν υπουργού Ενέργειας, μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να περάσει η αποκάλυψη της «Σαμπάχ» ότι η κυβέρνηση Χριστόφια προτείνει ουσιαστικά τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου με την Τουρκία, υποστηρίζοντας την ιδέα διαφόρων «τεχνοκρατών» που θεωρούν ότι ο μοναδικός τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ είναι με αγωγό διά μέσου της Τουρκίας.

— Η κυπριακή κυβέρνηση, αν και διέψευσε ότι έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις ο κ. Χριστόφιας, δεν έπεισε ότι απορρίπτει κάθε τέτοια ιδέα, της διασύνδεσης δηλαδή της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού με την Τουρκία και τα στρατηγικά συμφέροντά της για κατοχύρωση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.

— Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον κ. Χριστόφια και την κυβέρνησή του. Αλλά η -έστω και ειλικρινής- πρόθεσή του να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια, με την ελπίδα ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα δεχθούν να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού με δέλεαρ το φυσικό αέριο, τείνει να πάρει επικίνδυνο δρόμο. Μην εκπλαγείτε εάν με την τακτική αυτή τελικά μπει και το θέμα του φυσικού αερίου και του αγωγού εξαγωγής του προς την Ευρώπη στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τότε η Λευκωσία θα καλείται να καταβάλει και… ανταλλάγματα στο τέλος, προκειμένου να της επιτρέψουν οι Τουρκοκύπριοι την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

— Κανονικός «πόλεμος» στο ΥΠΕΞ, με τον κ. Γιώργο Δημητριάδη να αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ενημερώσει σε «Διασυλλογική συνάντηση» για την πρόταση την οποία συνέταξε για την αλλαγή του Οργανογράμματος του ΥΠΕΞ, έργο που του είχε αναθέσει ο Δ. Δρούτσας. Η αντίδραση προήλθε από τον γενικό πρόξενο Βανκούβερ και μέλος της ΕΔΥ Γ. Αϋφαντή, ο οποίος αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του κ. Δημητριάδη να συγκαλεί τέτοιου είδους συνελεύσεις για να ενημερώσει σχετικά με προτάσεις για τις οποίες δεν έχει καν λάβει γνώση το ΔΣ της ΕΔΥ:
«Το κείμενο του ”πορίσματος Δημητριάδη” ποιον εκπροσωπεί; Η ΓΣ και το ΔΣ της ΕΔΥ όχι μόνο δεν το γνωρίζουν, αλλά ούτε καν έχουν αποφανθεί υπέρ της σκοπιμότητας νʼ αλλάξει εκ βάθρων ο ισχύων Οργανισμός. Όσοι δε αφελείς συνέπραξαν με κατάθεση ιδεών στη σκηνοθεσία του ”brainstorming” που τάχα προηγήθηκε του ”πορίσματος Δημητριάδη” θα έχουν πλέον αντιληφθεί ότι λειτούργησαν ως φύλλα συκής σε εκ προμελέτης φόνο της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Οι λοιποί, άξιοι του (υπεσχημένου) τους επιμισθίου!»…

• …«Οι εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού και το δραστικό ”downsizing” της Διπλωματικής Υπηρεσίας που προβλέπονται από το εν λόγω ”πόρισμα”, ποιον εκφράζουν πέραν του συντάκτη του; Μήπως τον δήθεν υπηρεσιακό (= πολιτική και προσωπική επιλογή του απελθόντος πρωθυπουργού) γενικό γραμματέα; Αποτελεί, ναι ή όχι, το μυστικό αυτό «πόρισμα» τη βάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με το υπουργείο Εσωτερικών και την ”τρόικα” για το μέλλον της Διπλωματικής Υπηρεσίας και του ΥΠΕΞ;
Είναι σε γνώση του σημερινού υπουργού αυτές οι εν κρυπτώ και παραβύστω διαπραγματεύσεις; Με ποια νομιμοποίηση αξιωματούχοι και προσωπικές επιλογές μιας κυβέρνησης που κατέρρευσε υπό το βάρος της αδυναμίας της να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, εξακολουθούν(;!) να διαπραγματεύονται (και με ποιους ακριβώς;) τη διάρθρωση του υπουργείου Εξωτερικών και το μέλλον της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας;»

— Έπειτα από αυτό το μήνυμα ακολούθησε ανταλλαγή email σε ιδιαίτερα έντονο ύφος και τόνο, γεγονός που δείχνει την ένταση που προκαλεί το θέμα της αναδιοργάνωσης του ΥΠΕΞ, αλλά και το ποιος θα την αποφασίσει, καθώς ουσιαστικά ο τρόπος που θα δομηθεί το ΥΠΕΞ θα κρίνει και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται και η εξωτερική πολιτική…
(Η συνέχεια στο επόμενο )

— Στο Σκοπιανό ο Αδ. Βασιλάκης θα περιμένει μάλλον για μετά τις γιορτές νέα από τον Μ. Νίμιτς, καθώς ο μεσολαβητής δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει ένα νέο φιάσκο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Πάντως ο κ. Νίμιτς διατηρεί την καλή σχέση με τον κ. Βασιλάκη, μετά τόσα χρόνια επαφών και συνομιλιών, οπότε στο τηλεφώνημα για την ανταλλαγή ευχών θα γίνει και μια πρώτη βολιδοσκόπηση…

— Διατηρείται και αυτήν την εβδομάδα η υπηρεσιακή ιεραρχία στη Β. Σοφίας, καθώς ο κ. Δήμας δεν τόλμησε να αγγίξει το «άβατο» του ισογείου. Συσκέψεις επί συσκέψεων με όλους τους επικεφαλής διευθύνσεων για… ενημέρωση ροκάνισαν τον χρόνο του και έτσι δεν βρήκε ευκαιρία να ασχοληθεί με το πραγματικό πρόβλημα του υπουργείου.

— Το να διευκολύνονται τα ζευγάρια υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών να υπηρετούν μαζί στο εξωτερικό είναι κατ’ αρχήν ορθό, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αλλά δεν μπορεί αυτός ο «κανόνας» να εφαρμόζεται εις βάρος της Υπηρεσίας. Δεν θίγουμε το αρχικό πρόβλημα, του πώς ένας υπάλληλος υποχρεώνεται σε συγκεκριμένη συμπεριφορά προς την υπηρεσιακή ιεραρχία προκειμένου να εξασφαλίσει το «δωράκι» της συνυπηρέτησης. Και η ίδια συμπεριφορά φυσικά και συνεχίζεται και στην Αρχή στην οποία τοποθετούνται…

• Σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ορισμένα ευνοούμενα ζευγάρια, ανακαλύπτονται θέσεις σε προξενεία, αφού απολυθεί χρήσιμο επιτόπιο προσωπικό. Έχουμε στο μυαλό γενικό προξενείο σε γειτονική χώρα, που ο σύζυγος εξασφάλισε ότι η σύζυγος θα υπηρετεί σε γειτονικό γενικό προξενείο, αλλά στη δική του Αρχή έχουν ήδη βολευτεί τρία ζευγάρια υπαλλήλων που στοιχίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου, προσπαθώντας να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες που καλύπτονταν μέχρι τώρα με δυο-τρεις συμβασιούχους από επιτόπιο προσωπικό, που στοίχιζαν τέσσερις φορές λιγότερο.

— Κανένας δεν πάει χαμένος, ειδικά εάν είναι φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο κ. Άλεξ Ρόντος επανέκαμψε, σε ευρωπαϊκό πόστο αυτήν τη φορά, καθώς στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι διορίσθηκε ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής. Εκεί που, ως γνωστόν, είναι μεγάλα και ζωτικά τα αμερικανικά συμφέροντα…


Σχολιάστε εδώ