Πολιτική συμμαχία και όχι ευκαιριακή συνεργασία το «Αριστερό Μέτωπο»
Στον ΣΥΝ γνωρίζουν καλά ότι η κάθετη απόρριψη της όποιας πρότασης συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων από το ΚΚΕ δυσκολεύει το όλο εγχείρημα για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού που θα αλλάξει ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς». Ωστόσο, θα επιμείνουν στην πρότασή τους να μετέχει και το ΚΚΕ σε μια τέτοια κίνηση, αφού επικαλούμενοι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι θετικοί σε μια τέτοια προοπτική.
Έτσι, στο αμέσως επόμενο διάστημα -και με το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι ανοιχτό κάθε στιγμή- δηλώνουν ότι θα πάρουν μια σειρά από πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε αφορούν τις εντός και εκτός Βουλής αριστερές δυνάμεις είτε τις δυνάμεις τις ριζοσπαστικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς, που μέχρι σήμερα δεν κινούνται σε αυτή τη λογική.
Παρά την κριτική που γίνεται ότι με τη συνεργασία με δυνάμεις που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ δίνεται η εντύπωση ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως «πλυντήριο» στελεχών που στήριζαν μέχρι πρότινος την κυβερνητική πολιτική, η ηγεσία της Κουμουνδούρου εκτιμά ότι «η συνεργασία με στελέχη που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ με σαφή αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη στάση μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά την προσπάθειά μας για άνοιγμα σε πιο ευρύ ακροατήριο και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί».
Οι συνεργασίες αυτές, λένε, απαντώντας κυρίως στην εσωκομματική κριτική, δεν γίνονται απλώς στο πλαίσιο μιας πιθανής εκλογικής συνεργασίας, αλλά έχουν στόχο τη διαμόρφωση μιας πολιτικής συμμαχίας που θα βοηθήσει τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου ανατροπής της σημερινής κατάστασης, ενώ εκτιμούν ότι «ο χρόνος θα βοηθήσει το επόμενο διάστημα να δοκιμαστούν και στην πράξη».
Υπάρχουν, τονίζουν, περιπτώσεις που οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει περισσότερο και άλλες λιγότερο, ενώ προσπαθώντας να κατευνάσουν τις εσωκομματικές φωνές που διαφωνούν με αυτές τις κινήσεις ξεκαθαρίζουν ότι αυτές κινούνται στη βάση συγκεκριμένων αρχών και μορφών.
Τέτοιες, λένε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου επιχειρούνται οι διάφορες πολιτικές συνεργασίες και βάση αυτών των συνεργασιών είναι ο βασικός πυρήνας των προγραμματικών επεξεργασιών των συνεδρίων του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπεύδουν δε να αποσαφηνίσουν από τώρα (για να μην υπάρχουν τα παρατράγουδα των προηγούμενων εκλογών) ότι στις εκλογικές συνεργασίες ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί βασικό στοιχείο στη «σηματοδότηση» του ψηφοδελτίου και ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα είναι «επικεφαλής μας στην κατά τον νόμο εκλογική διαδικασία».
Ωστόσο, το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη δεν συμμερίζεται την τακτική της ηγεσίας του κόμματος, αφού εκτιμά ότι η πρόταση για τη διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου «λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και παγιδευτικά» για την Αριστερά.
Κατά το «Ρεύμα», που κατέθεσε χωριστό κείμενο προβληματισμού στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, σήμερα είναι αναγκαία η συμπαράταξη της Αριστεράς μεταξύ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η πρόταση, εκτιμά, για τη διαμόρφωση ενός «αντιμνημονιακού μετώπου» ή μιας «αντιμνημονιακής αντινεοφιλελεύθερης σύμπραξης», η οποία μάλιστα θα προεκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά και θα φτάνει έως τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους και τους «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ, «δεν συνιστά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την ενδεδειγμένη απάντηση στις προκλήσεις των καιρών, αλλά αντίθετα είναι μια πρόταση που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και παγιδευτικά».