Παράταση μέχρι τον Μάρτη θέλει ο Γιώργος

Το ρεπορτάζ του «Π» της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο είναι οριστικό ότι ο Γιώργος έχει επιλέξει τη «σταδιακή» αποχώρηση και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διαπραγματευόμενος σκληρά εγγυήσεις για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, επιβεβαιώνεται πλήρως.

Είναι γενική η αίσθηση ότι φεύγει, αλλά με… ελεγχόμενους ρυθμούς, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κυνηγηθεί, ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρξαν σε μπλογκ, αυτή τη διαπραγμάτευση την κάνει απευθείας με τους δελφίνους και ένας εξ αυτών, συγκεκριμένα ο Β. Βενιζέλος, τον διαβεβαίωσε:

– Εγώ θα σε στηρίξω, δεν θα επιτρέψω να γίνεις Καντάφι!

Είναι σαφές πάντως ότι τουλάχιστον ο Χρυσοχοΐδης θα πάει στην εσωκομματική αναμέτρηση με σαφώς αντιπαπανδρεϊκό προσανατολισμό. Συνεχίζει, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, να ασκεί έντονη κριτική στον Γιώργο προσωπικά, στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, σε βασικότατες επιλογές του, ενώ κάνει και αυτοκριτική.

Σε αυτό το μήκος κύματος, αλλά με σαφώς χαμηλότερους τόνους, άρχισε να κινείται και ο Α. Λοβέρδος, καθώς κι αυτός αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα πλέον είναι εντελώς αρνητικό για τον Γιώργο και εντός του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, ο Β. Βενιζέλος έχει επιλέξει να το παίζει… αποστασιοποιημένος απ’ τις εσωκομματικές διεργασίες. Ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν καλά ότι η πολυάριθμη ομάδα του κινείται στο παρασκήνιο πολύ δραστήρια, με συγκεντρώσεις, γεύματα, οργανωτικές προετοιμασίες…

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του Γιώργου, αυτός κινείται στη λογική πια της αποχώρησης, αλλά με αργούς ρυθμούς και με ορίζοντα να γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του τον Μάρτιο, με ορίζοντα εκλογών τον Απρίλιο.

Ούτως ή άλλως, έχει πειστεί ακόμα κι αυτός ότι, αν παραμείνει και οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, η ήττα θα είναι συντριπτική, στρατηγική και η διάσπαση και διάλυση πιο πιθανές από ποτέ.

Θα φύγει δηλαδή έτσι κι αλλιώς, αλλά και με τη βαριά ιστορική στάμπα –σε αυτή την περίπτωση– του μοιραίου για το ΠΑΣΟΚ ανθρώπου, ταπεινωμένος και ιστορικά «τσαλακωμένος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ακόμα και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του κινούνται πλέον σε μήκος κύματος αποχώρησής του (με την προϋπόθεση, επαναλαμβάνουμε, της παροχής και εξασφάλισης των προαναφερθεισών «εγγυήσεων»).

Το ίδιο και η μεγάλη πλειοψηφία των στενών συνεργατών του ή των «κηπουρών» του.

Ελάχιστοι εκ των «κηπουρών» επιμένουν ακόμα σε μάχη οπισθοφυλακής, δηλαδή της παραμονής του Γιώργου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να… κριθεί απ’ τον λαό!

Ουσιαστικά πρόκειται γι’ αυτούς οι οποίοι βλέπουν ότι δεν θα έχουν στον –πολιτικό– ήλιο μοίρα μόλις ο Γ. Παπανδρέου αποχωρήσει και απ’ τη θέση του αρχηγού του Κινήματος…

Έτσι, και με δεδομένη την αποχώρησή του με τον προαναφερθέντα τρόπο, σχεδιάστηκε η συνεδρίαση αυτού του «οργάνου», που μόνο ο Γιώργος θα μπορούσε να εφεύρει.

Δηλαδή του υπάρχοντος Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά με την προσθήκη των υπουργών, υφυπουργών, του γραμματέα της ΚΟ, ακόμα και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων!

Ένα «όργανο» δηλαδή άνω των 60 στελεχών, ένα «όργανο» που εκ των πραγμάτων ούτε να λειτουργήσει μπορεί ούτε αποφάσεις να λάβει αν δεν το θελήσει ο ίδιος ο Γιώργος! Η… διεύρυνση έχει στόχο να είναι περισσότεροι μέσα οι υποστηριχτές του, ώστε να αποφευχθούν γιουχαΐσματα, που ίσως θα υπήρχαν με την ως τώρα σύνθεση του Π.Σ., όπου το κλίμα είναι καταγεγραμμένο ως αρνητικό για τον πρόεδρο. Ο Μιχ. Καρχιμάκης σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να το ελέγξει, παρά τις σχετικές εντολές που είχε πάρει απ’ τον Γιώργο. Υπήρχε ο κίνδυνος να περάσει ως κλίμα απ’ τη συνεδρίαση η αποδοκιμασία του Γιώργου και αυτό να χρωματίσει έντονα τις –μελλοντικές– εξελίξεις.

Οπότε εφευρέθηκε αυτό το «όργανο», το οποίο μπορεί να ελεγχθεί, αφού θα είναι παρόντες οι υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι δεν τρέφουν βέβαια τα… καλύτερα αισθήματα για τον αρχηγό (τουλάχιστον οι περισσότεροι), αλλά βέβαια δεν θα αφήσουν να βγει προς τα έξω ένα κλίμα εκρηκτικό.

Εκτός βέβαια αν υπάρξουν απρόοπτα…

Τα στρατηγεία δουλεύουν…

Στο μεταξύ, τα στρατηγεία των δελφίνων δουλεύουν κανονικά, σαν να έχει σημάνει ο αφέτης την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής.

Και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς.

Το μεν στρατηγείο Βενιζέλου δουλεύει βασικά μέσω των βουλευτών, αλλά και των συνδικαλιστών, με οργανωτικό επιτελείο. Ενώ ο ίδιος ο Βενιζέλος πραγματοποιεί επαφές τις οποίες θεωρεί αναγκαίες ή στα γραφεία της αντιπροεδρίας ή σε μυστικές συναντήσεις ή σε… εστιατόρια.

Ο Α. Λοβέρδος λειτουργεί και στο πλαίσιο της ομάδας των «τριών», που έχει μεγαλώσει, και μέσω των οργανωτικών του υπευθύνων.

Συνεδριάζει συχνά με τους άλλους (Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλο) ή με άλλη σύνθεση, με στρατηγεία και το υπουργείο Υγείας αλλά και το επί της Κηφισίας κτίριο, όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και οι υπηρεσίες του αθλητισμού, που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας.

Το απόγευμα της Τετάρτης στο πολιτικό του γραφείο στην αρχή της Συγγρού (Αθαν. Διάκου) η Άννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τον Λοβέρδο και τον Χρήστο Πρωτόπαπα.

Τέλος, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είναι μεν πιο «διακριτικός» στα οργανωτικά, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι δεν κινείται. Βέβαια, αυτός έχει δώσει προτεραιότητα στα ανοίγματα στην κοινωνία, αφού γνωρίζει ότι υστερεί έναντι των άλλων δελφίνων σε επίπεδο μηχανισμών…


Σχολιάστε εδώ