Νίκη του ΔΗΣΥ, των κομματικών στρατών και της αποχής!

Στον Δήμο Λευκωσίας εξελέγη άνετα ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος του δολοφονηθέντος το 1970 υπουργού Εσωτερικών και Άμυνας Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι ετεροθαλής αδερφός του Νικόλα Παπαδόπουλου, γιου του μακαρίτη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Κ. Γιωρκάτζης είχε την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό σταδιακά να φτάσει μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι εμφανίσεις του Κ. Γιωρκάτζη ως υποψήφιου δημάρχου ήταν μέτριες και μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμενε ο κόσμος. Η εκλογή του στηρίχθηκε περισσότερο στο όνομά του και στην ευρεία κομματική υποστήριξη που είχε σε έναν δήμο παραδοσιακά δεξιό.

Στη Λεμεσό το ΑΚΕΛ εξέλεξε, όπως αναμενόταν, τον Ανδρέα Χρίστου, από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, που είναι γνωστός για τις νεοκυπριακές του αντιλήψεις. Όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ο έλληνας πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις, ο κ. Χρίστου είχε ισχυριστεί στο γραφείο του έλληνα πρέσβη ότι είναι ελληνόφωνος και όχι Έλληνας!

Η μεγάλη ανατροπή

Η μεγάλη ανατροπή έγινε στον Δήμο Στροβόλου, που είναι ο μεγαλύτερος στην Κύπρο. Ο Σάββας Ηλιοφώτου, τον οποίο υποστήριζαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, έχασε από τον Λάζαρο Σαββίδη με 54,4%! Ο κ. Σαββίδης υποστηριζόταν από τον ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. Χαμένο των εκλογών ήταν το ΑΚΕΛ, ενώ προβληματισμένο είναι το ΔΗΚΟ, όπως και η ΕΔΕΚ, για το αποτέλεσμα. Το ΑΚΕΛ, και πιο συγκεκριμένα ο γ.γ. Άντρος Κυπριανού, παραδέχθηκε ότι νικητής των εκλογών ήταν ο ΔΗΣΥ, όμως δεν αποδέχεται ότι το κόμμα του ηττήθηκε, διότι –όπως ισχυρίζεται– σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έχασε μόνο 1%. Η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έφτασε τις 10 μονάδες. Ο ΔΗΣΥ στους δημοτικούς συμβούλους έφτασε σε ποσοστό της τάξεως του 39% περίπου και το ΑΚΕΛ του 29%. Το ΕΥΡΩΚΟ διατήρησε τα ποσοστά του περί το 4,5%, ενώ υπήρχαν αστικά κέντρα όπου ξεπέρασε την ΕΔΕΚ, γεγονός που προβληματίζει το σοσιαλιστικό κόμμα. Η ΕΔΕΚ εκτός από τον Δήμο Στροβόλου έχασε και τον Δήμο Πάφου, όπου ο Σάββας Βέργας, που υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, κέρδισε τον Φειδία Σαρίκα, που υποστηριζόταν από τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ. Στη δε Λάρνακα για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια εξελέγη δεξιός δήμαρχος, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης, που υποστηριζόταν από τον ΔΗΣΥ. Στον αντίποδα ήταν ο Νίκος Κλεάνθους του ΔΗΚΟ, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και πρώην βουλευτής. Εκτός από το ΔΗΚΟ ο κ. Κλεάνθους υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Κριτήρια ψηφοφόρων
και αποχή

Αναλύοντας κάποιος τα αποτελέσματα των εκλογών, διαπιστώνει ότι το ΑΚΕΛ δεν στήριξε σύσσωμο τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στις περιπτώσεις που υπήρχε τριπλή συμμαχία.

Η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΣΥ οφείλεται στους εξής λόγους:

• Στην κακή διακυβέρνηση της Κύπρου από τον Χριστόφια και στην τραγωδία στο Μαρί. Η κοινή γνώμη ήθελε την τιμωρία των κυβερνώντων.

• Στη μεγάλη αποχή, που έφθασε στο 31%. Συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές η αποχή αυξήθηκε κατά 14%. Στην Κύπρο σχηματίζονται κομματικοί στρατοί κυρίως από το δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, λόγω των καλών οργανωτικών δομών και της κομματικής, πατριωτικής πειθαρχίας. Στα μικρότερα κόμματα οι κομματικοί στρατοί σχηματίζονται σε μικρότερο βαθμό. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο ο σκληρός πυρήνας αλλά και άλλοι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ προσήλθαν στις κάλπες σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που φημίζονται για τη σκληρή τους πειθαρχία. Φαίνεται όμως ότι λόγω του Μαρί και της κακής κατάστασης της άλλοτε σφριγηλής κυπριακής οικονομίας το ΑΚΕΛ έχασε τα ερείσματά του και οι ψηφοφόροι δείχνουν προβληματισμένοι. Εφόσον ο ΔΗΣΥ ήταν εκείνος που πήρε τους περισσότερους ψηφοφόρους στην κάλπη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποχή, πέτυχε υψηλά ποσοστά.

Με ορίζοντα τις προεδρικές

Ο ΔΗΣΥ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη στις δημοτικές εκλογές για να στηρίξει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2013, σε έναν περίπου χρόνο, και ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι εκτός απροόπτου ο επόμενος υποψήφιος Πρόεδρος. Το σκηνικό είναι ακόμη ασαφές για να μπορεί κάποιος να μιλήσει με ασφάλεια για το κατά πόσο οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις προεδρικές. Η ατζέντα των προεδρικών εκλογών είναι διαφορετική από εκείνη των δημοτικών, καθώς στις προεδρικές το κεντρικό ζήτημα συνήθως είναι το Κυπριακό, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αρκετές… αμαρτίες, που ξεκινούν από το Σχέδιο Ανάν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την εμμονή του σε αυτό. Αυτήν τη φορά αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των εκλογών και η οικονομία, αφού η Κύπρος, εάν δεν πετύχουν τα οικονομικά μέτρα που έλαβε, αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο να χρειαστεί τον μηχανισμό στήριξης.


Σχολιάστε εδώ