Κάτω στον Πειραιά

Τελικά, οι στολές θα γίνουν πλήρεις, χωρίς περικοπές για λόγους οικονομίας και μάλιστα σχεδόν τσάμπα! Κι αυτό γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκης έπειτα από εντολή του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου έστειλε επιστολή στον διοικητή της ΚΟΠΗ, που κατόπιν συνεννόησης με το ΓΕΣ, απάντησε ότι η ΚΟΠΗ θα κατασκευάσει δωρεάν όλες τις στολές και τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού ως ένδειξη τιμής προς την πόλη και ο δήμος θα επιβαρυνθεί μόνο με τα έξοδα υφασμάτων, κλωστών, κουμπιών, φερμουάρ κ.λπ.!

// Με ευχές και συνενωτική διάθεση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Ευχάριστη η γιορταστική νότα-έκπληξη που επιφύλαξε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ν. Αμοργιανός, ο οποίος έφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τη Φιλαρμονική, η οποία έπαιξε τα κάλαντα και ζέστανε την ήδη γιορταστική ατμόσφαιρα. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η επανεμφάνιση, έπειτα από έξι μήνες που απουσίαζε λόγω του ατυχήματός της, της προέδρου της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά, η οποία δέχτηκε τις ευχές όλων και συγκινημένη τους ευχαρίστησε και μοίρασε γλυκά. Η στήλη εύχεται στη φίλη Λίτσα «σιδερένια»!

// Επιστρέφει λόγω των εορτών τις πινακίδες που είχε αφαιρέσει από τα οχήματα για τροχαίες παραβάσεις (κυρίως για παράνομη στάθμευση) η Δημοτική Αστυνομία. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να πάρουν τις πινακίδες τους θα πρέπει να πάνε να τις ζητήσουν από τη Διεύθυνση στα διοικητικά όρια της οποίας διαπιστώθηκε η παράβαση από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αφού βέβαια πληρώσουν το πρόστιμο.

// Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Hilton». Την έναρξη της ιδιαίτερα σημαντικής ημερίδας έκανε ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων UNESCO, τονίζοντας: «Στις μέρες μας, με την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την πατρίδα, αλλά και όλον τον κόσμο, είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας και να τους βοηθήσουμε, όπως μπορούμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να σώσουμε κανέναν, μπορούμε όμως να τους δείξουμε ότι τους νοιαζόμαστε».

// Αυτές τις μέρες ο Πειραιάς από άκρη σ’ άκρη έχει χρώμα και άρωμα Χριστουγέννων. Τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές υπάρχει λιτός, αλλά γιορτινός στολισμός. Παράλληλα, καθημερινά γίνονται πολλές εκδηλώσεις, πότε με τη Φιλαρμονική, πότε με χορωδίες, πότε με ομάδες εθελοντών που δίνουν στον κόσμο να καταλάβει ότι ήρθαν οι γιορτές. Την περασμένη Κυριακή, που ήταν εργάσιμη ως η τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα, στο κέντρο του Πειραιά έγινε ένα ατέλειωτο πανηγύρι. Ο δήμος μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο διοργάνωσαν πολλά events, χάπενινγκ και διάφορες εκδηλώσεις για να προσελκύσουν τον κόσμο. Η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και ο κόσμος πολύς. Ωστόσο, ο τζίρος στα μαγαζιά απελπιστικά λίγος. Ο κόσμος πηγαινοερχόταν, αλλά δεν ψώνιζε. Έμπαινε μεν στα μαγαζιά, αλλά απλώς κοιτούσε κι έφευγε. Δεν υπάρχουν -δυστυχώς- πλέον χρήματα για ψώνια. Πολύς κόσμος πήγε και στο παζάρι, το οποίο θα είναι ανοικτό και αύριο Χριστούγεννα, όπως και την επόμενη Κυριακή, Πρωτοχρονιά, αλλά εκεί ο τζίρος ήταν εμφανώς καλύτερος, κάτι που οφείλεται στο ότι οι τιμές εκεί είναι εξαιρετικά χαμηλές. Δηλαδή ο κόσμος επιλέγει να ψωνίζει όσο το δυνατόν φθηνότερα. Να σημειώσουμε πως, παρότι ο κόσμος ήταν εξαιρετικά πολύς σε όλα τα σημεία της πόλης, οι οδηγοί δεν ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα, γιατί ο διοικητής της Τροχαίας Πειραιά Σπύρος Λάσκος παρακολουθώντας προσωπικά από τα χαράματα μέχρι το απόγευμα την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους. Παράλληλα, δεν είδαμε ούτε έναν παράνομο μικροπωλητή, γιατί οι δημοτικοί αστυνομικοί του Γ. Δαβάκη «σάρωσαν» τις πλατείες και τους δρόμους από την πλατεία Οδησσού μέχρι το Πασαλιμάνι, συνεπικουρούμενοι και από άντρες της ΕΛΑΣ, που πάντα βοηθούν όποτε τους ζητηθεί.

// Μόνο έναν χρόνο άντεξε χωρίς τον Νίκο της η χήρα του αείμνηστου γιατρού Λεγάκη, Ντίνα. Την περασμένη Δευτέρα πήγε να τον συναντήσει στις Αιώνιες Μονές. Η κηδεία της έγινε την επομένη και ήταν πάνδημη. Ήταν μια πραγματική κυρία, άξια σύντροφος του μεγάλου Νίκου Λεγάκη. Θα τη θυμόμαστε πάντα.

// «Στρατηγικός μας στόχος είναι να έχουν τα παιδιά της Σαλαμίνας πολύ σύντομα ένα σύγχρονο οικοτροφείο κι αυτό με τη δική σας συνεργασία θα γίνει πραγματικότητα». Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στα νέα παιδιά και τους γονείς του Κέντρου Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σαλαμίνας, το οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη και μοίρασε συμβολικά δώρα.

// Αγώνας γίνεται για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εκταμίευσης της επιχορήγησης των δαπανών των δήμων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Οι υπουργοί Σκανδαλίδης και Γιαννίτσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Ροντούλης και ο Σαχινίδης συντονίστηκαν και σε χρόνο ρεκόρ προώθησαν την κοινή υπουργική απόφαση. Το θέμα από εδώ και πέρα είναι ο Σκανδαλίδης και ο Ροντούλης να εξασφαλίσουν την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέσα στο 2011, διαφορετικά θα φανεί άλλη μια φορά το κράτος αφερέγγυο, θα αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία είναι ανίκητη και πολλά προγράμματα περίθαλψης αδέσποτων ζώων θα σταματήσουν.

// Άρχισαν τα όργανα. Οι πρώτες κριτικές για αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Αττικής άρχισαν να ακούγονται στα δημοτικά συμβούλια. Στον Δήμο Κορυδαλλού συζητήθηκε το νέο θανατηφόρο ατύχημα με θύματα δύο νέους 16 και 19 χρόνων, λόγω κακής χάραξης της οδού Ποταμού και μεγάλης ταχύτητας. Όπως αποδείχθηκε, η διοίκηση του δήμου έχει στείλει στην περιφέρεια πλήρη μελέτη επαναχάραξης του δρόμου από τον Απρίλη, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα και παρά τις υποσχέσεις του Αθανασιάδη. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, τονίζουμε ότι υπάρχει επιστολή Χρήστου προς τον Σγουρό με την οποία ζητά και αυτός να χρηματοδοτηθεί αμέσως το έργο.

// Λίγο πριν σημάνουν και φέτος οι καμπάνες των Χριστουγέννων, λίγο πριν ο Θεάνθρωπος ενσαρκωθεί, για να γεννηθεί μαζί του και η ελπίδα, που τόσο ανάγκη την έχουμε όλοι στη δεινά χειμαζόμενη από στερήσεις και κατάθλιψη εποχή μας, ας προσπαθήσουμε να δούμε με το πρώτο φως των Χριστουγέννων το ανέσπερο φως της λύτρωσης που ανέτειλε εκείνη τη μαγική νύχτα στη Βηθλεέμ κι ας το αφήσουμε να μπει στις καρδιές και τις σκέψεις μας, για να μας δείξει, ως φάρος σωστικός, τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών που έχει ο καθένας μας. Χρόνια σας πολλά!

***

// Λυσσομανά η γνωστή βδέλλα της δυτικής περιοχής και εκβιάζει. Αλλά δεν πρόκειται να πιει άλλο «αίμα». Πέρασαν οι εποχές που ήξερε. Οι φύλακες πλέον έχουν γνώση…


Σχολιάστε εδώ