ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΞΟΔΟ!

Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τα πράγματα σε οριακό σημείο όσον αφορά τον βίο της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, χωρίς να αποκλείονται και δραματικές εξελίξεις.

Αυτές τις εξελίξεις κάποιοι τις τοποθετούν αμέσως μετά τις γιορτές. Κάποιοι όμως δεν αποκλείουν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, αφού και η ίδια η κυβέρνηση εμφανίζει την εικόνα της οπερέτας και οι αλληλοσπαραγμοί μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα όσα συνέβησαν, για παράδειγμα, στα Υπουργικά Συμβούλια της Τετάρτης και της Πέμπτης είναι χαρακτηριστικά…

Πάντως, το όλο κλίμα το έχει πυροδοτήσει και το έχει καταστήσει έως και ανεξέλεγκτο η –επαναλαμβάνουμε, από διαφορικές αφετηρίες κινούμενη– κοινή εκβιαστική τακτική του Λ. Παπαδήμου και του Γ. Παπανδρέου, που κατατείνει στο εξής:

• Παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμα και επ’ αόριστον!

Ο μεν πρωθυπουργός εντάσσει αυτόν τον εκβιασμό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκβιασμού με στόχο την –έτσι πιστεύει– ενδυνάμωσή του, με ανοιχτό το τι επιφυλάσσει για τον εαυτό του στο μέλλον.

Ο δε Παπανδρέου με την παράταση του βίου της κυβέρνησης κάνει το εσωκομματικό του παιχνίδι σε ό,τι αφορά τη διαδοχή. Θέλει να αγοράσει πολιτικό χρόνο για να διασφαλίσει τις εγγυήσεις που ζητά (σχετικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σε άλλες στήλες).

Από κει και πέρα, ο Λ. Παπαδήμος κάνει εκβιαστικό παιχνίδι και σε άλλα επίπεδα για να πετύχει τις επιδιώξεις του:

• Ζητά ουσιαστικά εν λευκώ εξουσιοδότηση για το έργο που –κατά την εκτίμησή του– θα πρέπει να επιτελέσει, χωρίς περιορισμούς και άλλου τύπου δεσμεύσεις.

• Ζητά από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση στήριξη άνευ επιφυλάξεων, όρων και… αστερίσκων.

Διαφορετικά απειλεί με έξοδο, με παραίτηση. Κάποιοι μιλούν και για «ηρωική έξοδο».

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με αυτές του τις απαιτήσεις, με αυτόν τον –επί της ουσίας– εκβιασμό, ο Λ. Παπαδήμος δείχνει να αγνοεί, μάλλον να έχει λησμονήσει, τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, με βάση την οποία συγκροτήθηκε η κυβέρνησή του. Κάτι που είναι ανακόλουθο προς το προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει, μάλλον και απαράδεκτο.

Ο κ. Παπαδήμος γνώριζε αυτήν τη συμφωνία. Γιατί επομένως εμφανίζεται τώρα σαν απατημένος σύζυγος;

Και μάλιστα το ότι γνώριζε αυτήν τη συμφωνία το έχει και ο ίδιος ομολογήσει δημόσια.

Συνεπώς, εκπλήσσει εντελώς αρνητικά το ότι βάζει και τους δύο στενότερους συνεργάτες του, τους Γ. Σταυρόπουλο και Π. Καψή, να δηλώνουν ότι ούτε ημερομηνία εκλογών έχει συμφωνηθεί ούτε περιορισμός ως προς το έργο που έχει να επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση!

Τα παιχνίδια με τον Πρόεδρο…

Είναι βέβαια σαφές ότι ο βασικός αποδέκτης όλων αυτών των εκβιασμών, και κυρίως του εκβιασμού περί τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όπου συμπίπτουν Παπαδήμος και Παπανδρέου, είναι ο Αντ. Σαμαράς.

Προξενεί όμως αλγεινή εντύπωση το ότι σε αυτό το μικροπολιτικό, εκβιαστικό παιχνίδι γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας!

Αυτό έγινε μέσω των διαρροών ακόμα και για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να… διατυπωθούν εκ νέου οι όροι βάσει των οποίων λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση!

Ήταν βέβαια άμεση η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος απλώς υπενθύμισε ότι αυτά έχουν συμφωνηθεί και έχουν εξαντληθεί. Αλλά και μόνο το ότι με ύποπτο τρόπο ήρθε στην πολιτική ατζέντα ένα τέτοιο θέμα αποκαλύπτει πολλά περί προθέσεων και επιδιώξεων…

Προκαλεί όμως άσχημη εντύπωση και η στάση του ίδιου του Κάρ. Παπούλια. Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος να τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό και να δηλώνει… πρόθυμος να συναινέσει σε μια τέτοια διαδικασία όταν κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί επίσημα; Και να δείχνει έτσι ότι γίνεται συμμέτοχος σε ένα έως και αντιθεσμικό παιχνίδι; Είναι δυνατόν;

Ουσιαστικά, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει να «απαντήσει» στον εκβιασμό ή να παραδοθεί ή να φύγει.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο όμως αν μια αποχώρηση του Σαμαρά από την κυβέρνηση θα διευκολύνει τους στόχους όσων τον εκβιάζουν.

Είναι δυνατόν να σταθεί μια κυβέρνηση Παπαδήμου έστω και μία ημέρα χωρίς τη στήριξη της ΝΔ;

Έπειτα θεωρείται σίγουρο ότι, αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση η ΝΔ, θα αποχωρήσει αμέσως και ο ΛΑΟΣ, για απολύτως ευδιάκριτους λόγους…

Πάντως ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος είναι και το ότι ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος αφήνει να διαρρεύσει σε πολύ στενούς του συνεργάτες η απογοήτευσή του και από τον Παπανδρέου και από τον Σαμαρά και από τους περισσότερους υπουργούς του…

Σενάρια… κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με Παπαδήμο!

Μέσα στη σύγχυση και στην πολιτική αβεβαιότητα, που έχει φτάσει σε οριακό σημείο, τις τελευταίες ώρες έχει διακινηθεί και ένα άλλο σενάριο, τυπικά ακραίο και πολιτικά επικίνδυνο, έως και τυχοδιωκτικό.

Σύμφωνα με αυτό, αν τελικά ο Αντ. Σαμαράς εξωθηθεί σε αποχώρηση από την κυβέρνηση και αποχωρήσει αμέσως μετά και ο Καρατζαφέρης (όπως θεωρείται βέβαιο), το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, θα στηρίξει μόνο του τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό, ίσως μάλιστα και… μέχρι εξάντλησης της τετραετίας!

Κατά το ίδιο μάλιστα σενάριο, μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχτεί ακόμα και:

– Από 4-5 «πρόθυμους» βουλευτές της ΝΔ, τους γνωστούς «φιλελεύθερους».

– Από την Ντ. Μπακογιάννη και το κόμμα της, που έχει 4 βουλευτές…

Βέβαια, αυτό το –επαναλαμβάνουμε– ακραίο σενάριο έχει μια βασική αδυναμία:

• Θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτό από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση Παπανδρέου με την προϋπόθεση να παραιτηθεί και να πάμε σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας!

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το ότι επί της ουσίας το προαναφερθέν σενάριο πυροδοτήθηκε και από την επαμφοτερίζουσα τοποθέτηση την Πέμπτη στη Βουλή του Β. Βενιζέλου, ο οποίος «προειδοποίησε» ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα τη δεδηλωμένη και… απλώς εκχώρησε το δικαίωμά του να κυβερνά αυτοδύναμα στην κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης και συνεργασίας!

Επαναλαμβάνουμε, η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου είναι από πολιτικά επικίνδυνη έως τυχοδιωκτική.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι ο Φ. Κουβέλης την Τρίτη στο κανάλι KONTRA και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να πάμε πριν από τον Φλεβάρη σε εκλογές λόγω «πολιτικού γεγονότος», εννοώντας την αποχώρηση του Σαμαρά.

Επίσης τίθεται και το ερώτημα αν ο ίδιος ο Λ. Παπαδήμος θα δεχόταν να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, να είναι δηλαδή επικεφαλής μιας κυβέρνησης… ΠΑΣΟΚ και Ντόρας…


Σχολιάστε εδώ