Ανοιχτό ξενοδοχείο

Αυτό θα πει τέχνη. Το άδειο να δείχνει γεμάτο. Το γκρίζο, φωτεινό, το θλιβερό, γιορτινό. Γίνεται; Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες και πληγέντες από την κρίση επιχειρηματίες, το επιχείρησε!

Έτσι, με τη δράση «Τέχνη στις βιτρίνες» οι άδειες προθήκες κάποιων καταστημάτων, που έχουν κατεβάσει ρολά, άλλαξαν όψη… Πίνακες ζωγραφικής, εικαστικές παρεμβάσεις, γλυπτά, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις αντικαθιστούν περιστασιακά στις βιτρίνες… παπούτσια, ρούχα, τσάντες, καλλυντικά και λογής λογής καταναλωτικά είδη.

Τέχνη, λοιπόν, αντί για εμπόρευμα. Μια καλή ιδέα που, ωστόσο, δεν μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Λίγες μέρες μετά τον καινούργιο χρόνο η ζωή θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους: τους πίνακες ζωγραφικής στις αποθήκες και τα λουκέτα στην επιφάνεια!

Η οικονομική κρίση και η εγκληματικότητα «με το καλημέρα» θα ξαναθυμίσουν σε όλους την «πρωτεύουσα» θέση τους σε τούτη την πόλη. Το εμπορικό κέντρο θα ξαναβρεί τον ρυθμό του – γιατί όχι την αρρυθμία του. Και η πλατεία Συντάγματος ίσως ξαναβρεί τους αγανακτισμένους διαδηλωτές.

«Ναι, αλλά τώρα έχουμε Χριστούγεννα», θα μου πει κάποιος. «Η Αθήνα πρέπει να φορέσει τα γιορτινά της. Ο κόσμος πρέπει να ξεχάσει, έστω για λίγο, την ύφεση, την εγκληματικότητα, την ανεργία, την υποβάθμιση, τα λουκέτα και τα ρολά».

«Συμφωνώ», θα σας έλεγα, αλλά εκεί στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, Χριστούγεννα του 2011, στην εποχή του Μνημονίου, καθώς σκεφτόμουν τη σημασία της τέχνης στην κρίση, άκουσα τη φωνή ενός άστεγου να έρχεται από κάποιο παγκάκι.

– Είναι αλήθεια, καλέ μου άνθρωπε, μου είπε, ότι φέτος έκλεισαν 18 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας;

– Δυστυχώς, είναι αλήθεια, του απάντησα. Εσένα, όμως, τι σε νοιάζει;

– Με νοιάζει και με κόφτει. Αν κλείσουν δυο-τρία ξενοδοχεία, προβλέπω μεγάλη πληρότητα στα παγκάκια. Πού να χωρέσουμε όλοι; Θα χάσουμε το «κρεβάτι» μας και τον ύπνο μας.

Ο άστεγος κοίταξε με ευγνωμοσύνη τον έναστρο ουρανό και χώθηκε στον υπνόσακο.

Το δικό του -πολλών αστέρων- ξενοδοχείο θα είναι πάντα ανοιχτό!

Παλιά μου τέχνη κόσκινο ή η τέχνη της επιβίωσης.


Σχολιάστε εδώ