Έρχεται σύγκρουση μετά τις γιορτές

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι ο Χρυσόστομος είχε συμβάλει αποφασιστικά στην εκλογή του, φαίνεται όμως ότι οι προσδοκίες του Ζακύνθου ως προς τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στην Εκκλησία δεν ευοδώθηκαν.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν παραιτήθηκε (διότι ανέλαβε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής) ο καθηγητής Μ. Μπέγζος από τη θέση του διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας στην Πεντέλη. Τη θέση προηγουμένως κατείχε ο Επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί (ως ανεπαρκής;) πριν από τέσσερα χρόνια -επί Ιερώνυμου- για να τοποθετηθεί ο κ. Μπέγζος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την παραίτησή του ο κ. Μπέγζος επικοινώνησε με τον κ. Χρυσόστομο για να τον συγχαρεί για τα νέα του καθήκοντα, λέγοντάς του πως χάρηκε πολύ όταν πληροφορήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ότι εκείνος θα ήταν ο διάδοχός του.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε ως διάδοχο του κ. Μπέγζου στο Διορθόδοξο Κέντρο τον Μητροπολίτη Δωδώνης. Οι Μητροπολίτες Κοζάνης, Εδέσσης και Γλυφάδας επικαλέστηκαν, ωστόσο, τον Κανονισμό του Διορθοδόξου Κέντρου, που προϋποθέτει (εθιμικά, λένε…) την κατοχή διδακτορικού τίτλου για όποιον αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή. Σε άλλη συνεδρίαση της ΔΙΣ, είχε διαφωνήσει και ο Μητροπολίτης Κερκύρας με την ανάληψη νέας θέσης από τον Μητροπολίτη Δωδώνης.

Τελικά, η ΔΙΣ με το αιτιολογικό ότι ο Χρυσόστομος δεν έχει διδακτορικό τίτλο απέρριψε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και επέλεξε τον Επίσκοπο Ιωάννη (τον οποίο είχαν κρίνει ακατάλληλο τέσσερα χρόνια πριν…) για τη θέση του διευθυντή του Διορθοδόξου. Προκειμένου να περάσει η εκλογή του Επισκόπου Ιωάννη λέγεται πως «παραγγέλθηκε» από τον Αρχιεπίσκοπο στον νομικό σύμβουλο της Συνόδου κ. Παπαγεωργίου γνωμοδότηση ώστε να αξιολογηθεί ως κατάλληλος και επαρκής για να αναλάβει και πάλι τη θέση…

Κάποιοι ισχυρίζονται, ωστόσο, πως ο Αρχιεπίσκοπος ήξερε εκ των προτέρων ότι η πρότασή του για τον Δωδώνης θα κολλούσε στα τυπικά προσόντα, γι’ αυτό και την έκανε: Για να είναι αφενός καλυμμένος στον παλιό φίλο και υποστηρικτή του, αλλά ταυτόχρονα να «απαλλαγεί» από την παρουσία του. Πρόσωπα πολύ στενά στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον φέρεται να λένε: «Κάναμε το παν για να τον ξεφορτωθούμε και τώρα θα τον ξαναφέρουμε πίσω;».

Δωδώνης μαινόμενος!

Είναι γνωστό ότι ο πρώην Ζακύνθου ποτέ δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό. Πάντοτε έλεγε αυτά που πίστευε και μάλιστα με το όνομά τους. Έτσι, ύστερα από φήμες που κυκλοφόρησαν και τον ήθελαν να «απαιτεί» ακόμη και την παραίτηση του Μητροπολίτη Ελασσώνος από τη θέση του προέδρου των Οικονομικών για να αναλάβει στη θέση του, ο Χρυσόστομος πέρασε στην επίθεση. Ξεκαθαρίζει πως «δεν ζήτησε ποτέ τίποτε από κανέναν». Όταν ο Αρχιεπίσκοπος του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του διευθυντή στις Βρυξέλλες, η απάντησή του ήταν: «Όχι, δεν πάω, δεν είμαι και σε ηλικία, δεν ξέρω και καλά ξένη γλώσσα».

Ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να αναλάβει την Αποστολική Διακονία, όμως και πάλι αρνήθηκε. Για να απαντήσει σε όσα του καταμαρτυρούν, ο Δωδώνης έβγαλε ανακοίνωση σε διάφορα εκκλησιαστικά ιστολόγια, όπου με τον γνωστό καυστικό τρόπο του λέει ότι τίποτε δεν άλλαξε στην Αγίας Φιλοθέης (σ.σ.: κατοικία του Αρχιεπισκόπου), το μόνο που άλλαξε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος και ότι όλα τα πρόσωπα από το περιβάλλον του Χριστόδουλου παραμένουν.

Ως προς τις επικρίσεις που δέχθηκε ο πρώην Ζακύνθου για τη φιλία του με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, δεν διστάζει να πει ότι απ’ όλους τους Μητροπολίτες ήταν ο μόνος που πρότεινε να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας οι Μητροπολίτες που έχουν παραιτηθεί, με δικαίωμα λόγου αλλ’ όχι ψήφου.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμφωνήσει, όπως λέγεται, και ο δε Αμβρόσιος έθεσε το θέμα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, κατά τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, δεν είχε αντίρρηση. Όμως η Σύνοδος, απέρριψε την πρόταση του κ. Αμβρόσιου. Στη συζήτηση που έγινε ο κ. Ιερώνυμος δεν τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του πρώην Μητροπολίτη στη Σύνοδο, πράγμα που δείχνει ότι υιοθέτησε τη θέση τού περιβάλλοντός του, «να μην τον ξαναφέρουμε πίσω»…

Στην ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Δωδώνης ασκεί δριμύτατη κριτική κατά του Αρχιεπισκόπου, χαρακτηρίζοντάς τον «άβουλο, ανίκανο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι άγεται και φέρεται δίχως ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εποχής».

Για την κακή συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα, λέει ο κ. Χρυσόστομος, χρειάζεται εκκλησιαστικός ηγέτης με αποφασιστικότητα και ήθος, «χαρακτηριστικά που ΔΕΝ διαθέτει ο Ιερώνυμος, επειδή έχει κληρονομήσει και έχει αποδεχθεί την ίδια ύποπτη και καταδικασμένη αυλή της εποχής Χριστόδουλου», ενώ σε συζητήσεις μιλάει με πολύ σκληρά λόγια για το περιβάλλον της Αγίας Φιλοθέης… Από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου, με ειρωνικό ύφος, λένε, ότι όταν τον ψήφιζε, αυτά που λέει σήμερα γιατί δεν τα έλεγε τότε;

«Έρχεται τσουνάμι»

Από τα παραπάνω γίνεται ολοφάνερο πως μετά τις γιορτές τα πνεύματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης υποστηρίζει ότι «η Εκκλησία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα νέο τσουνάμι». Η σύγκρουση προβλέπεται να είναι μεγάλη και θεωρείται βέβαιο πως στην κόντρα ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο (που προσωρινά επιλέγει τη σιωπή) και στον Μητροπολίτη Δωδώνης θα εμπλακούν κι άλλοι Ιεράρχες.

Οι ισορροπίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα στο εσωτερικό της Εκκλησίας και σε αυτήν τη διαμάχη δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί μια ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στους «Χριστοδουλικούς» Ιεράρχες για να αντιμετωπίσουν τον δυναμικό Μητροπολίτη Δωδώνης, αν και οι φιλοδοξούντες να διαδεχθούν τον Ιερώνυμο θα ήθελαν την αποδυνάμωσή του…


Σχολιάστε εδώ