Φωτιά και τσεκούρι!

ΣΤΟΝ… αστερισμό της «τρόικας» κινείται εκ νέου η χώρα! Στις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ευθέως θέμα νέων, σαρωτικών (επώδυνων) παρεμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρόικα» ζητάει μείωση των δαπανών στο Δημόσιο αλλά και συμπίεση του κόστους απασχόλησης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Που σημαίνει στην πράξη απολύσεις υπαλλήλων, μείωση μισθών, αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις κ.λπ., με το «επιχείρημα» ότι έτσι θα υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων και θα σημειωθεί αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η φημολογία «οργιάζει» και θέλει τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν, μεταξύ άλλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων αλλά και 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία επανέφεραν στην επικαιρότητα τις συζητήσεις για νέα μείωση στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, με το αρμόδιο υπουργείο να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Στο Δημόσιο η «τρόικα» ζητάει μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, με τον Δ. Ρέππα να απαντάει καταφατικά. Δεδομένου ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν «περπατάει», το 2012 θα ανοίξει διάπλατα το… παράθυρο για μαζικές απολύσεις. Για απολύσεις μίλησε ευθέως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, επισημαίνοντας την ανάγκη δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα.

Κόντρες
ΟΙ αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011 προκαλούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση, καθώς θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα παρά τις μέχρι πρότινος περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Η προοπτική αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και νέο γύρο συζητήσεων για τον χρόνο των εκλογών. Ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, λέγοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί με συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή από μια νέα κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή. Η ΝΔ προκρίνει τη δεύτερη λύση κι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέες περικοπές, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασίσει νέα μέτρα. Πάντως, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και επιβολής νέων φόρων. Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα και την… αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ευρώπη θυμίζει… τοπίο στην ομίχλη. Οι προσδοκίες από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξανεμίστηκαν, αρκετοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους, σε πολλές χώρες-μέλη (Γαλλία) της Ευρωζώνης καταγράφονται έντονες διαφωνίες, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης… απειλούν με νέες υποβαθμίσεις το σύνολο των χωρών. Σε άρθρο τους οι «New York Times» περιέγραψαν ένα ζοφερό σενάριο για την Ελλάδα, με επιστροφή στη δραχμή, οικονομική κατάρρευση, κοινωνική εξέγερση και… επιβολή δικτατορίας!

Αναταράξεις
ΣΕ πολιτικό επίπεδο, κεντρικό θέμα συζήτησης η διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Στα αξιοσημείωτα των ημερών η αιφνίδια (;) παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος ζήτησε την επιμήκυνση του βίου της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να αφεθεί ελεύθερος ο Λ. Παπαδήμος να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ά. Διαμαντοπούλου. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, πρότεινε ο κ. Παπαδήμος να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών στα πρότυπα της Ιταλίας. Με την προοπτική παράτασης του βίου της κυβέρνησης συμφωνούν ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, περισσότερο για εσωκομματικούς και προσωπικούς λόγους. Κάθετα αντίθετοι είναι στη ΝΔ, που επιμένουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, άντε με μια καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται το σύνολο σχεδόν των μικρότερων κομμάτων, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, με πιο σημαντική αυτή μεταξύ Γ. Ραγκούση και Μ. Βορίδη για το θέμα των ταξί. Ο δεύτερος, μάλιστα, δήλωσε ευθέως ότι θα παραιτηθεί αν δεν εγκριθεί το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Πού το πάει;
ΤΙΣ αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του ο Γ. Παπανδρέου, ενώ εντείνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα. Τα κορυφαία στελέχη και οι υποψήφιοι διάδοχοι κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η «τρόικα» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) επιθυμεί να καθυστερήσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, ζητούν να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και η εκλογή να γίνει από τη βάση και με κάλπες, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου, που φέρεται να προτιμά η εκλογή να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την ώρα που διακινούνται σενάρια για «μυστική συμφωνία» Παπανδρέου – Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι σαφώς υπέρ των καταστατικών διαδικασιών, ενώ από το περιβάλλον του τονίζεται ότι διαφωνεί με τη λύση της διαρχίας. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση κινείται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου δήλωσε… περήφανος για το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2009-11! Ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, έκανε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επέμεινε στην ορθότητα της απόφασής του να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.


Σχολιάστε εδώ