υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε εκείνη την ημέρα από τη ζωή, ικανοποιημένος που η αρρώστια δεν τον πρόλαβε και μπόρεσε να σώσει την πατρίδα του από το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν αλλά και να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το μήνυμά του: Ότι όσο μικρός κι αν είναι κάποιος, αυτό που μετράει είναι η ψυχή του να μένει αδούλωτη και ανυπότακτη…

— Για να μην παρεξηγούμεθα. Η ιστορία της Νέας Υόρκης δεν σημαίνει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της επαγγελματικής επάρκειας της συγκεκριμένης κυρίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της υπόθεσης (κλοπή από κατάστημα), ώστε είτε να υπάρξει πειθαρχική ποινή είτε να αποκατασταθεί το όνομά της στη Διπλωματική Υπηρεσία.

— Όμως, αντί για ΕΔΕ, μάλλον θα αναμένει η συγκεκριμένη κυρία τη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού, ώστε να τοποθετηθεί σε κάποια Διεύθυνση περιωπής και να αναμένει εκεί την προαγωγή της στον πρεσβευτικό βαθμό.

— Στο Ανώτατο Υπηρεσιακό μέλος είναι και παλιός κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος θα είχε κάθε λόγο να δείξει την εύνοιά του…

— Στη φήμη του νέου υπουργού Εξωτερικών ότι δεν είναι από εκείνους που κάνουν ανατροπές ή συγκρούσεις ποντάρουν κάποιοι, και κάθε μέρα που περνά είναι ευτυχισμένοι, καθώς καθίσταται όλο και πιο πιθανή η διάσωσή τους για μια ακόμη φορά. Μάλλον κάνουν λάθος υπολογισμό, μια και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της κεντρικής υπηρεσίας.

• Αδειάζουν από διπλωμάτες και άλλο προσωπικό οι πρεσβείες, αλλά γεμίζουν από αστυνομικούς. Αντιδράσεις προκαλεί η πληροφορία ότι προωθούνται αρκετές τοποθετήσεις πρόσθετων αστυνομικών σε πρεσβείες μας στο εξωτερικό, με πρόσχημα λόγους ασφαλείας. Μήπως θα ήταν πιο απλό, εάν υπάρχει σε κάποιες περιοχές πραγματικό πρόβλημα, είτε να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα φύλαξης από τη χώρα διαπίστευσης είτε, στη χειρότερη περίπτωση, να μισθωθεί ιδιωτική υπηρεσία πρόσθετης φύλαξης; Σίγουρα, πιο λίγο θα στοιχίσουν και πιο αποτελεσματικά μέτρα φύλαξης θα υπάρχουν.

— Βιαστικοί και φουριόζοι ο πρέσβης ε.τ. Α. Μαλιάς και ο εμπειρογνώμονας Ε. Κωφός, που δημοσίως υποστήριξαν την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Πιθανότατα πλέον αυτή είναι η μοναδική κίνηση που απομένει στην Αθήνα, όμως θα πρέπει να μην υπάρχει βιασύνη και να γίνει μια πλήρης και εξαντλητική ανάλυση των ενδεχόμενων συνεπειών που θα είχε αυτή η επιλογή.

— Με το Σκοπιανό τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, όσο κι αν η απόφαση της Χάγης δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο θα μπορούσε να ήταν. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει όταν ο κ. Νίμιτς εμφανισθεί και καλέσει τον Αδ. Βασιλάκη και τον σκοπιανό διαπραγματευτή κ. Γιολέφσκι σε συνάντηση. Κι όταν αποφασίσει να έρθει στις δύο πρωτεύουσες μόλις καταλαγιάσει λιγάκι ο θόρυβος από την απόφαση της Χάγης, φέρνοντας μαζί του κάποια νέα πρόταση… Ούτε ψύλλος στον κόρφο του κ. Παπαδήμου…

— Ο κ. Παπαδήμος, πάντως, διαψεύδει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι υποστηρικτές του για το υποτιθέμενο ισχυρό διεθνές προφίλ του, τις γνωριμίες του κ.λπ. Ολόκληρη Σύνοδος Κορυφής, όπου κρινόταν το μέλλον της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας, και δεν μάθαμε να έκανε καν κάποια παρέμβαση. Στην Ευρώπη και γενικώς σε διεθνή φόρουμ μάλλον είναι απών ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργός μας.

— Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Δήμα ήταν ο ορισμός της νέας σύνθεσης του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Εκτός, λοιπόν, από τον αναμενόμενο διορισμό του ΠΥΑ κ. Κατσαμπή, ως τακτικό μέλος ορίστηκε και ο πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος, ο οποίος είχε εξωπεταχθεί στη Διπλωματική Ακαδημία από το «σύστημα» της προηγούμενης και της προ-προηγούμενης υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

— Η «παρέα» ποτέ δεν του είχε συγχωρήσει ότι δεν έσπευσε, όπως διάφοροι άλλοι, να βάλει κι αυτός ένα «χέρι» στο κουκούλωμα της φυγάδευσης του Καραβέλα της Siemens.

— Αλλαγή φρουράς στο ΔΣ της ΕΔΥ έφεραν οι υπηρεσιακές μετακινήσεις, καθώς Καμπά, Ραδιόπουλος και Ιωαννίδης, που έχουν ήδη μετακινηθεί σε Βιέννη, Βερολίνο, Βοστώνη (για 12μηνη εκπαιδευτική άδεια), παραιτήθηκαν από μέλη του ΔΣ. Στη θέση τους οι κ. Κούτρας, Θεοδώρου και Σιγάλας, χωρίς να ανατρέπονται πρακτικά οι ισορροπίες στην ΕΔΥ.

— Θέταμε το ερώτημα την προηγούμενη εβδομάδα τι συμβαίνει με τη Θράκη και ποιες ακριβώς δεσμεύσεις είχε αναλάβει ο κ. Παπανδρέου. Δύο ημέρες μετά ανακοινώθηκε ότι έγινε σύσκεψη υπό τον κ. Πάγκαλο και την Ά. Διαμαντοπούλου και με τη συμμετοχή και του γ.γ. Αλ. Ι. Ζέππου, που εξέτασαν «θέματα της Θράκης». Άραγε, ο κ. Καρατζαφέρης έχει ενημερωθεί για τις εξαγγελίες και το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται;

• Μια και ο κ. Πάγκαλος ασχολήθηκε με τη Θράκη, θα του υπενθυμίσουμε τις παλιότερες δηλώσεις του σχετικά με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Υπενθυμίζουμε ότι, παρά την αμοιβαιότητα σε τέτοια ζητήματα, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στο ελληνικό έδαφος περισσότερα προξενεία από όσα η Ελλάδα στην Τουρκία. Και η λύση είναι προφανής: είτε η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο προξενείο, για παράδειγμα στην Τραπεζούντα, είτε κλείνει ένα τουρκικό στην Ελλάδα. Και εκεί υπάρχουν επιλογές: είτε της Κομοτηνής είτε της Θεσσαλονίκης ή –γιατί όχι;– της Ρόδου…

— Κινητικότητα μεγάλη σε προσκήνιο και παρασκήνιο στη Λευκωσία, καθώς όλοι νιώθουν ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι ο κ. Χριστόφιας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την Προεδρία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το φαβορί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο η στάση στο Κυπριακό και στην οικονομία φυσικά. Μένει να δούμε εάν στις προεδρικές εκλογές θα υλοποιηθεί η προειδοποίηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου ότι η κυπριακή Εκκλησία θα παρέμβει στις εξελίξεις ακόμη και εκφράζοντας την υποστήριξή της σε ανεξάρτητο υποψήφιο…

— Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων γίνονται για τις εταιρείες που έρχονται και παρέρχονται για την έρευνα, εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ελληνική ΑΟΖ, ακόμη και για την κατασκευή αγωγών. Μήπως ο κ. Μανιάτης βιάζεται περισσότερο από όσο πρέπει; Η εμπειρία της Κύπρου είναι ότι αυτές οι δουλειές γίνονται στο παρασκήνιο και χωρίς δηλώσεις και ταρατατζούμ…

— Πενήντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ φθάνει η συνεισφορά του ελληνικού ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ και σε ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού. Και εάν τα 27 εκατομμύρια ευρώ για τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ είναι ανελαστική δαπάνη, καθώς η χώρα δεν μπορεί να παραιτηθεί από βασικές διεθνείς υποχρεώσεις της, ίσως τα υπόλοιπα εκατομμύρια ευρώ για την ειρηνευτική αποστολή στο Σουδάν ή στην Αϊτή θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για ανθρωπιστικές αποστολές στο… εσωτερικό της χώρας. Εκεί που οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δίνουν μάχη επιβίωσης…


Σχολιάστε εδώ