Τι φοβάται ο Παπανδρέου
Σύμφωνα μάλιστα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισε και ο Β. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη, διάρκειας μιάμισης ώρας.
Αυτό εκμυστηρεύτηκε και σε στενούς του συνεργάτες.
Αυτό προκύπτει ακόμα και από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στους πολιτικούς συντάκτες ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γιώργου και εκ των πλέον εμπίστων του, ο Δημ. Ρέππας, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό, κομβικό ρόλο στην επώδυνη πορεία του ΠΑΣΟΚ εν όψει των διαδικασιών διαδοχής…
Φεύγει λοιπόν, αλλά κωλυσιεργεί επειδή θέλει να διαπραγματευτεί, διότι «κάτι φοβάται». Και θέλει να λάβει όλες τις εγγυήσεις από τους πιθανούς διαδόχους του, αλλά και από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα έχουν κεντρικό ρόλο στη μετά τον Γιώργο εποχή.
Τι φοβάται, όμως, για την «επόμενη μέρα» και τι θέλει να διασφαλίσει; Αυτοί που βρίσκονται κοντά του και είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του εκτιμούν τα εξής:
– Φοβάται ότι, αν κάτι δεν αλλάξει και δεν λάβει τις απαραίτητες «εγγυήσεις», θα αποχωρήσει ταπεινωμένος και από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
– Φοβάται ότι, αν δεν λάβει εγγυήσεις, μπορεί ακόμα και Ειδικό Δικαστήριο να περάσει, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ και τα επαχθή Μνημόνια.
– Φοβάται ότι, αν δεν καλυφθεί, θα κινδυνέψουν και άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος για ορισμένες «δραστηριότητές» τους, που είχαν σχέση με διάφορες δουλειές και εμπλέκονταν στα πόδια όλων των υπουργών, δραστηριότητες «φίλων», ακόμα και λειτουργία τους ως υπουργών σε κρίσιμα ζητήματα…
– Φοβάται ότι, αν αποχωρήσει ταπεινωμένος, θα ακυρωθούν και οι σχεδιασμοί του για κάποιον διεθνή ρόλο.
– Φοβάται ότι, αν συμβούν τα παραπάνω ή ορισμένα από αυτά, θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος της οικογένειας Παπανδρέου.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε στο «ΠΑΡΟΝ» στενότατος συνεργάτης του Γιώργου, «είναι εντελώς διαφορετικό να αποχωρήσει ο Γιώργος μέσα σε αποθέωση από 5.000-6.000 συνέδρους ενός συνεδρίου, βάζοντας υποθήκες για διεθνή καριέρα, και άλλο να φύγει λοιδορούμενος και ταπεινωμένος».
Και αυτό, εκτιμούμε, απηχεί τις σκέψεις και τις απόψεις όλου του στενού επιτελείου του Γ. Παπανδρέου.
Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να διαπραγματευτεί μια αξιοπρεπή αποχώρηση και τη διασφάλιση της «προστασίας» του από τον διάδοχό του και το ηγετικό στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ειδικό ρόλο στις –παρασκηνιακές– διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική αντιμετώπιση του Γιώργου διαδραματίζει άτομο της οικογένειάς του…
Νέο Πολιτικό Συμβούλιο
και συνέδριο;
Στη συνεδρίαση του ΠΣ, που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, μάλλον ο Γιώργος δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του.
Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες, προτίθεται να προτείνει ορισμένες πρωτοβουλίες, που θα σηματοδοτούν προθέσεις:
• Αναβάθμιση του ΠΣ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο που θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει μια διαδικασία διαδοχής επώδυνη.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εκλογή νέου ΠΣ (από το Εθνικό Συμβούλιο) είτε με τη δημιουργία ενός οργάνου στο οποίο εκτός από τα μέλη του υπάρχοντος ΠΣ θα συμμετέχουν και κορυφαία στελέχη (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ρέππας, Σκανδαλίδης κ.ά.).
• Διακήρυξη πρόθεσης για συνέδριο. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται επειδή, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, πρώτα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος με κάλπες στη βάση και έπειτα, μέσα σε έναν μήνα, γίνεται το συνέδριο.
• Ίσως και εκλογή νέου γραμματέα, δεδομένου ότι ο Μιχ. Καρχιμάκης έχει έρθει σε σύγκρουση με ορισμένα κορυφαία στελέχη (π.χ. με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη) και εκτιμάται ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ενωτικό, συνθετικό ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότερος για νέος γραμματέας είναι ο Δημ. Ρέππας.
• Προγραμματισμός για σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά τις γιορτές.
Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ερμηνευτεί και ο διορισμός του Π. Μπεγλίτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, δεν λείπουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες αυτός ο διορισμός έγινε σε συνεννόηση του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο, με τον οποίο ο Μπεγλίτης είχε άψογη συνεργασία όταν ήταν και οι δύο στο υπουργείο Άμυνας.
Πάντως, ο Μπεγλίτης την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου είχε αποστασιοποιηθεί από τον κύκλο των «κηπουρών»…
Κατάρρευση Γιώργου
και ΠΑΣΟΚ…
Στη ροή των εσωκομματικών εξελίξεων θα μετρήσει πολύ και το γενικότερο πολιτικό κλίμα.
Και είναι και αυτό που «δείχνει» στον Γιώργο την πόρτα της εξόδου.
Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι τραγικά.
Και όλα δείχνουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ πάει στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο, θα υποστεί τη συντριπτικότερη ήττα του, με ποσοστά που δεν αποκλείεται να κυμανθούν γύρω στο 12%!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι γενική και σε πανελλαδική κλίμακα.
Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια περιοχή στην οποία να στέκεται αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, στη Β΄ Αθήνας, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και μια περιοχή προνομιακή κάποτε για το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έρευνες τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα!
Σε τραγική κατάσταση είναι και η δημοφιλία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. Πλέον κυμαίνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως προκύπτει από μυστικές δημοσκοπήσεις!
Όλα επομένως συνηγορούν στο ότι ο Γιώργος, αν δεν αποχωρήσει, θα είναι ο μοιραίος για το ΠΑΣΟΚ άνθρωπος, ο οποίος θα σηματοδοτήσει τη διάσπαση και τη συντριβή του…