Τελείωσε το ξοδεύω, γκομενίζω…

Όποιος πολυκυκλοφορεί είναι εκτός κλίματος. Όταν κάποιος είναι στην ουρά για το ταμείο ανεργίας δεν θα καλοδεί όλους αυτούς που συνεχίζουν να διασκεδάζουν ανενόχλητοι. Οι προκλητικοί θα φάνε αρκετά γιαούρτια. Κάποτε πήγαιναν κάποιοι και πετούσαν 10.000 ευρώ σε λουλούδια και τους χειροκροτούσαν. Τώρα αν πας και πετάξεις 10.000 ευρώ σε λουλούδια θα φας δέκα μούντζες.

Η κοινωνία δεν επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές». Μετρημένα και τσεκουράτα τα λέει ο Αντώνης Σρόιτερ, ένας από τους πιο καλούς δημοσιογράφους της νέας γενιάς, για την οικονομική κρίση και τον Έλληνα που απεύχεται την κοινωνική διάλυση και εύχεται το 2012 να κρατήσει μόνο δυο μήνες…

// Πότε λήγει το συμβόλαιό σου στον ALPHA; Σου κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί ο Σταμάτης Μαλέλης έχει εκφράσει δημοσίως την επιθυμία να πας στο STAR…
Το συμβόλαιό μου λήγει τον Σεπτέμβριο του 2012 και εγώ όταν υπογράφω ένα συμβόλαιο παραμένω σ’ αυτό που έχω υπογράψει. Πάντως, είναι μεγάλη τιμή ένας δάσκαλος της τηλεόρασης όπως ο Σταμάτης Μαλέλης να θέλει να πάω στο κανάλι που εργάζεται. Από εκεί και πέρα, είμαι στον ΑLPHA, περνάω καλά και στο μέλλον βλέπουμε.

// Υπάρχουν περίεργα δημοσιεύματα για τον ALPHA, ότι ο γερμανικός Όμιλος RTL θέλει να φύγει από την Ελλάδα.
Κοίταξε να δεις, υπάρχει σήμερα ένα δυσάρεστο και νεφελώδες τοπίο στα μίντια, που προφανώς δεν προσφέρεται για να είναι οι εργαζόμενοι ήρεμοι στη δουλειά τους. Στον ALPHA τουλάχιστον οι εργαζόμενοι πληρώνονται, γιατί δυστυχώς εκεί έφτασε τους ιδιοκτήτες η οικονομική κρίση, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.

// Δηλαδή η γερμανική διοίκηση που ήρθε πρότινος στο κανάλι, τι σας είπε; «Παιδιά, παραμένουμε στην Ελλάδα παρά τα χρέη»; Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την απόφασή τους να ανανεώσουν συμβάσεις παρουσιαστών όπως της Ναταλίας Γερμανού και να συζητούν ακόμη και την επαναφορά του «Greek Idol» με τη Ρούλα Κορομηλά…
Δεν είχαμε κάποια ανακοίνωση οι εργαζόμενοι του σταθμού, γιατί αυτά αφορούν τη διοίκηση. Οι μέτοχοι κρίνουν το τι θα κάνουν.

// Πολλοί μιλάνε για τα πολύ καλά νούμερα τηλεθέασης του δελτίου. Πού οφείλεται η επιτυχία του;
Το δελτίο πάει πολύ καλά και αν το συγκρίνουμε χρόνο με το χρόνο την τελευταία τριετία, τα νούμερά του είναι συνεχώς σε άνοδο. Το χθεσινό δελτίο κυμάνθηκε στο 20,6%, τέτοια νούμερα ο σταθμός δεν τα είχε σε δελτίο ειδήσεων. Αυτά τα νούμερα συμβαίνουν σε περίοδο κρίσης που τα μπάτζετ είναι μειωμένα για να γίνει πλούσιο ρεπορτάζ. Και όμως, εμείς είμαστε εκεί και λέμε τις ειδήσεις. Όταν λες τις ειδήσεις, δεν κάνεις σχόλια, δεν προκαταλαμβάνεις γεγονότα, δεν μπαίνεις στη διαδικασία να πάρεις το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς -και νομίζω ότι επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, ο κόσμος κατά βάση εκτιμά να ακούσει την είδηση.

// Μέσα από το δελτίο παρουσιάζετε πάντα ευκαιρίες για εύρεση εργασίας…
Διεξόδους παρουσιάζουμε. Αν υπάρχει ελπίδα, αν υπάρχει μια δυνατότητα κάτι να κάνει ο άνεργος και εσύ ως δελτίο να το φωτίσεις, γιατί να μην το κάνεις; Μέσα σε μισή ώρα ένας Έλληνας επιχειρηματίας άνοιξε σουβλατζίδικο στο Λονδίνο και σ’ αυτό δουλεύουν παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Να, λοιπόν, που μέσα στην κρίση υπάρχει και αυτή η πλευρά.

// Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουν οι άνθρωποι στα σκουπίδια;
Για μένα φταίνε οι πολιτικοί μας. Αποδείχθηκαν εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν την οικονομία αυτής της χώρας. Και φταίνε και οι δημοσιογράφοι που δεν βοήθησαν τον κόσμο να καταλάβει τι καταιγίδα θα σκάσει στο κεφάλι τους. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι απέτυχαν να προβλέψουν αυτό που έρχεται και ας το χρεωθεί ο κλάδος μας. Επίσης, ο μέσος πολίτης ας κάτσει να σκεφτεί γιατί τόσα χρόνια συντηρούσε τις πελατειακές σχέσεις με το κράτος. Σαφέστατα και δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά για αυτήν την κατάσταση συμβάλαμε οι περισσότεροι.

// Στις εκλογές τι θα δούμε;
Μεγάλη αποχή;
Για μένα λίγη σημασία έχουν. Όποιος κι αν κυβερνήσει θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έμενα με φοβίζει η ακυβερνησία ή ένας μακρύς προεκλογικός αγώνας. Αυτό θα ήταν καταστροφή για τη χώρα.

// Είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης;
Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, είμαστε οι ζητιάνοι της Ευρώπης. Και στον ζητιάνο δεν φέρονται με ευγένεια. Δυστυχώς, όσο εξαρτιόμαστε από εκείνους για μισθούς και συντάξεις, θα έχουμε αυτήν τη συμπεριφορά. Κανείς δεν έχει διάθεση να πληρώνει μια χώρα, η οποία δεν παίρνει τα μέτρα για να πάψει να δανείζεται. Εθνικά υπερήφανοι δεν μπορεί να είμαστε όταν μας λένε οι άλλοι τι πρέπει να κάνουμε, αλλά και, από την άλλη, δεν κάνουμε τίποτα δραστικό για να πάψουμε να είμαστε με το χέρι απλωμένο. Εθνική υπερηφάνεια σημαίνει να μην εξαρτάσαι από κανένα.

// Το κλίμα ρατσισμού που υπάρχει εναντίον μας στην Ευρώπη πώς το βλέπεις;
Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί που μας δανείζουν απολογούνται στους λαούς τους που γκρινιάζουν για τις περικοπές που τους γίνονται. Τα ξένα μίντια λένε πολλές φορές τέρατα και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιδράσει, γιατί είναι σε δεινή θέση. Υπάρχουν διάφοροι απίθανοι ξένοι δημοσιογράφοι που κάνουν θέματα για την Ελλάδα των τεμπέληδων στα μπουζούκια ή πηγαίνουν στην Κηφισιά και μετράνε πόσοι κυκλοφορούν με Καγέν και αποδεικνύουν έτσι ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά. Απίστευτος κιτρινισμός. Αλλά ο κιτρινισμός δεν είναι ελληνική εφεύρεση, υπάρχει αυτήν τη στιγμή σ’ όλο το μιντιακό πλανήτη. Ωστόσο, σας ξαναλέω, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς επιτέλους τι θα κάνουμε για αυτήν την περίφημη ανάπτυξη;

// Κλείνει η μια εφημερίδα μετά την άλλη. Ο Τύπος πέθανε;
Ο κλάδος βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Πόσο μάλιστα όταν τα μίντια είναι ζημιογόνα και εξαρτόμενα από τις τράπεζες. Δεν είμαι αισιόδοξος. Του χρόνου να είμαστε καλά, πρώτα ο Θεός και να κάνουμε τη συνέντευξή μας, θα μιλάμε για μια αγορά συρρικνωμένη με λιγότερα κανάλια και λιγότερες εφημερίδες. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια στροφή προς το ίντερνετ που σε μεγάλο βαθμό σκοτώνει τα υπόλοιπα μίντια. Το ίντερνετ ήταν ο θάνατος της εφημερίδας.

// Είπες για λιγότερα κανάλια…
Οι περισσότεροι μιλάνε για συγχωνεύσεις. Αυτό σημαίνει απολύσεις. Θα μου πείτε καλύτερα απολύσεις παρά λουκέτο. Όλα θα εξαρτηθούν από τι διαφημιστική πίτα θα υπάρχει για να δούμε και το πόσα κανάλια θα υπάρξουν. Τέσσερα, δυο, κανένα. Αν γυρίσει λίγο η οικονομία θα υπάρξει διαφήμιση. Γιατί οι εταιρείες δεν θα πάψουν να πουλάνε απορρυπαντικά, γάλα, γιαούρτι, σαμπουάν. Ακόμη και το να πεις στη νοικοκυρά, ξέρεις είμαι ο πιο φτηνός στην αγορά σε ψωμί του τοστ και αυτός είναι λόγος διαφήμισης. Και αν ανακάμψει η διαφήμιση θα ανακάμψουν και τα κανάλια.

// Το 2012 πώς θα είναι;
Δύσκολο! Το φως στο τούνελ θα είναι πιο μακριά από το 2012. Δυστυχώς, είμαι δημοσιογράφος και δεν μπορώ να φύγω έξω. Τη δημοσιογραφία δεν μπορείς να την ασκήσεις ως επί το πλείστον εκτός από τη χώρα που γεννήθηκες και ας ξέρεις καλά μια γλώσσα. Τις πηγές πώς τις βρίσκεις, τα πρόσωπα και τα πράγματα; Άρα το παρόν και το μέλλον του Έλληνα δημοσιογράφου είναι η χώρα του.

// Θα βγει κάτι θετικό από την κρίση;
Ο κόσμος θα γυρίσει στην περιφέρεια και θα καταλάβει ότι η Αθήνα δεν είναι ο παράδεισος. Η επαρχία ζει με λιγότερα χρήματα. Επίσης, πολύ μ’ αρέσει που τελειώσαμε με την επίδειξη και το νεοπλουτισμό. Το ξοδεύω, κυκλοφορώ, γκομενίζω. Κάποτε το ξοδεύω προκαλούσε θαυμασμό, τώρα θεωρείται πρόκληση. Όποιος πολυκυκλοφορεί είναι εκτός κλίματος. Όταν κάποιος είναι στην ουρά για το ταμείο ανεργίας δεν θα καλοδεί όλους αυτούς που συνεχίζουν να διασκεδάζουν ανενόχλητοι. Οι προκλητικοί θα φάνε αρκετά γιαούρτια. Κάποτε πήγαιναν κάποιοι και πετούσαν 10.000 ευρώ σε λουλούδια και τους χειροκροτούσαν. Τώρα αν πας και πετάξεις 10.000 λουλούδια θα φας δέκα μούντζες. Η κοινωνία δεν επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές.

// Τι βλέπεις στην τηλεόραση;
Σατιρικές εκπομπές. Ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να γελάσουμε, αλλιώς θα πάμε σε ομαδική κατάθλιψη. Πρέπει να σηκώσουμε τη διάθεση του τηλεθεατή.

// Τι εύχεσαι για το νέο έτος;
Υγεία, ηρεμία, ασφάλεια, ψυχραιμία και ένα καλύτερο αύριο για όλους. Μια καλύτερη ευχή θα ήταν να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η χρονιά και να πάμε στην επόμενη. Να διαρκέσει ένα δίμηνο. Θα ήταν υπέροχο!


Σχολιάστε εδώ