Σύγκρουση με Βενιζέλο

Μια κυβέρνηση που, ας σημειωθεί, μετά την αρχική ευφορία που δημιούργησε έχει αρχίσει να απομυθοποιείται. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήρθε σαν σωτήρας και εκλεκτός των «νταβατζήδων» και πλέον έχει αρχίσει να καταρρέει.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, ακόμα και καταλυτικών, η υπόγεια μέχρι στιγμής κόντρα του Λ. Παπαδήμου με τον αντιπρόεδρο Β. Βενιζέλο.
Δεδομένης μάλιστα και της καίριας θέσης που έχει στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος, αυτή η κόντρα δρα πολλαπλασιαστικά.
Και η σύγκρουση μεταξύ τους συνδέεται άμεσα και με τα δύο προαναφερθέντα ανοιχτά μέτωπα.
Στον χρόνο των εκλογών, ο αντιπρόεδρος τάχθηκε υπέρ της μη παράτασης του βίου της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από τοποθετήσεις των δύο στενότερων συνεργατών του, των Γ. Σταυρόπουλου και Π. Καψή, «λοξοκοιτάζει» στην κατεύθυνση απομάκρυνσης του χρόνου των εκλογών, αν δεν τη μεθοδεύει κιόλας.
Ουσιαστικά, μετά και τη συμπόρευση Γ. Παπανδρέου-Καρατζαφέρη στο μείζον θέμα του χρόνου των εκλογών, έχουν απομείνει να ζητούν εκλογές και τήρηση της συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων (εκ του κυβερνητικού συνασπισμού) οι Αντ. Σαμαράς και Β. Βενιζέλος…
Ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους.
Βέβαια και ορισμένα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ μιας απλώς «λελογισμένης» παράτασης του βίου της κυβέρνησης, όχι όμως πέρα από τις αρχές Μαΐου.
Ο Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι κάθε παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου τον «φορτώνει» με ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, αφού αυτός το επωμίζεται κυρίως, ως υπουργός των Οικονομικών. Συνεπώς –και εδώ ερχόμαστε στο άλλο μέτωπο με τον Λ. Παπαδήμο– είναι ευνόητο ότι δεν θέλει τα όποια νέα μέτρα να τα λάβει αυτή η κυβέρνηση, δηλαδή… ο ίδιος.
Απ’ τη μεριά του ο πρωθυπουργός, πάλι μέσω των «αντ’ αυτού», διαμηνύει ότι αν απαιτηθούν νέα μέτρα μπορεί να τα λάβει η κυβέρνησή του.
Έτσι, με την εν εξελίξει κρίση μεταξύ των δύο, Παπαδήμου και Βενιζέλου, ουσιαστικά το κλίμα αποσύνθεσης λόγω των συγκρούσεων μεταξύ υπουργών (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 13) πολλαπλασιάζεται.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει αρχίσει ο μεταξύ τους «υπόγειος» πόλεμος, με… όσα μέσα διαθέτει ο καθένας.
Ο Λ. Παπαδήμος επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιθωριοποιήσει τον αντιπρόεδρό του και ουσιαστικά τον έχει αποκλείσει από τις διεθνείς επαφές, τις οποίες κάνει ο ίδιος.
Απ’ την άλλη, η πλευρά Παπαδήμου χρεώνει στον Βενιζέλο ορισμένα ιοβόλα σχόλια εναντίον του στενότατου συνεργάτη του Γ. Σταυρόπουλου (απ’ το συγκρότημα Λαμπράκη)…


Σχολιάστε εδώ