Σφάζονται μεταξύ τους οι «πράσινοι» υπουργοί…

Φαίνεται πως οι αντιπαραθέσεις φουντώνουν καθημερινά, και μάλιστα μεταξύ κορυφαίων υπουργών, που φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα, μεταφέροντας όμως το σκηνικό του «κομματικού εμφυλίου» και εντός της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα και να τη βραχυκυκλώνουν και να της προσδίδουν την εικόνα μιας παραπαίουσας από συγκρούσεις κυβέρνησης.

Οι άγριες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών του ΠΑΣΟΚ και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο καταγράφουν ανάγλυφα την υπόγεια εσωκομματική σύγκρουση για τη διαδοχή.

Βέβαια, κάθε στέλεχος που πρωταγωνίστησε σε αυτόν τον εμφύλιο εντός του Υπουργικού Συμβουλίου δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς εκτυλίχθηκαν αυτές οι αντιπαραθέσεις αλλά και για το ακριβές περιεχόμενό τους.

Όπως και να είναι, στο επίκεντρο βρέθηκε ένα πρόσωπο-κλειδί των εσωκομματικών εξελίξεων, που θα έχει και καθοριστικό ρόλο, ο Δημήτρης Ρέππας, που δέχτηκε τα πυρά των Αντρέα Λοβέρδου και Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας (στην κριτική προστέθηκαν και οι Δ. Αβραμόπουλος, Σ. Δήμας, Μ. Βορίδης, κυρίως για την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου).

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος μπήκε στη μάχη υπερασπιζόμενος τον Δημήτρη Ρέππα και αποδόμησε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που είχε διενεργήσει ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών και η οποία χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την εφαρμογή της εφεδρείας, χαρακτηρίζοντάς την επικοινωνιακού χαρακτήρα και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στην κριτική του και τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όμως, βολές κατά του κ. Ραγκούση για το θέμα και της απογραφής και των μεγάλων καθυστερήσεων στη δημόσια διοίκηση εξαπέλυσαν και άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός μετά τη συνεδρίαση, «ήταν η πλήρης αποκαθήλωση του Γ. Ραγκούση».

Σημειωτέον ότι ο Γιάννης Ραγκούσης απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεσπάσει κόντρα Βενιζέλου – Ραγκούση για τον τρόπο εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με δημόσιες ανταλλαγές δηλώσεων και αιχμών για «δαχτυλίδια» και καταστατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι επιθέσεις της εσωκομματικής «τρόικας» κατά του κ. Ρέππα οφείλονται στο ότι εκτιμούν πως υπάρχει ένα «πλησίασμα» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πιθανότατα θα εξελιχθεί σε στρατηγική συμμαχία εντός ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου μείνει έξω από την κούρσα διαδοχής.

Αν πάντως, όπως φάνηκε, υπάρχει σύγκλιση Βενιζέλου – Ρέππα εν όψει διαδοχής, και αυτό παραπέμπει σε συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου, τότε πρόκειται για μείζονα εσωκομματική εξέλιξη και έτσι εξηγούνται οι επιθέσεις της εσωκομματικής «τρόικας».

Πάντως, όταν ο κ. Ρέππας έμαθε τις διαρροές περί επικρίσεων που φέρεται να δέχτηκε, αντέδρασε οργισμένα, διευκρινίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που πρώτος έθεσε θέμα αναποτελεσματικότητας του μέτρου της εφεδρείας, διότι, όπως είπε, παρότι επιλέχθηκε αντικειμενικό κριτήριο στην εφαρμογή του, προκειμένου να μην υπάρχουν αιτιάσεις για μεροληψία, τελικά οδήγησε σε «ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες», ενώ τάχθηκε κατά της παράτασης του μέτρου.

Πάντως, ο κ. Ρέππας σε συνομιλία που είχε με πολιτικούς συντάκτες την επομένη του καυτού Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε πως η πολιτική της εφεδρείας έχει κάνει τον κύκλο της και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη εάν είχαν συμπεριληφθεί και οι 200.000 περίπου εκπαιδευτικοί.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία –μόλις το πληροφορήθηκε– συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ρέππα, διαμήνυσε την ενόχλησή της και του ζήτησε να διευκρινίσει αν υπάρχει πρόθεση να τεθούν σε εφεδρεία εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Ρέππας απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση και συμφώνησε μαζί της να κλείσει το θέμα.

Άφησε όμως σκληρές αιχμές και για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Γιάννη Ραγκούση, λέγοντας πως «οι καθυστερήσεις σε έργο είναι πολλές και έχουν βαρύνει οι αντοχές της κοινωνίας. Και των υπαλλήλων του κράτους, που χρειάζεται αλλαγές.

Οι καθυστερήσεις σε συγχωνεύσεις τομέων είναι πολλές, γιατί έπρεπε να ψηφιστεί το καλοκαίρι ο νόμος 4002. Γιατί έπρεπε η τομή του βαθμολογίου να γίνει τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε το σύστημα απογραφής-αξιολόγησης υπαλλήλων που έχει το υπουργείο Εσωτερικών;».

Όσον αφορά την κούρσα διαδοχής, σημείωσε «να πάμε σε κούρσα διαδοχής, όχι σε… λεωφορείο» και πρόσθεσε: «Να μην πάμε με τη λογική απελευθέρωσης της αγοράς υποψηφίων, να πάμε με κάποιο κριτήριο». Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του, ο κ. Ρέππας τόνισε: «Θέλω να είμαι ενωτικός και συνεκτικός στις παρεμβάσεις μου, θέλω να είμαι από αυτούς που συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος και όχι από εκείνους που το δημιουργούν».

Παρά ταύτα, άφησε σαφείς αιχμές τόσο για την «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Ραγκούση) όσο και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Το πολιτικό μέγεθος που έχει ο καθένας μας επιβάλλει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας», είπε. Υποστήριξε δε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει για αρχηγό, αλλά για ηγέτη που θα το κρατήσει σε πρωταγωνιστική τροχιά».

Υπεραμύνθηκε ακόμη λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα, Καταστατικό και διαδικασίες. «Δεν το συζητώ ότι θα πρέπει να πάμε με κάλπες. Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η βάση μας, αυτή η πληγωμένη και θυμωμένη βάση μας». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαπέλυσε μύδρους κατά των συναδέλφων του που «διατυπώνουν όψιμα πολλές ευαισθησίες», προσθέτοντας: «Μια κούφια ρητορεία πρέπει να έχει ανάλογο χρόνο, ώστε να δοκιμάζεται στην πράξη. Μόνο οι πολίτες είναι οι οίκοι αξιολόγησης των κομμάτων».

Κατά τον κ. Ρέππα, το ΠΑΣΟΚ, που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο, «θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να πείθει ότι ενδιαφέρεται να συνδυάζει πάντα την εντολή που έχει από τους πολίτες που το στηρίζουν με τις μεγάλες προτεραιότητες, τα εθνικά προτάγματα που βρίσκονται στην πρωμετωπίδα της πολιτικής μας».


Σχολιάστε εδώ